Simicskának le kell nyelnie a „kisebb békát”

A miniszterelnöki oligarchák elleni „húzd meg-ereszd meg” játék részének tartják a Simicska–Nyerges-földbirodalom térfelén, hogy a kormány pénteki döntése szerint azok az agrárvállalatok, amelyek 1200 hektárnál nagyobb földön gazdálkodnak és csak növénytermesztéssel foglalkoznak, e határ felett nem kapnak területalapú EU-támogatást.

Az egyik fronton nyilván engedett Orbán Viktor – nem kell a Közgépnek több tízmilliárdos közútépítési adót fizetnie –, a másik fronton viszont áldozatot kell vállalni – mondták lapunknak, megjegyezve, hogy azért a közútépítési adó lett volna a nagyobb tétel, de úgy tűnik, hogy az a Simicska Lajos és Orbán Viktor közötti megbeszélés eredményeként valóban lekerült a napirendről, agrárfronton viszont „le kell nyelni a kisebb békát”.

Állítólag a kormány háromszor is tárgyalt a földalapú támogatási javaslatról, volt olyan fázis, hogy leveszik a napirendről, de végül mégis olyan döntést született, mely sérti mind a Simicska–Nyerges-birodalom négy-öt agrárcégének, mind pedig az OTP-vezér Csányi Sándornak a gazdasági érdekeit.

„Ismerhet annyira, hogy engem Simicska úr érdekei nem érdekelnek, és nem nagyon érdekelnek Csányi Sándor úr érdekei sem” – mondta Lázár János a Népszabadság kérdésére válaszolva egy tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen az agrártámogatásokról hozott pénteki kormánydöntést ismertette Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel közösen.

Az agrárium jövőre 212 milliárd forint plusztámogatást kap. Az elosztás elve „a több támogatás, több munkahely” lesz, a cél, hogy 195 ezer helyett a jövőben 500-600 ezren éljenek meg az agráriumból, így 50-70 ezer család számára biztosítsanak megélhetést – hangzott el. Fazekas Sándor elmondása szerint ellenőrzik, nehogy valaki elaprózza a több ezer hektárnyi földterületét, hogy mégis támogatáshoz jusson.

Lázár János úgy folytatta, a kormány nem azt mérlegelte, hogy néhány nagybirtokosnak a gazdasági kilátásait hogyan befolyásolja a döntés. „Nekünk az a filozófiánk, hogy az a támogatási összeg, melyet eddig megkapott 525 gazdasági társaság – ennyi társaságnak van 1200 hektárnál nagyobb birtoka –, másokhoz is eljusson, minél többen részesüljenek a támogatásokból”. Az 525 nagy gazdasági társaság közel évi 20 milliárd forintos földalapú/területalapú támogatást bukik, míg az összes területalapú támogatás 350 milliárd forint lesz évente.

– Ha ezt el is vonjuk, ehhez képest 2015-ben a támogatási alap 30-35 milliárd lesz, amiből mindenki részesülhet, aki „foglalkoztat”, zöldség-gyümölcsöt termeszt, állatot tart – állította Lázár János, hozzátéve: nem politikai fenyegetés hatására döntöttek, nem politikai szempontokat mérlegeltek”. Azt viszont a miniszter elismerte, lesznek vesztesei is az agrártámogatások elosztásának.

A Simicska médiabirodalomhoz tartozó Hír TV tudósítója több kérdést is feltett azzal kapcsolatban, hogy készültek-e hatástanulmányok a kormány döntése előtt, illetve számítanak-e perekre a sávos rendszer miatt. Lázár János válasza úgy hangzott: számos tanulmány, háttéranyag készült, és nem lesz sávos rendszer, 150 ezer euróig ugyanis az EU szerint semmiféle támogatás mérséklésére nincs lehetőség, azaz 1037 hektáros szintig mindenki megkapja a 2007 és 2013 közötti földalapú támogatások összegét.

Lázár János szerint a „vesztes” növénytermesztő nagyüzemeket sem rendíti meg a kormánydöntés, már csak a korábbi árbevételeik, extraprofitjuk miatt sem. És nem lett volna jó, ha Magyarországon egy „egészségtelen” nagybirtokrendszer konzerválódna – tette hozzá.

– Azok a mezőgazdasági vállalkozások, amelyek úgy gondolják, hogy az új támogatási rendszer nem biztosítja számukra a megfelelő profitot, „leadhatják” a kormánynak a vállalkozást, készek vagyunk átvenni azokat. Állunk az érintett vállalkozások rendelkezésére. Várjuk a jelentkezéseket! – hangoztatta végül Lázár János.

„Ez szándékos károkozás”

Az elmúlt 20 év legsúlyosabb lépésének nevezte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) az agrártámogatási rendszer átalakítását. Közleményük szerint a döntés következményeként hasonló mértékben esik majd az agrártermelés és foglalkoztatás, ahogyan az a 90-es évek elején történt. A módosítás azokat a gazdálkodókat küldi padlóra, akik a magyar mezőgazdaság kibocsátásának negyedét adják, döntő szerepet töltenek be az állattartásban és sok tízezer vidéki embert foglalkoztatnak legálisan – írják. A szervezet szerint, ha az érintett vállalkozások ellehetetlenülnek, akkor nem 50-100 ezer új munkahely fog létrejönni – erről beszélt Lázár János és Fazekas Sándor –, hanem éppen ellenkezőleg, az intézkedés több tízezer munkahely elvesztését okozza.

A szubvenció kiosztásának változtatása egyértelműen rontja az ágazat versenyképességét – vélekednek, hozzátéve: illúzió azt hinni, hogy ettől bővül az állatállomány, sőt ez a döntés valójában végső csapást mér az állattenyésztésre. Az agrárszervezet szerint ez nem csupán rossz döntés, hanem szándékos károkozás. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.