galéria megtekintése

Mindenben Simicskáéknak adott igazat a bíróság az oszlopháborúban

28 komment


Spirk József

Első fokon a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahír Cityposter Kft.-nek adott igazat a bíróság a cég hirdetőoszlopainak elszállítása miatt indított perben. Az oszlopokhoz ezentúl akkor sem nyúlhat hozá a főváros, ha fellebbez. 

A felmondás hatálytalan, a főváros által hivatkozott okok megalapozatlanok és az eredeti szerződés továbbra is érvényes

– ezt mondta ki csütörtökön a Fővárosi Törvényszék a Simicska Lajos tulajdonában lévő Mahir Cityposter Kft. és a főváros között január óta zajló perében.

Az elsőfokú bíróság csütörtökön váratlanul bejelentette, hogy ítéletet hirdet. A pervesztes fővárosnak 6,8 millió forintos perköltséget is meg kell fizetnie.

 

A Simicska Lajos és Orbán Viktor miniszterelnök között kirobbant ellentétek nyomán 2015 végén a főváros rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy módosítsák a közterületek használatáról szóló rendeletet. A módosítással az ünnepeket is beleszámítva egyetlen hetet adtak a Mahirnak, hogy elbontson mintegy 700 reklámoszlopot. A döntés szerint ha a Mahir 2015. december 31-ig nem szereli le oszlopait, akkor azokat a cég költségére az önkormányzat teszi meg.

Teljesen jogszerűtlen volt az oszlopok eltávolítása
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ultimátum után a Budapest Közút Zrt. le is szereltek és el is szállítottak számos oszlopot, annak ellenére, hogy a művelet néha a Mahir őreivel folytatott közelharcba fulladt. A Mahir rongálásért feljelentést is tett.

A főváros a bíróságon a rendkívüli felmondás indokaként egyebek mellett a szerződés közérdeksértő voltát jelölte meg, azt állítva, hogy a Mahir által fizetett díjnál a piacon többet is kaphatna a helyek bérleti díjaként. A főváros abszurd módon azt próbálta elmondani a bíróságon, hogy 2004-ben rosszul kötötte meg a szerződéseket, és ezért azok érvénytelenek. 

Az érvelést azonban a bíróság nem fogadta el, sőt azt is kimondta, hogy amennyiben fellebbezést nyújt be a főváros, az oszlopok a másodfokú ítélet megszületéséig nem mozdíthatók el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.