galéria megtekintése

Orbán még várja a telefonhívást, de Simicska már csak megbuktatni akarja

38 komment


Csuhaj Ildikó

Simicska Lajos már nem békülne Orbán Viktorral. Az egykori kollégiumi szobatárs nagy tétekben fogadna rá, hogy 2018-ban meg lehet buktatni az Orbán-rendszert.

Október 2-a lesz a „T"-nap, a teszt Orbán Viktor és politikai gépezete számára.

Ez lesz az első olyan országos szintű voksolás, amelyen a küzdelmet a sikerért egykori szobatársa és szövetségese, Simicska Lajos és médiabirodalma nélkül kell megvívnia

– ha egyelőre még nem is az ellenében.

 

Egyik, az oligarchát jól ismerő forrásunk szerint vasárnap a referendumon kiderül, meddig terjed az „ellen-Simicska", Habony–Vajna médiabirodalom és az immár hírtelevíziósra hangolt Echo TV akciórádiusza, véghez ­tudják-e vinni a totális mozgósítást.

Forrásunk emlékeztetett, hogy a parlamenti választások, népszavazások előtt Orbán rendszeresen adott interjút a Hír TV-ben, és a Simicska–Fidesz médiabirodalom teljes meggyőző erejével azt sugározta: a nemzet érdekében Magyarország miniszterelnöke, ha kell, „a vízen is tud járni". A Magyar Nemzetben és a Hír TV-ben megjelenő orbáni hardcore politikai üzenetek a tábornak szóltak, a jobboldali szavazók elkötelezettségét erősítették, a kormányközelivé vált TV2 és az Origo közönsége összetettebb, illetve fogékonyabb a bulvárhírekre. Most még nehéz lemérni, milyen hatékony Orbán diverzifikált gazdasági-politikai hinterlandja.

A különböző hírekkel szemben, miszerint Orbán már csak Simicska telefonhívására vár és meglesz a kibékülés, munkatársunknak a hétvégén az üzletemberhez közeli források megerősítették:

Simicska már nem emeli fel a telefont. Harcosan elszánt az Orbán-rendszer megbuktatására, az pedig nem városi legenda, hogy a Jobbikban gondolkodik.

„De kivár. Érdeklik a közvélemény-kutatások" – mondta forrásunk. Azt is elmesélte, hogy amikor a ­2018-as választási esélyeket latolgatják, Simicska nem hajlandó elfogadni azt a verziót, hogy a következő parlamenti választások után is Orbán-rendszernek kell léteznie, szerinte meg lehet buktatni a miniszterelnököt.

Ami az üzleti érdekeit illeti: mivel Simicska engesztelhetetlenül sértve érzi magát, és az érzelmei uralják, ismerői legfeljebb azt tudják elképzelni, hogy valamilyen „meg nem támadási egyezményre" lenne hajlandó a miniszterelnökkel. Az már kiderült, hogy ismét ki tud lépni a piacra, működik az a „konstrukció", hogy cégbirodalmának zászlóshajója, a Közgép más céggel konzorciumban indulva induljon közbeszerzési pályázatokon, aláígérve például a Mészáros Lőrinchez kötött Duna Aszfaltnak. Legutóbb az olasz Itinerával közösen jelezte, 58 milliárd forintért építené meg az M4-es egy körülbelül 29 kilométeres szakaszát.

Simicska Orbán megbuktatásán dolgozik, s a Jobbikban gondolkodik
Simicska Orbán megbuktatásán dolgozik, s a Jobbikban gondolkodik
Közgép Zrt.

Ha Simicska ebből rendszert csinál, azaz a Közgép indul a pályázatokon, de elutasítják, nemzetközi (uniós) bíróságokhoz fordulva képes lenne blokkolni országos fejlesztési projektek megvalósítását.

Arra, hogy Orbánnak érdeke lenne-e a békés egymás mellett élés Simicskával, forrásaink szinte egyöntetűen igennel válaszoltak,

azt viszont nem látják, a torta melyik szeletét tudná a miniszterelnök a számára felajánlani. „Vegye el Mészáros Lőrinctől, Garancsi Istvántól vagy Habony Árpádtól azt, amit egyszer már rájuk szignált ki?" – vetette fel ad abszurdum egyik forrásunk, megjegyezve: Budapesten az látszik, hogy a miniszterelnök emberei egyelőre a Simicska-hirdetőoszlopokkal sem bírtak el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.