galéria megtekintése

Jó sok pénzt kap a TEK, napelemre

7 komment


Hargitai Miklós

Ugyanazon a napon, amikor a kormány bejelentette, hogy a korábbi ígéretekkel szemben és a Brüsszellel elfogadtatott operatív program tartalmával ellentétesen mégsem adnak vissza nem térítendő támogatást a lakossági energiahatékonysági beruházásokra, a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat, amely

a négyszeresére növelte a Terrorelhárítási Központ (TEK) napelemes és fűtés-korszerűsítési projektjére szánt uniós pénzek összegét.

Bár elfogadható indok továbbra sincs rá – sőt miután az Európai Bizottság írásba adta, hogy nem ellenzi a lakossági projektek támogatását, nem is lehet –, az aktuális kormányálláspont szerint immár végleges, hogy az otthonok energiahatékonysági korszerűsítéseire (hőszigetelés, nyílászárók cseréje, fűtőrendszer átalakítása, napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk) a következő uniós finanszírozási ciklusban sem adnak vissza nem térítendő támogatásokat.

 

A kabinet még augusztusban is az ellenkezőjét ígérte – az akkori kormányközlemény szerint 150 milliárd forintot szánnának lakossági pályázatokra, és 40 százalékos lenne a vissza nem térítendő támogatás mértéke, sőt a Brüsszellel végigtárgyalt és jóváhagyott Környezet és Energia Operatív Programban is hasonló szerepel –, az Orbán-kabinet megingathatatlannak tűnik: a lakossági körben az egyetlen támogatási lehetőségnek az olcsó hitelt tekinti, ami a hazai háztartások megtakarítási képességgel nem rendelkező 80 százalékát eleve elzárja az energiafogyasztás csökkentésétől.

Vége a támogatott lakossági napelemszerelésnek
Vége a támogatott lakossági napelemszerelésnek
Kocsis Zoltán / Archiv

Kevésbé szűkmarkú ugyanakkor a kormányzat a saját intézményei­vel: a TEK-nek idén szeptemberben napelemek felszerelésére és hőszivattyús fűtés-korszerűsítésre megítélt 490 milliós támogatási keretet közel a négyszeresére, 1,78 milliárd forintra emelte.

A projekt műszaki tartalma érdemben nem változott, csupán a beruházásba bevont épületek száma nőtt meg. Ennyi pénzből százszázalékos támogatási intenzitás mellett nagyjából 1800, a néhány hónappal ezelőtti kormányzati tervekben szereplő 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás mellett 4500 otthon teljes energetikai felújítását lehetne elvégezni – utóbbi egy közepes város lakásállományának felel meg: Siklós, Szigetvár, Sarkad vagy Bicske összes lakóházára elég lenne a TEK-nek adott pénz.

Hogy miért lett hirtelen ennyire fontos a kormánynak a terrorelhárítók Zách utcai objektumának kizöldítése, arra csak egy logikus magyarázat van:

mindenáron szeretnék elkölteni az előző uniós ciklusból még lehívható pénzeket,

és erre a pályázati-engedélyezési-előkészítési folyamaton egyszer már végigfutott projektek utólagos kibővítése a legegyszerűbb megoldás.

Hogy a last minute pénzköltés jól halad, azt Lázár János minapi bejelentése is jelzi: a Miniszterelnökség vezetője a legutóbbi Kormányinfón közölte, hogy száz munkatársa kap jutalmat a maradék milliárdok kisöpréséért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.