Simicska vadászterület nélkül maradt

Egyetlen este darabolták fel a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Sárvári Mezőgazdasági Zrt. korábbi vadászterületeit. És éppen a határidő utolsó napjának estéjén.

A vadászati jog értékes dolog, hiszen a joggal rendelkező vadásztársaságnak az adott területre monopóliuma van, és őt illeti a bérvadásztatásból, vadgazdálkodásból származó bevétel is - írja a fura rendelkezésről a nyugat.hu. Vas megye északkeleti része értékes vadászterület, és ez nem csak vadászati, hanem egyéb idegenforgalmi bevételeket is generál.

Eddig tízévenként osztották újra a vadászterületeket. Az eljárás úgy zajlott, hogy a vadászati hivatal közzé tett egy ajánlást, hogy az adott vadászterületre melyik vadásztársaságot szemelte ki. Az ajánlás alapján, persze, jelentkezhettek más társaságok is, aztán kezdődött az egyeztetés, amiben a terület tulajdonosa, vagy tulajdonosainak közös képviselője is részt vett. A tulajdonosok kétharmados szavazatával adják oda a szavazati jogot, de az ajánlást a hatóság teszi meg.

Most változott a helyzet, egy törvénymódosítás után a vadászati jogokat már húsz évre adják a korábbi tíz helyett. Így most nagyobb jelentősége volt a hatóság ajánlásának, és a határidőnek is.

Vas megye északkeleti részén 14 ezer hektáron volt eddig vadászati joga a Sárvári Mezőgazdasági Zrt-nek, ami Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tulajdonában van. Az eseményeket közelről ismerő forrásunk szerint a vadászati hatóság által közzétett ajánlás megegyezett a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. vadászterületével.

Másnap reggel aztán meglepetés várta az érdeklődőket, új ajánlás jelent meg a hirdetőtáblán, ami alapján a Sárvári Mezőgazdasági Zrt-nek nem lesz vadászterülete. Az említett 14 ezer hektárt három felé osztották, és a szomszédos három vadászterülethez csatolták. Mindezt úgy, hogy az érintettek nem tudták, mikor történt a módosítás, és úgy, hogy nem volt lehetőségük tiltakozni ellene, hiszen a határidő éjfélkor lejárt.

A legjobb adottságú erdőrészt, a váti erdőt a Répcementi Hunor Vadásztársaság területeihez csatolták. Vannak, akik politikai szálat is látnak az ügyben, hiszen ennek a vadásztársaságnak az elnöke, Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő titkárának, Gagyi Leventének az apja. Gagyi István egyúttal a Vas megyei vadászkamara elnöke is, aki tagadta az ügy politikai vonatkozásait. Mint mondta, a döntést a vadászati hatóság hozta, az ő vadásztársaságuk is elszenvedője annak, nem is tudtak róla előre, a határozatot is a napokban kapták csak meg. Véleményt nem mondott az ügyről, hangsúlyozta, a vadászkamara nem a vadásztársaságok, hanem az egyéni vadászok érdekeit képviseli.

A Sárvári Mezőgazdasági Zrt. levélben jelezte a vadászati hatóságnak, hogy nem ért egyet a jelöléssel, a hatóság válaszában csupán a törvény vonatkozó bekezdéseit idézte.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.