galéria megtekintése

Senki ne dobja el a tajkártyáját!

12 komment


Lencsés Károly

Elég messze vagyunk attól, hogy eldobhassuk a tajkártyánkát, bár az új személyi igazolvány bevezetésének egyik célja az volt, hogy megszabaduljunk attól és az adóigazolványunktól.

Ám ezeket csak akkor hajíthatjuk el,

ha az új személyiben elektronikusan rögzített azonosítók olvasására alkalmas eszköz mindenütt rendelkezésre áll. Több megkérdezett háziorvos is jelezte azonban lapunknak: erre nem ad pénzt.

A január 1-jétől kibocsátott okmányokba mikrocsipet építettek, amelyen adatok sorát rögzítik. Tartalmazza a nevet és a születési dátumot – ezek a kártyán is olvashatók –, a tulajdonos digitalizált arcképét, ujjlenyomatát, elektronikus aláírását, adó- és taj számát. Az új funkciók viszont csak akkor működnek, ha a szükséges informatikai rendszert is biztosítják hozzá.

 

Első körben 900, az új e-személyi elektronikusan tárolt adatai­nak olvasására alkalmas eszközt vásároltak. Ezekből 650 került az okmányirodákhoz, kétszáz a NAV ügyfélszolgálataihoz, tíz az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz – közölte kérdésünkre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

Elképzelt jövő. Kártyaolvasó működés közben
Elképzelt jövő. Kártyaolvasó működés közben
Máthé Zoltán / MTI

Tudatták: az utóbbi két szervezetnél a láthatatlan információk – az adóazonosító jel, illetve a taj szám – kinyeréséhez szükséges feltételek megteremtése még tart.

A hivatal tájékoztatott arról is, hogy további 3100 eszköz beszerzését tervezik a közeljövőben, és ezek közül az adóhatóságnak 450, az egészségbiztosítónak 190 darabot adnak át.

A keretből az okmányirodai és a kormányablak-hálózat is részesül. A további okmányolvasókról viszont az érintetteknek, például az egészségügyi intézményeknek kell gondoskodniuk. Ez annyit jelent, hogy a háziorvosoktól a kórházakig az ellátórendszer összes szereplőjének kártyaolvasó berendezést kell vásárolnia ahhoz, hogy a betegek az új személyivel jelentkezhessenek ellátásra.

Szerettük volna megtudni, hogy hány készülékről és összességében mekkora kiadásról lehet szó, de a hivatal erre nem tudott válaszolni.

Valamivel több mint hatezer háziorvos praktizál, s nekik, valamint a szakrendelőknek és a kórházaknak biztosan tízezres nagyságrendben kellene beszerezniük kártyaolvasót. Ezek ára néhány tízezer forintnál kezdődik, így óvatosan becsülve is

több százmilliós kiadással lehet számolni.

Sietniük persze nem feltétlenül érdemes, mert évekig tarthat, mire a teljes népesség jelentős részét ellátják az új igazolvánnyal. Ami így jó ideig nagyjából arra használható, mint a régi: igazolhatjuk magunkat vele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.