galéria megtekintése

Vida hallgat, az életrajza beszél

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 06. számában
jelent meg.

Boda András–Marnitz István
Népszabadság

Vida Ildikó életrajzát titkolja ugyan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ám karrierje elég beszédes: a jogász pályafutása a Bibó szakkollégiumban kezdődött, s több szálon kötődik az ugyanott gyökerező Simicska-birodalomhoz.

Nem csak a kormányzati körökben okozott súlyos kommunikációs zavart, hogy Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke interjút adott a Magyar Nemzetnek. „Kitálalása” a hatóságot is alaposan megkeverte. Ezt jelzi, hogy megkerestük a NAV sajtóosztályát: bocsássák rendelkezésünkre az elnök szakmai önéletrajzát. Ám négyórás gondolkodás után mindössze annyit válaszoltak: „Kérdésével forduljon az Elnöki Titkársághoz.”

A régi szép idők: Vida Ildikó és Simicska Lajos 1998-ban
A régi szép idők: Vida Ildikó és Simicska Lajos (középen) 1998-ban
Velledits Éva / Népszabadság

Megtettük, ám életrajzot nem kaptunk. A sajtóosztály viszont újra válaszolt. Másodszorra már azt írták: „az önéletrajz nem minősül közérdekű adatnak, sem pedig közérdekből nyilvános adatnak”, ezért azt nem adják ki.

 

Noha a NAV a jogszabályokra hivatkozva titkolja az adóforintokat begyűjtő szervezet vezetőjének múltját, egy korábbi hivatalos életrajz fennmaradt. Vida első APEH-elnöksége kezdetén, 1999-ben az MTI adta közre az akkoriban lapunkban is idézett anyagot.

E szerint az 1964-ben, Kisújszálláson született Vida 1982-től 1983-ig előadóként dolgozott a Fővárosi és Pest Megyei Társadalombiztosítási Igazgatóságon. Diplomáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 1989-ben szerezte. Vida – miként mások mellett Orbán Viktor és Simicska Lajos is – tagja volt a Bibó István Szakkollégiumnak.

1991-ben adótanácsadói szakképesítést szerzett. Később dolgozott a Pest Megyei Adófelügyelőségen, praktizált ügyvédként, egyebek mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének jogi képviselője volt. Vida akkor vált ismertté a nagy nyilvánosság számára, amikor 1998. augusztus 31-i hatállyal az APEH általános elnökhelyettesévé nevezték ki. Ekkor Simicska Lajos, a Fidesz gazdasági ügyeinek egykori ura állt a hatóság élén.

Az, hogy Simicska választása épp Vidára esett, nem véletlen. Tudható, hogy az 1992 és 1998 közötti időszakban –amikor Vida a magánszférában dolgozott – több, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir-cégnél dolgozott. 1999 szeptemberében egy lépcsőfokot lépett felfelé: Simicska lemondása után ő lett az APEH elnöke, s a 2002-es Fidesz-vereségig posztján maradt. Ezután felmentették, és visszatért a Mahirhoz.

Az MTI sem lát okot friss képek közlésére
Az MTI sem lát okot friss képek közlésére
MTI

Vida neve már két évtizede feltűnik a Simicska-csoport körül. Nevét már 1994–1995 között megtaláljuk az akkor Mahir-résztulajdonú Europlakátban. (A 2010 óta Publimontnak hívott plakátcég jelenleg Nyerges Zsolt és a Simicska-cégek birtokában van.) Vida 1995 és 1996 között vezette az akkor mahiros Mahir Salgótarjánt, a 2004-ben bezárt Magyar Hirdető Egert, és az alapítás óta a Mahir tulajdonában álló Mahir Többlet Ajándéktárgy Kft.-t is.

Ügyvezetőként mindhárom cégben Stumpf István egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi alkotmánybíró – most például az állami áramrendszert irányító Mavir igazgatóságában ülő – testvére, Stumpf János (szintén bibósok) volt az elődje, utódja pedig Schlecht Csaba. Előd és utód egyaránt a Kaya Ibrahim– Josip Tot-féle Fidesz-közeli cégfantomizálási ügy érintettje.

Simicskáék első adóhivatali elnökségét követően sem hagyták cserben Vida Ildikót. Így 2003–2006 között visszatért az ajándéktárgyas kft. vezetői székébe, 2003 és 2007 között pedig Nyerges Zsolt oldalán a – például a Magyarország, Szeretlek! című „közszolgálati” vetélkedőjéről ismert – Hung-Ister felügyelőbizottsági tagja volt. Mindezek anyacége, a Mahir Zrt. könyveiben Vida Ildikó 2003-tól 2010-es második adóhivatali elnöki kinevezéséig munkavállalóként jelenik meg.

A szerdai interjút közlő Magyar Nemzet kiadója, a Nemzet Lap- és Könyvkiadó 2008 óta 12 százalékos tulajdonos ugyanebben a Mahir Zrt.-ben. Mindkét társaság a Simicska-cégháló része.

Mindent elmondott, amit el akart mondani

Lapunk próbálta elérni Vida Ildikót, de a NAV-elnök elzárkózott a nyilatkozattól. Indoklása szerint a Magyar Nemzetnek mindent elmondott, amit el akart mondani.

Elmondta például azt, hogy vizsgálóosztályt alakít majd ki, amely megfelelő alapossággal tárja fel a korrupciós ügyeket, illetve megmutatja, hogy ilyenek nem voltak a hivatalon belül. Példaként említette azt a vizsgálatot, amelyet azt követően rendelt el, hogy a volt NAV-munkatárs, Horváth András kiállt a nyilvánosság elé a maga zöld dossziéjával. Akkor állítólag a kiemelt adózóknál folyamatban lévő vizsgálatokat tekintették át. Egyetlen hétvége alatt. És nem találtak semmi gyanúsat. Ez nem is meglepő, hiszen két nap alatt gyakorlatilag aligha lehet valamit teljes körűen feltárni.

Valójában fölöttébb nehéz megítélni azt, hogy egy vállalatot érintő vizsgálat milyen eredménnyel zárult: próbálták-e „elmismásolni” az ügyet, s hagyták-e futni a csalókat. Hiszen elképzelhető, hogy a cég kapott pár millió forint bírságot valamilyen piszlicsáré mulasztás miatt, ám a revízió nem foglalkozott mélyrehatóan a milliárdos tételekkel. Ez persze előfordulhatott szakmai hiba vagy korrupció miatt is.

Vidától azt is szerettük volna megtudni, hogy a vizsgálatban részt vesz-e bármilyen független szervezet, akár a Kehi, akár az Állami Számvevőszék. Az ugyanis furcsa, hogy Vida azt mondta, személyesen felügyeli a vizsgálócsoport munkáját. Elvégre fölöttébb szokatlan, hogy az a személy felügyeljen egy vizsgálatot, aki egyrészt maga is érintett az ügyben, másrészt munkáltatóként nyomást gyakorolhat a vizsgálatot végző munkatársakra. (F. Szabó Emese)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.