galéria megtekintése

Sherwood 2.-ben még a kutyát is Csövesnek hívják

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 18. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Jani házhoz megy. Pontosabban beköltözik egy házba. Csorba Jánosról van szó, a 45 éves hajléktalanról, aki jelenleg kispesti erdőlakó. A Sherwood 2.-ben él, merthogy a tizenegy hajléktalan így hívja alkalmi lakóhelyét.

Csorba János nyolc évig élt azelőtt a Köki Terminál helyén lévő kiserdőben, a Sherwood 1.-ben, onnan kellett három éve az ajtódarabokat, a deszkákat és a kályhát átcuccolnia.

Csorba János tizenegy éve él a kispesti erdőkben
Csorba János tizenegy éve él a kispesti erdőkben
Veres Viktor / Népszabadság

Nem kényszerült nagy távolság megtételére, a nejlonnal fedett, téliesített hajlékok pár száz méterrel költöztek közelebb a Határ úthoz. Csorba János a feleségével telepedett át, s rögtön az elején bekapcsolódott A Város Mindenkié csoport munkájába. A VMA egyik őstagjának tekinthető. A csoportból jött aztán létre az Utcáról a Lakásba Egyesület, melynek fiatal aktivistái azért ügyködnek, hogy szociális bérlakásokat szerezzenek azoknak a hajléktalanoknak, akik nem hajlandók szállóra menni, és távol áll tőlük az is, hogy a metróaluljáróban húzzák meg magukat. A Sherwood 2. lakói ilyen szabadságszerető hajléktalanok.

 

Csorbáék életében fordulatra lehet számítani. A kispesti önkormányzat úgy határozott, változtat a hajléktalanokkal kapcsolatos stratégián, és a hajkurászást felváltották azzal, hogy több lehetőséget adnak a civilek kezébe. Kísérleti programot indítottak az Utcáról a Lakásba Egyesülettel, a cél az erdőlakók rendes fedél alá juttatása.

Kispest első körben két olyan lakást ajánlott fel a közelben lévő Attila utcában, amelynek felújítása után a hajléktalanok lakcímmel és jóval több lehetőséggel – konyhával, fürdőszobával és közműellátással – próbálkozhatnak újra beilleszkedni.

Ez most nagyon nehéz, mert alig kapnak munkát, a konténerpakolás és az árokásás nem rendszeres, nem nagyon lehet belőle megélni.

– A lakásokat sok társadalmi munka igénybevételével felújítjuk, a beköltözők javára gyűjtést kezdeményeztünk a Facebookon, az önkormányzat azt vállalta, hogy rendbe teszi a közműveket –mondta a lakások megtekintése után az Utcáról Lakásba Egyesület ügyvivője, Kovács Vera.

– A két család máris jelentős adományokat kapott, és persze haladékot ahhoz, hogy ne kelljen május végéig elhagyniuk az erdőt. A lakásokkal augusztusra készülünk el, akkor kezdődhet a költözés.

Csorba Jánossal az erdőben beszélgettünk. Szabolcs-Szatmár megyében, Baktalórántházán született, Ramocsaházán nőtt föl. Szakmáját tekintve építőanyag-készítő, de a szülőhelyén nem tudott munkát szerezni. Pestre költözött húsz éve. Kezdetben még volt állandó munkája, a nejével 14 éve ismerkedett össze Kőbányán. – Télen sincs gond, fűtünk – jegyezte meg a férfi, majd hozzátette:

ha nagyon hideg van, elmennek kóvályogni a környéken, nehogy megfagyjanak.

Ilyenkor, nyáron, viszonylag biztonságos az életük Sherwood 2.-ben, ahol még a kutyát is Csövesnek hívják. A kérdésre, hogy mi az a minimum, amiből – „alsó hangon” – meg lehet élni az erdőben, az a válasz, hogy 50 ezer forint.

Kispesten a cél az erdőlakók fedél alá juttatása
Kispesten a cél az erdőlakók fedél alá juttatása
Veres Viktor / Népszabadság

– Ha főzünk, nem csak magunknak főzünk, annak is kell enni adni, akinek nincs mit a tejbe aprítani. Az új lakás izgatja Csorba Jánost, hajlandó rá, hogy segítsen a lakhatóvá tételben, ugródeszka lehet számára, mert lehet állandó munkája, mint évekkel ezelőtt, amikor a 4-es metró épült.

Akkor valamennyi férfi dolgozott az erdőlakók közül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.