galéria megtekintése

A magyar médiában ilyen még nem volt

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 16. számában
jelent meg.

Bednárik Imre, M. László Ferenc
Népszabadság

Egyszerre két vállalkozó állítja, hogy övé a TV2. Az egyik Andy Vajna, aki csütörtökön bejelentette, hogy megvette a tévét, és bemutatta az új vezérigazgatót, az egykori RTL-vezért, Dirk Gerkenst. Két órára rá Fonyó Károly, Simicska Lajos bizalmasa közleményt adott ki, hogy övé a TV2, mert két nappal korábban megvásárolta a csatornát.

Egy hollywoodi producertől elvárható show-elemek színesítették azt a Kempinski Szállóban tartott sajtótájékoztatót, amelyen Andrew G. Vajna bejelentette, megvette a TV2-t működtető társaságot. A filmügyi kormánybiztos napszemüvegben vonult be a terembe, és közölte, már 18 éve vágyik egy tévére. Most végre alkalma nyílt venni egyet, ami rövid időn belül „világsiker” lesz. Majd felgördült a függöny – pontosabban: kinyílt egy ajtó –, és bevonult az az ember, akitől Vajna a TV2 felvirágoztatását várja: Dirk Gerkens, az RTL Klub tavasszal menesztett vezérigazgatója.

Simicska Lajos és Fonyó Károly támadja ...
Simicska Lajos és Fonyó Károly támadja ...
Túry Gergely / HVG

Sem Vajna, sem Gerkens nem árult el túl sokat a terveiről. A kormánybiztos nem is nagyon volt képben a TV2 múltjával kapcsolatban: arról beszélt, három éve került a magyar menedzsment tulajdonába, holott Yvonne Dederick és Simon Zsolt csak tavaly tavasszal lett véglegesen tulajdonos. Vajna szerint azért októberben kötötték meg az üzletet, mert most szánta rá magát a két tulajdonos, illetve a TV2 korábbi tulajdonosa, a cégnek hiteleket folyósító Pro7Sat.1 (P7S1), hogy megváljon az érdekeltségétől. Bár a P7S1 már nem tulajdonos, egy késleltetett fizetési konstrukcióban adta el Dedericknek és Simonnak a tévét, tehát a cégnek milliárdos tartozása van, továbbá a németek zálogjogot jegyeztek be a tévére.

 

Vajna arról beszélt, még legalább egy-másfél hónap, amíg valóban „házon belülre” kerülnek, hiszen a versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia a tranzakciót. A TV2 kormányközelisége ezúttal kézzelfoghatóvá vált: a producer nem akar lemondani a kormánybiztosi posztjáról, az ügyvédje megvizsgálta, és nem talált összeférhetetlenséget a két funkció között. Gerkens ugyan felvetette, hogy érdemes lenne újabb kábelcsatornákat indítani – az ezért szedhető díj jó befektetés –, de szerinte túl korai beszélni a TV2 átalakításáról, még sok tárgyalás áll előtte.

Gerkens kétségtelenül a nap első meglepetése volt. Az RTL vezérigazgatójaként rendszeresen ironizált azon, hogy a TV2 milyen hibákat követ el, és mennyire le van maradva a piacvezető tévétársaságtól.

Amikor Simon Zsolt kitalálta, hogy a tévé nézettségét nem az addig bevett 18–49-eskorosztályban, hanem a 18–59-esben kell mérni, Gerkens egyszerűen „óvodásnak” minősítette a módszert.

Többször beszélt arról is, hogy a reklámadó bevezetésével az RTL-t akarják megtörni, főleg, hogy időközben a TV2 magyar tulajdonba került, a két vezető pedig közismerten jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel és a párt gazdasági hátországával. Az RTL volt vezére ráadásul kritizálta a kormányt is a reklámadó miatt, amelynek jelentős részét a cég fizette be.

