galéria megtekintése

Elhappolták a TV2-t, Vajnának tudnia kellett az aknáról

34 komment

NOL

Simicska Lajos egyik közeli üzleti partnere, Fonyó Károly csütörtökön bejelentette, hogy cége, a Megapolis Media Zrt. 2015. október 13. napján megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét, ezzel közvetett módon a TV2 országos médiaszolgáltató tulajdonosává vált.

A Megapolis Media Zrt. a mai napon Yvonne Perla Dederick és Simon Zsolt János ügyvezetőket a TV2 Media Group Holdings Kft. ügyvezetői tisztségéből azonnali hatállyal visszahívta, figyelemmel arra, hogy a TV2 csatornára vonatkozó adásvételi szerződést a tulajdonos hozzájárulása nélkül kötötték meg.

Fonyó Károly
Fonyó Károly
Forrás: hajraveszprem.hu

Mindez egészen más megvilágításba helyezi a csütörtökön alaposan felpörgő TV2-es eseménysort. Először is csütörtök délelőtt hivatalosan bejelentették, hogy Andy Vajna tulajdonába kerül a TV2 kereskedelmi tévé.

 

A négy csatornát működtető TV2 Csoport teljes tulajdonrészére az Andrew G. Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. tett ajánlatot, az erről szóló adásvételi megállapodást október 15-én írták alá.

A tulajdonjog átruházásáig – írták a közleményben – a jelenlegi tulajdonosok és ügyvezetők, Yvonne Dederick és Simon Zsolt változatlan hatáskörben, az eddig megszokottak szerint irányítják tovább a vállalatot, ami a tranzakció megvalósulása és esetleges meghiúsulása esetén egyaránt biztosítja a cég normál működését.

Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó, andy Vajna filmügyi kormánybiztos és Havasi Bertalaan miniszterelnöki szóvivő. Mintha elszámolták volna magukat
Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő. Mintha elszámolták volna magukat
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ezután délután egy rendkívüli sajtótájékoztatón a TV2 új tulajdonosaként Andy Vajna filmügyi kormánybiztos kisebb show keretében jelentette be, hogy – az RTL Klub tavasszal menesztett vezérigazgatója – Dirk Gerkens lesz a TV2 új főnöke.

Azt, hogy Fonyó Károly cége opcióval rendelkezik a csatornát üzemeltető cég megvásárlására,

már rég köztudott a csatorna ügyeit jól ismerő belső körökben. Információink szerint erről az opcióról a vételi ajánlatot tevő Andy Vajnának is tudnia kellett.

E tekintetben nem mellékes tény, hogy Yvonne Dederick férje David Dederick, a Weil Gotshal Menges ügyvédi iroda egyik tulajdonosaként egy nemzetközi szinten is menő jogász.

Az opciós szerződés tulajdonképpen egy előre lefektetett megállapodás, amelyet mindkét fél - jelen esetben az eladó és a vevő is - előre elfogad. Vagyis egy előre megkötött szerződés, amely az egyik fél egyoldalú nyilatkozatával, vagy valamely feltételek beállásával lép életbe és onnantól kezdve nem megtámadható. Rögzíti az ügylet legfontosabb paramétereit,  jelen esetben a vételárat és azt is, hogy az opció miként lép életbe. A legtöbb esetben az opció lehívása valójában azt jelenti, hogy annak jogosultja egy hivatalos értesítésben jelzi, hogy élni kíván a neki előre biztosított joggal. (Ilyet ír alá például mindenki, aki részletre vásárol kocsit, és előre beleegyezik, hogy ha késik a részletekkel, a bank egy hivatalos áron megveszi tőle az autót.) Az opciós szerződés szabályozza azt is, hogy annak kedvezményezettje miként kell, hogy jelezze, hogy élni kíván az opcióval és mikor kell fizetnie.

Fonyó és Simicska

A Megapolis Media Zrt. 2011-ben jött létre, tulajdonosa Fonyó Károly, aki Simicska Lajos egyik bizalmasa. A Megapolis 2011-ben vette meg a Metropol ingyenes újságot. Amikor idén februárban Simicska Lajos lemondott a Hír TV Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagságáról, a részvényeit a Megapolis vásárolta meg. A cégen keresztül Fonyó Károly szintén Simicska Lajostól vett tulajdonrészt a Lánchíd Rádióban és Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Kft.-ben is.

