galéria megtekintése

Sérthetetlen volt a Fidesz miatt, a saját ostoba gőgje lebuktatta

11 komment


Ungár Tamás

Baranya egyik legsikeresebb agrárvállalkozóját állítják bíróság elé várhatóan még az év első felében. Az ötvenéves P. Sándor sokak szerint azért szárnyalhatott, mert jó kapcsolatot ápolt a megye meghatározó fideszes politikusával, Tiffán Zsolttal.

A hegyszentmártoni

P. Sándort különösen nagy hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolta meg a Baranya Megyei Főügyészség

– értesült lapunk.

 

A sok tekintetben érthetetlen ügyről egy éve már írtunk. A takarmánytermeléssel és állattenyésztéssel foglalkozó P. Sándor cége 2013-ban szerződést kötött huszonöt környékbeli őstermelővel arról, hogy 10-20 millió forintért gabonát vásárol mindegyiküktől. Ám a szerződött partnereknek nem volt földjük, gépük, pénzük és szaktudásuk az ilyen szintű mezőgazdasági tevékenységhez.

Csak őstermelői igazolványuk volt, s azért szerződtek P. Sándor cégével, mert 20-25 ezer forintot kaptak az aláírásukért. Mivel valamennyien olyan dél-baranyai faluban éltek, ahol az állástalanság 50-80 százalékos, és közmunkából, napszámból, segélyből tartották el családjukat, számukra ez a pénz is jól jött. Aztán 2014 őszén azzal szembesültek, hogy az eladott gabona után 1-2 millió forint adóelmaradásuk van, amelyet életük végéig vonnak majd csekélyke jövedelmükből.

A csőbe húzott emberek akkor fordultak lapunkhoz. Tavaly januárban megszólaltattuk P. Sándort, aki

tagadta, hogy ő szervezte volna be az őstermelői papírral rendelkező csapatot, a felelősséget egyik felvásárlójára hárította. Ez a védekezés hiteltelennek tűnt, hiszen a szerződések aláírásánál ott volt

P. Sándor, s tudhatta, hogy az őstermelői igazolvánnyal rendelkező közmunkások nem tudnak gabonát termelni.

P. Sándor hegyszentmártoni állattartó telepe. Nagyra hízott üzlet
P. Sándor hegyszentmártoni állattartó telepe. Nagyra hízott üzlet
Laufer László / Népszabadság

Már akkor megírtuk, hogy P. Sándornak azért kellhettek az őstermelők, mert a tőlük papíron megvett gabona után visszaigényelhette a kompenzációs adót.

Az ügyben a NAV pécsi bűnügyi igazgatósága folytatott nyomozást, és megállapította, hogy P. Sándor 300 millió forintért vett nem létező gabonát a nem termelő őstermelőktől, s a valótlan tartalmú adó-visszaigényléssel 63 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. Ezért kell majd felelnie a bíróság előtt a vállalkozónak, aki egyébként továbbra is tagadja vádbeli bűncselekményt.

A külvilág számára érthetetlen, hogy ha P. Sándor valóban elkövette az említett bűncselekményt, akkor miért volt erre az ügyeskedésre szüksége.

A férfi évtizedes munkával jelentős birodalmat épített ki. A vállalkozó cégeinek árbevétele másfél milliárd forint volt, nyeresége 100-200 millió.

A több száz hektár saját földdel rendelkező P. Sándor jól teljesített az állami földek bérbeadási pályázatain. De az is előfordult, hogy pályázat nélkül jutott 200 hektár állami szántóhoz. 2014-ben egyik, akkor alapított cége 625 millió forint támogatást nyert egy 534 kilowattos biogázerőműre, ami a sertéstelepének a trágyáját hasznosítja majd. A vállalkozó Meat and Drink Kft. nevű, üdítőital-gyártásra létrehozott, múlt és árbevétel nélküli társasága 21 millió forint támogatást kapott nyolc ember foglalkoztatására. Felesége pedig két trafikot nyert.

Tiffán egy avatóünnepségen. Végleg megroggyant?
Tiffán Zsolt egy avatóünnepségen. Végleg megroggyant?
Laufer László / Népszabadság

A konkurencia mindezt azzal magyarázta, hogy P. Sándor jó kapcsolatban van Tiffán Zsolt fideszes parlamenti képviselővel, az Ős-Dráva program kormánybiztosával. A média többször leírta, hogy Tiffán választási kampányát jelentős összeggel finanszírozta P. Sándor. E kapcsolat miatt sokan azt jósolták, hogy a hegyszentmártoni vállalkozó sérthetetlen, s valahogy kimászik majd az őstermelők becsapásából.

Ez a prognózis bukni látszik, amiből viszont a politikában jártas baranyaiak arra következtetnek, hogy Tiffán amúgy is gyengülő pozíciója végleg megroggyant.

Persze az is lehet, hogy minderről szó sincs, s nem történt más, mint az, hogy a nyomozó hatóságok tették a dolgukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.