Végül a német gazdasági és politikai elit nyomására a kabinet meghátrált, ám a sajtó arról cikkezett, hogy a Fideszben Gerkens fejét követelték a különadó csökkentéséért. Bár az RTL cáfolt, Gerkenstől végül a szerződése lejárta előtt megváltak. Kinevezése azért is meglepetés, mert Gerkens hetekkel ezelőtt még tagadta, hogy felkérték a posztra. A Népszabadság már szeptember közepén piaci és kormányzati forrásokra hivatkozva beszámolt arról: Vajna és Habony Árpád, a miniszterelnök főtanácsadója a nyáron szembesült azzal, hogy nem találnak olyan szakembert, aki képes lehet legyőzni az RTL-t. Ezért arra jutottak, hogy „akár az ördöggel is megállapodnak”. Információnk szerint a jövendőbeli vezérigazgató azért tagadott, mert Vajna az utolsó percig titokban akarta tartani, kit nevez ki,

de nehézséget okozott Orbán Viktor meggyőzése is, aki az RTL és a Fidesz közti tavalyi háború miatt nem szimpatizál a topmenedzserrel. Az viszont nem volt meglepő, hogy Vajnáék sajtótájékoztatóján nem jelent meg a TV2-től megváló két tulajdonos: Simon Zsolt közismerten nem kedveli Gerkenst.

Dederick és Simon megelégedett azzal, hogy csütörtökön a tévé kiadott egy közleményt az adásvételről.

Alig ért véget Vajnáék tájékoztatója, máris robbant a nap másik, ha lehet, még nagyobb meglepetéshíre. Kiderült, hogy Simicska Lajos jobbkezének, Fonyó Károlynak mégis volt opciós joga a TV2-re, így nem lehet tudni, ki a társaság valódi tulajdonosa. Fonyó cége, a Megapolis Media Zrt. közleményt adott ki, amely szerint a vállalkozás október 13-án megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét, ezzel közvetett módon a TV2 tulajdonosává vált. A közlemény szerint a Megapolis Media Zrt. Yvonne Dederick és Simon Zsolt ügyvezetőket azonnali hatállyal visszahívta, figyelemmel arra, hogy a TV2 csatornára vonatkozó adásvételi szerződést a tulajdonos hozzájárulása nélkül kötötték meg. Fonyó Károly az ATV-ben azt mondta: cége már két nappal ezelőtt megvásárolta a TV2 Media Goup Holdings Kft.-t, ezért tartja érthetetlennek, hogy a cég korábbi tulajdonosai miért próbálták „újra” eladni a TV2-t Andy Vajnának.

Fonyó a vételárról nem nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy miért csak csütörtökön, Vajna sajtótájékoztatója után hozták nyilvánosságra a két nappal korábbi adásvételt, azt mondta,

nem vették komolyan a sajtóban megjelent híreket arról, hogy Vajna valóban meg akarja vásárolni a TV2-t.

Fonyó azt azonban megerősítette, hogy cége, a Megapolis Media Zrt. a jelenlegi formájában szeretné tovább üzemeltetni a TV2-t. További terveiről néhány napon belül kíván beszámolni.

Lapunk értesülései szerint Yvonne Dederick csütörtök este, a cég születésnapi partiján – Simon Zsolttal együtt – felállt a színpadra, és annyit mondott: a szerződést aláírták Andy Vajnával, de most mindenki szórakozni jött. Korábbi szlogenjükre utalva hozzátette: senki nem mondhatja, hogy nem szenvedélyük a szórakoztatás.

...Andrew Vajna tulajdonba és a mellette lévő Dirk Gerkens pozícióba kerülését a TV2-nél
...Andrew Vajna tulajdonba és a mellette lévő Dirk Gerkens pozícióba kerülését a TV2-nél
Szabó Miklós / Népszabadság

A TV2 késő este még egy közleményt adott ki, amelynek lényege szerint Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. a TV2 tulajdonjogát „per-, teher- és igénymentesen, érvényes szerződés alapján szerzi meg”. Ez alapján úgy tűnik, másik céget vett meg Simicska üzlettársa és másikat Andy Vajna. Az előbbi a TV2 Media Group Kft.-t szerezte meg, amely a cégnyilvántartás szerint érdemi tevékenységet nem végzett, és csak tavaly alapították. Vajna viszont tényleg a tévéadókat működtető kft.-t, a TV2Média Csoportot szerezte meg. A helyzet viszont ennél kuszább: Simicskáék cége tulajdonosa Vajna cégének, ezért hivatkoznak arra, hogy övék a TV2.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.