galéria megtekintése

Simicska vitorlázik és gondolkodik a válaszlépésen

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 04. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A nemzeti vagyonkezelő vezetőjének, Márton Péternek, illetve Dávid Ilonának a MÁV éléről minden bizonnyal hamarosan mennie kell – valószínűsítik a Fideszben. Ez része lehet egyes gazdasági körök kiszorítására tett kormányzati szándéknak.

Németh Lászlóné és Dávid Ilona
Németh Lászlóné és Dávid Ilona
Földi Imre / Fotó

Seszták Miklós elkezdi az „oligarchák” kiszorítását az állami cégek vezetéséből. A nemzeti fejlesztési tárca vezetője a Napi Gazdaság című lapnak adott interjújában tegnap azt mondta, a minisztériumnál és az egyes cégeknél még a héten eredményhatékonysági elemzést készítenek.

„Amennyiben valahol úgy látjuk, hogy a hatékonyság vezetői kompetencia miatt szenved csorbát, ott meglépjük a szükséges személyi változásokat. Ugyanakkor nem cél az állami cégek lefejezése. Ha lesznek személycserék, azokat a következő hetekben bejelentjük, senkit nem szeretnénk sokáig bizonytalanságban tartan” – nyilatkozta Seszták Miklós, megerősítve ezzel a Népszabadság által már közölt információt.

 

Lapunk szombaton azt írta, hogy „mozognak a székek...”, már ami a nagy állami társaságok, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatót illeti. Így semmi garancia nincs arra, hogy Baji Csaba (MVM), Dávid Ilona (MÁV), illetve Márton Péter (MNV) kitöltené a ciklust, nekik valamikor távozniuk kell.

Seszták Miklós – Fotó:Teknős Miklós/Népszabadság

Tegnap a miniszter a tervezett leváltásokat eredményhatékonysági szemponttal magyarázta. Munkatársunknak viszont azt is mondták, hogy Seszták Miklós annak a miniszterelnöki elvárásnak is igyekszik megfelelni, hogy a nagy állami cégeket, illetve háttérintézményeket „mentesítse” a még Németh Lászlóné volt miniszter által kinevezett Simicska-, valamint Nyerges-bizalmasoktól.

Lapunknak azt valószínűsítették, hogy a nemzeti vagyonkezelő vezetőjének, Márton Péternek, illetve Dávid Ilonának a MÁV éléről minden bizonnyal mennie kell. Forrásaink tudomása szerint a miniszterelnök nem elsősorban volt Bibó-kollégiumi szobatársával, Simicska Lajossal szemben visel hadat, hanem a Nyerges Zsolt gazdasági holdudvarához tartozó kis oligarchák lettek „túl mohók” az üzletszerzésben – állították forrásaink, akik úgy hallották, hogy „a helyzet komoly”, állítólag Simicska Lajos elment a Balatonra vitorlázni, hogy gondolkodjon „a válaszlépésekről”, hiszen már a reklámadó bevezetése is váratlanul érte.

Márton Pétert kiírhatják a rendszerből - a Táncsics-börtön átadásán az asztalnál jobbra
Márton Pétert kiírhatják a rendszerből – a Táncsics-börtön átadásán az asztalnál jobbra
Koszticsák Szilárd / MTI

Az biztosra vehető, hogy az önkormányzati választások előtt – a médiabirodalmán keresztül – akkor is képes lenne „keresztbe tenni” a kormányoldalnak, ha nem akarja a balliberálisok győzelmét – mondták munkatársunknak.

A Népszabadságnak azt mondták, a nemzeti érdekre való hivatkozással már megszületett az előterjesztés az állami társaságok és háttérintézmények egységesített kommunikációját szolgáló Nemzeti Kommunikációs Ügynökség felállításáról, kérdés, a kormány mikor tárgyalja a javaslatot. Az egységesített kommunikáció azt célozza, hogy ne a társaságok vezetői, hanem a nemzeti fejlesztési tárca csúcsvezetése határozza meg a nyilvánosság előtt is a stratégiai célokat.

Nem adóztak a Seszták-féle cégek

Kisvárdán bő tíz évvel ezelőtt nagy vitákat szított, hogy a településen tömegével bejegyzett, összesen mintegy 700 cég nem fizetett iparűzési adót. Az érintett vállalkozások alapításánál közreműködött Seszták Miklós jelenlegi fejlesztési miniszter, aki tagja volt a település képviselő-testületének – derül ki az Index cikkéből. A portál szerint az Amway-hálózat kereskedelmi ügyleteihez használhatták az orosz és ukrán állampolgárok nevére bejelentett cégeket.

Kisvárda jegyzője egyébként 2005-ben az igazságügyi tárcának levélben jelezte a történteket, s kérte a cégbejegyzés megnehezítését. A jegyző a levélben azt írta: a 2000-es évek elején megjelent „fiktív vállalkozások kikerülték” a települési önkormányzat adóhatóságát. A hírportálnak a miniszter leszögezte: a társaságokat nem azért hozták létre, hogy aztán csődbe vigyék azokat, vagy adót kerüljenek azokkal. Az általa vezetett tárca úgy reagált: a cégalapításkori ügyvédi tevékenység egy cég bejegyzésével megszűnik, így nincs ráhatása arra, fizet-e a társaság helyi iparűzési adót. (Index)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.