Az ATV-nek csütörtök este az Egyenes beszédben sikerült megszólaltatnia Fonyót, aki azt mondta, a TV2-t Simontól és Dedericktől vette meg, és értetlenül áll az előtt, hogy ők két nappal később miért kötöttek adásvételi szerződést Vajnával. Korábban nem volt tulajdonos a TV2-ben. „Teljesen friss beszerzés” – mondta erről.

Fonyó beszélt arról is, hogy az ügyben jogvitákra számítanak, a következő napokban fog körvonalazódni, milyen lépéseket tesznek azután, hogy visszahívják a két tulajdonos-ügyvezetőt. Arra a kérdésre, hogy miért csak csütörtökön, Andy Vajna sajtótájékoztatója után hozták nyilvánosságra a két nappal ezelőtti adásvételt, Fonyó lényegében azt mondta, hogy nem igazán vették komolyan a sajtóban megjelent híreket arról, hogy Andy Vajna valóban meg akarja vásárolni a TV2-t. Fonyó arról nem akart nyilatkozni, hogy Simonnal vagy Dederickkel beszélt-e azóta, és a szándékairól sem árult el semmit, de jelezte, a TV2-nek milliárdos nagyságú adóssága van, főleg amerikai filmstúdióknak tartozik. Szerinte így is jó üzlet volt, az pedig eltökélt szándéka, hogy jelenlegi formájában tovább üzemeltesse a csatornát. Üzleti titokra hivatkozva arra a kérdésre sem válaszolt, hogy a céget mennyiért vette meg.

A TV2 utoljára 2013 karácsonyán váltott tulajdonost, amikor a német ProSiebenSat.1 eladta a  magyarországi és romániai érdekeltségit. Simon és Dederick lett a tulajdonos, a Népszabadság pedig megírta, hogy

valami nincs rendben az ügylet körül,

egy több milliárd forintot érő céget csak akkor vesz meg a vezérigazgató és a gazdasági igazgató – Simon és Dederick – ha ők valójában strómanok, és a valódi tulajdonos kilétét nem akarják nyilvánosságra hozni. A Figyelő szerint a 2013-as vételár az akkor felröppenő becslések szerinti 20-25 milliárd helyett mindössze 4,6 milliárd forint volt, Vajnának most 18-22 milliárd forintot kellett adnia érte.

A TV2 este újabb közleményt adott ki, amely szerint Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. a mai napon adásvételi szerződést írt alá a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrésze és a CEE Broadcasting Limited alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvényei megszerzéséről. Az adásvételi szerződést az eladó TV2 Media Group Holdings Kft. és a CEE Broadcasting Holding Kft. nevében törvényes képviselői írták alá. A Magyar Broadcasting Co. Kft. így a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited üzletrészének tulajdonjogát per-, teher- és igénymentesen, érvényes szerződés alapján szerzi meg.

Ha a Megapolis Media Zrt. bejelentése nem csak „olcsó próbálkozás” – ahogyan lapunknak TV2-nél mondták arra hivatkozva, hogy Vajna az adásvételkor rendezte ezt az ügyet –, akkor új fejezet nyílt Simicska Lajos és Orbán Viktor magánháborújában, amely februárban fajult el végleg a Hír TV és a Magyar Nemzet miatt.

Dederick a TV2 csütörtök esti buliján – ahol a csatorna a hirdetőit látják vendégül –, Simonnal együtt kiállt a színpadra és elmondta, a szerződést aláírták Vajna cégével, egyébként pedig bulizni jöttek. Hozzátette: senki nem mondhatja, hogy nem szenvedélyük a szórakoztatás.

Megkeresésünkre a ProSiebenSat.1-tól péntek délután azt a választ kaptuk, hogy őket nem érinti őket az ügy, azaz nem velük kötötte az opciós szerződést Fonyó. Viszont maguk részéről a TV2 tegnap esti közleményét tartják mérvadónak, tehát azt, ami tehermentesnek minősítette az eladott cégeket.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.