galéria megtekintése

Orbán most már nagyon le akarja játszani Simicskával

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 03. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Simicska Lajos semmilyen gesztust nem kíván tenni Orbán Viktornak, nem adja fel médiapiaci portfóliójának egyik orgánumát sem – tájékoztatták a Népszabadságot a miniszterelnöki alternatív médiabirodalom-építés folyamatát ismerő források.

Lapunk a múlt héten számolt be róla, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója – aki sokmilliárdos magánvagyonnal rendelkezik – tavasszal céget alapított Médiaháló Kft. néven, és érdeklődik a Magyar Telekom tulajdonában lévő Origo hírportál iránt. Schmidt Máriával beszélt munkatársunk, de ő elzárkózott mindenfajta nyilatkozattól. Más, kormányközeli források viszont megerősítették lapunknak az „Origo-szálat”.

És azt is, hogy Orbán Viktor az őszi Fidesz-kongresszusra „teljes harckészültséget” szeretne,

már ami az új, immár Simicskával szembeni jobboldali médiabirodalmat illeti, de a kormányfő a médiapiacon is a diverzifikált (rész)tulajdonlást látja célszerűnek Habony Árpád, Liszkay Gábor, Sánta János (a hódmezővásárhelyi székhelyű Continental dohányipari csoport elnöke), Andy Vajna, illetve egyre inkább úgy tűnik, hogy Schmidt Mária részvételével.

 

Azt viszont nem erősítették meg munkatársunknak, hogy a Terror Háza Múzeum főigazgatója aspirálna a Heti Válaszra is. Borókai Gábor főszerkesztő nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Egy másik forrás viszont közölte, a Simicska-üzlettárshoz, Nyerges Zsolthoz köthető Infocenter.hu Média Befektetési Zrt.-nek sem áll szándékában a hetilap eladása. Vélhetően azért sem, mert egyes információk szerint a Simicska-médiahadállásokkal szemben a másik oldalon a Magyar Nemzet-rivális Napi Gazdaság (Magyar Idők) mellett egy polgári hetilap indítását is tervezik.

Schmidt Mária. Origo igen, Heti Válasz nem
Schmidt Mária. Origo igen, Heti Válasz nem
M. Schmidt János / Népszabadság

Volt, aki ezt is Schmidt Mária nevéhez kötötte. A Heti Válasz mindazonáltal speciális része a Simicska–Nyerges-médiabirodalomnak; a főszerkesztő Borókai Gábor viszonyát Simicska Lajossal a „tartózkodó” jelzővel írták le lapunknak. Borókai például nyíltan bírálta Simicskát, amikor a Mandinernek adott interjújában Orbán Viktor jelentéseiről beszélt, és ezzel ismét életre keltette az ügynökvádat. Noha a kormány, illetve a Fidesz-vezetés részéről a Simicska-orgánumok elleni bojkott enyhébb a hetilappal szemben, Fazekas Sándort kivéve más miniszter nem adott interjút a Heti Válasznak.

A tulajdonosi diverzifikációban szerepet szánnak Habony Árpádnak és Andy Vajnának is
A tulajdonosi diverzifikációban szerepet szánnak Habony Árpádnak és Andy Vajnának is
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Forrásaink szerint már ősszel elindul a kíméletlen versenyfutás a miniszterelnök elképzelései szerint a jobboldali szavazókért; cél a Hír TV eljelentéktelenítése és a Magyar Nemzet „megrendítése”. A Simicska-oldalon úgy látják, a kormányzati propagandagépezet mintha nem számolna az emberi tényezővel (a korábbi Simicska-birodalomban együtt dolgozó újságírók közül sokan mondogatják, hogy fognak még közös lapnál, tévénél dolgozni), a jobboldali tévénézők, olvasók értékválasztásával, „konzervativizmusával”.

Konzervatív értelmiségiek, véleményvezérek, de újságírók is úgy gondolják, hogy a Simicska–Orbán-médiapiaci háború „jó esetben egy zéró végösszegű játszma lehet a polgári Magyarország szempontjából

– akkor is, ha a 2018-as választások előtt ismét Orbán Viktornak áll majd a zászló.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.