galéria megtekintése

Simicskáék nem adják fel a harcot

4 komment


M. László Ferenc

Bár elmeszelte a cégbíróság Simicskáékat, egyelőre Andy Vajna sem bonthat pezsgőt. A TV2-ért folyó harc most már a rendes bíróságon folytatódik: Fonyó Károly ugyanis beperelte a tévét a kormánybiztosnak eladó Yvonne Dedericket és Simon Zsoltot, illetve fellebbez a cégbíróság döntése ellen is. Addig marad a bizonytalanság a TV2-nél.

Fellebbez a cégbíróság pénteki döntése ellen a Fővárosi Ítélőtáblánál, mert szerinte be kellett volna jegyezni ügyfele, Fonyó Károly tulajdonjogát a TV2-re – közölte Óvári Győző, az üzletembert és a tévére igényt tartó Megapolis Zrt.-t képviselő ügyvéd a Népszabadsággal.

Mint arról beszámoltunk: a cégbíróság nem engedélyezte, hogy a Megapolis Media 100 százalékos tulajdonrészt szerezzen a tévé vagyonkezelő cégében, a TV2 Media Groupban. Ráadásul korábban elutasította azt a beadványt, amelyben kérték, hogy a folyamatban lévő eljárásokra tekintettel függesszék fel Andrew G. Vajna tulajdonjogának bejegyzését. Fonyó Károly Simicska Lajos üzlettársa, médiaügyekben jobbkeze.

Hiába jegyezték be a kormánybiztost, a harc még nem ért véget, Simicskáék bírósági úton próbálják bizonyítani igazukat. A bonyolult jogi helyzet megértéséhez ismerni kell az előzményeket. 2015. október 15-én Vajna és Fonyó is bejelentkezett a TV2-re. A filmügyi kormánybiztos adásvételi szerződést írt alá a két tulajdonossal, Yvonne Dederickkel és Simon Zsolttal. Fonyó viszont közölte, ő már 2013 decemberében aláíratott egy-egy nyilatkozatot és egy opciós szerződést Dederickkel és Simonnal, melyben leszögezték: cége, a Megapolis bármikor átveheti tőlük azt a két társaságot, a CCA és D6D Kft.-t, amelyek a TV2-csoport tulajdonosai voltak.

 
Andy Vajna és Simon Zsolt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tehát Fonyó szerint a két cégen keresztül jogában áll a nevére venni a tévét, és be is adta az erről szóló kérvényét a tulajdonjogi viszonyokat nyilvántartó cégbíróságra. Az ügy három hónapon keresztül húzódott, az eljáró bíró a kérdés tisztázása érdekében újabb és újabb dokumentumokat kért be. Végül január 22-én elutasította Fonyó beadványát.

Másfél évvel ezelőtt ugyanis történt valami, ami miatt Fonyónak most nem olyan egyszerű lehívni az opciós jogát. Dederick és Simon 2014. október 20-án átszervezte a TV2 mögötti céghálót, és 250-250 ezer forintért megvették a CCA és a D6D tévében lévő tulajdonrészét. Ezzel kiiktatták a céghálóból azt a két kft-t, melyekre a Fonyóval kötött szerződés vonatkozott. Ám Óvári lapuknak azt mondta, az opciós szerződés messze nem csak a CCA-ról és a D6D-ról szólt, azt is kikötötték benne, hogy 2018-ig nem értékesíthetik a két kft. vagyonát, tehát a leányvállalatokat, azaz a TV2-csoportot sem adhatják el.

Simicskáék szerint 2014 októberében megsértették a jogaikat, ezért kérték az eredeti állapot helyreállítását. Annak a lehetőségét, hogy sérültek a jogaik, a cégbíróság sem zárta ki, ezt az eljáró bíró szóvá is tette. Vágó Imre a pénteki végzésben megjegyezte: ha 2014 októbere és 2015 októbere között eltelt idő alatt a rendes bíróságon Fonyó megtámadta volna a CCA és a D6D kiiktatását, akkor a perről szóló feljegyzés már ott lenne a cégbíróságon. De a cégbíró szerint ő nem kapott egyértelmű információkat arról, hogy lenne ilyen per, így a rendelkezésére álló hivatalos dokumentumok alapján döntött. És ezek szerint 2014 októberében Simonéknak jogukban állt átszervezni a céghálót, 2015. október 15-én pedig minden arra utalt, hogy joguk van eladni Vajnának a TV2-t.

Ezen a ponton ragadható meg az egész TV2-ért folyó háborúskodás legfurcsább fejleménye. Óvári Győző ugyanis a Népszabadságnak azt mondta: ők 2015. október 19-én – a törvény adta egyéves határidő lejárta előtti napon – a Fővárosi Törvényszéken beperelték Dedericket és Simont, követelve a 2014-es átszervezés visszafejtését. Ráadásul erről menet közben értesítették a cégbíróságot is. Az ellentmondást nehéz feloldani, hiszen az ügynek nem minden dokumentuma nyilvános.

A végzés szabadon hozzáférhető, és ebben van egy homályos mondat, ami arra utal, mintha a cégbírót értesítették volna ugyan a perről, de nem közölték vele, hogy pontosan mikor indult és milyen ügyszámon találja meg a rendszerben. Igaz, a per azon a bíróságon zajlik, ahol a cégbíró is dolgozik, akár utána is nézhetett volna, ám a végzésből kiderül, ezt nem tette meg. Függetlenül attól, hogy a cégbírónak miről volt tudomása, ha a rendes bíróság Fonyónak ad igazat, és visszaállítják az eredeti állapotot, akkor elmondható, hogy a kormánybiztos egy olyan céget vett meg, ami nem Simonéké, hanem mégiscsak Simicskáéké volt.

Ráadásul nem ez az egyetlen furcsaság az ügyben. A cégbíróság azért is dobta vissza Fonyó kérését, mert a korábbi tulajdonos, a tévét két évig hitelező Pro7Sat.1 zálogjoggal terhelte meg a TV2 teljes vagyonát, és nem járult hozzá, hogy a Megapolis törölje a zálogot. Időközben Vajna kifizette a németeket, a zálogjogot levették a társaságról, tehát nem zárható ki, hogy sikeres per esetén Fonyóék egy tehermentes céghez jutnak hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.