Simon az NBH előtt is elhallgatta a pénzt

Simon Gábort az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2008-ban és 2009-ben is C típusú ellenőrzésnek vetette alá. A lap úgy tudja, Mesterházy Attila szocialista pártelnök korábbi helyettese az anyagi helyzetével és jövedelmi viszonyaival összefüggésben kitöltött kérdőíven egyik alkalommal sem tüntetett fel külföldön vezetett bankszámlát.

A nemzetbiztonsági átvilágításokra azért volt szükség, írja a Magyar Nemzet, mert Simont 2008-ban a Gyurcsány-kormány, 2009-ben pedig a Bajnai-kormány munkaügyi államtitkárának nevezték ki.

Simon Gábor 2008 januárjában Ausztriában értékpapírszámlát – két klíring és két time deposit számlát – nyitott. 2008. január 28-án és 2009. április 10-én ezekre a számlákra 575 000 eurót és 162 954 dollárt helyezett el. Az összegeket később határozott idejű bankbetétekbe, majd értékpapírokba fektette.

Simon Gábor az Országgyűlésnek benyújtott vagyonnyilatkozataiban sem tüntette fel az Ausztriában parkoltatott hatalmas vagyont, amelyet jövedelemként sem vallott be, és így az után adót sem fizetett. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő volt politikust adócsalással és okirat-hamisítással gyanúsítják.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Simon február 18-i gyanúsítotti kihallgatásán már azt állította az őt kérdező ügyészeknek, hogy az ausztriai bankban lévő összeg nem a sajátja, az csupán vagyonkezelési céllal van az általa nyitott számlán.

A napokban kiderült, Simon nemcsak osztrák, hanem egy magyarországi bankban is pénzt rejteget. A Hír TV megtudta, a MagNet Bankba 75 millió forintnyi összeget helyeztek el Simon Gábor hamis afrikai útlevelének segítségével. A hamis úti okmányra egy másik – Welsz Tamás ügyében elrendelt – nyomozás során tartott házkutatáskor bukkantak rá a hatóság munkatársai. A nyomozók Welsz lakásán több tízmillió forintnyi készpénz mellett olyan iratokat is találtak, amelyeket a Simon „vagyonkezelésében" állt osztrák számlán tárolt összeg eredetének alátámasztásához készítettek.

Az útlevelet Simon fényképével ellátva, a bukott politikus édesanyja, Derdák Erzsébet vezetéknevét felhasználva Gabriel Derdák névre állították ki. A Blikk tegnap arról számolt be, hogy az okmányban az afrikai ország fővárosában, Bissauban lévő Rua de Bolama 8. cím szerepel Simon állandó lakcímként, ahol ma az elhagyatva álló elnöki palota és a kiszolgálóépületek terülnek el.

További részletek itt találhatók. 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.