Sértegették a menekülteket, letótozták a szlovákokat

A bevándorlókat megbélyegző, a szlovákokat „letótozó” cikk jelent meg a napokban a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő minap.hu-n. A hírportál a függetlennemzet.hu egyik írását adta közre, melyben a szerző egy osztrák folyóiratot idéz. A Direkt nevű lap szerint a kihallgatott bevándorlók nagy része azt állítja: amerikai szervezeteken keresztül kapták azt pénzt, amiből az európai kontinensig eljutottak.

„Ausztria komolyan veszi a menekültáradattal járó veszélyeket, és megpróbál mindenkit átvilágítani, mielőtt átpasszolná a kis jövevényeket a tótoknak, hogy azok a még magyarlakta területeket hígítsák velük, továbbá elfogadná a menedékkérők benyújtott kérelmeit. Csak a traiskircheni táborban több mint száz hivatásos rendőrt állítottak szolgálatba, hogy kihallgassák a bevándorlókat. A vallomások alapján megdöbbentő információkhoz jutott hozzá az osztrák titkosszolgálat és a rendőrség. Az afrikai bevándorlók többsége azt állította, hogy különböző amerikai szervezeteken keresztül jutottak hozzá ahhoz a pénzhez, amiből az Európai Unió területére utaztak” – írta az osztrák folyóirat.

Az osztrák hírforrás megjegyzése szerint ugyanazok a bajkeverők állnak a háttérben, akik egy évvel ezelőtt az ukrajnai Majdant szervezték meg.

Az összeesküvés-elméletet vázoló cikket több szélsőséges hírportál is átvette. Az „utánközlők” között volt az adófizetők pénzéből fenntartott minap.hu miskolci hírportál is. A menekültek kirekesztésén és „leminősítésén” túl a szlovákok „letótozása” is érzékenyen érinthette azokat a magánszemélyeket, civil, állami és önkormányzati szervezeteket, akik szoros kapcsolatokat ápolnak a közeli Kassa hasonló szervezeteivel.

Először a miskolci önkormányzatoz fordultunk a kérdéssel, vajon egyetértenek-e az idézett cikkben foglalt különös állításokkal? A városháza szóvivője azzal hárított, hogy ők nem ellenőrzik a lapban megjelent írásokat, forduljunk inkább a szerkesztőséghez.

Megtettük. Kovács Viktor ügyvezető arról tájékoztatott, hogy a szóban forgó cikk nem tükrözi a MIKOM Nonprofit Kft. szerkesztőségének az álláspontját. A hivatkozott portál, a függetlennemzet.hu írójának saját, privát véleménye tükröződik benne, aminek megjelentetését a minap.hu portálon nem tervezték. – A cikk megjelenésére sajnálatos módon tévedésből került sor. Annak ellenére, hogy minden újságírónak joga van a sajtó műfaji, szakmai szabályai és a törvények szabta kereteken belül szabadon kifejeznie véleményét, jelen cikk kapcsán a portálunk újságírója nem saját véleményként közölte az írást. Azonban szándéktalanul annak látszatát kelthette, mintha az átvett cikkben közölt információk a személyes véleményei is lennének. Mindezen tények és felelősségi kérdések figyelembevételével, a megjelenését követő két óra elteltével a cikk levételre került a minap.hu portálról – fogalmazott az ügyvezető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.