galéria megtekintése

Simicska akár a büntető törvénykönyvvel is jöhet Budapest ellen

9 komment


Fekete Gy. Attila

Félő, hogy sokba fog kerülni az adófizetőknek Budapest „simicskátlanítása” – mondták a lapunk által megkérdezett jogászok.

Tudniillik a fideszes városvezetés

nem várta meg a Mahir Cityposter Kft.-vel 2006-ban 700 hirdetőoszlop felállítására és hasznosítására kötött, 25 évre szóló szerződés felbontása miatt indított per végét.

Január 1-jétől a Budapest Közút Zrt. lesz az a szervezet, amelynek kötelessége a közterületről eltávolítani a jogtalanul elhelyezett bódét, asztalt, plakáthelyet, akármit. Ezt a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell – áll a módosított jogszabályban. Ez a félmondat az, amelyért a városvezetés rendkívüli közgyűlést hívott össze, nem várva meg a bíróság döntését arról, hogy jogszerű volt-e a szerződés felbontása.

 

Kolláth György szerint a történtek felvethetik

a visszaélésszerű joggyakorlás tilalmának megsértését. Hacsak a felek nem állapodtak meg a szerződéskötéskor abban, hogy az egyezség felmondása után az eredeti állapot azonnal visszaállítható,

és az egyik fél bírósághoz fordul, egy jogállamban illik megvárni a bíróság döntését – magyarázta a jogász. A ­Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégnek egy lehetősége maradt: kérni a bíróságtól a végrehajtás felfüggesztését a per lezárásáig.

Persze ha a főváros január 1. után végrehajtja a döntést, akkor a kérelem okafogyottá válik. Ám ha a bíróság később jogsértőnek ítéli a szerződésbontást, akkor nemcsak azért perelheti majd Simicska a fővárost kártérítésért, mert nem termelnek hasznot a hirdetési felületei, hanem azok megsemmisítéséért is.

Amikor még teljes volt az összhang. CÖF-plakát a Mahir hirdetőoszlopán
Amikor még teljes volt az összhang. CÖF-plakát a Mahir hirdetőoszlopán
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Akik elbontják a Mahir reklámfelületeit, nyilván jógisze­műen járnak el, hiszen a városvezetés döntését hajtják végre. Kérdés, ők jóhiszeműen jártak-e el, amikor rendkívüli közgyűlést hívtak össze, így elérve azt, hogy Simicska plakátjai még a bíróság döntése előtt eltűnjenek az utcákról.

A kérdés azért is izgalmas, mert a büntető törvénykönyv alapján „aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el".

Vagyis ha jogsértőnek bizonyul a plakáthelyek eltávolítása, az arra megbízást adó testület tagjai akár rongálás felbujtójának is minősülhetnek.

Hegedűs László ügyvéd ez ügyben óvatosan fogalmaz, bár ezt az okfejtést sem tartja irreálisnak. Jogilag erősen aggályos a döntés, és a főváros számára kedvezőtlen bírói határozat esetén igen sokba kerülhet – vélekedett Hegedűs, aki a Citadella bérlői és az állam közötti perfolyamra hivatkozott példaként.

Az állam és szervei mindenáron és azonnal ki akarták paterolni a Citadelláról az ott érvényes szerződéssel működő vállalkozókat. Ügyvédeik egészen a Kúriáig mentek, de a végső döntés is az volt, hogy a bérlőknek van igazuk.

Végül ­Lázár János miniszter kénytelen volt levélben felkérni a bérlőket kárigényük bejelentésére. A sietség és az arrogancia abban az ügyben a dolog mai állása szerint 150 millió forintjukba kerül az adófizetőknek. Simicska 700 reklámfelületének értéke és az elmaradt haszon 2031-ig valószínűleg szintén nem két fillér lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.