Semmi ok az alaptörvény ünneplésére

Rendhagyó szabadegyetemet szervez az Eötvös Károly Intézet szombatra, ahol azt szeretnék bemutatni, hogy a szabadságszerető polgárok jó lelkiismerettel az öt éve elfogadott alaptörvénynek sem a szellemét, sem a szavait nem ünnepelhetik.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere saját alaptörvényének jelenét, az Eötvös Károly Intézet (EKINT) viszont inkább az alkotmányosság jegyében a közös szabadságainkat biztosító jövőt ünnepli. Ezért rendhagyó szabadegyetemet szerveznek, ahol ötperces előadásokkal mutatják be azt, hogy a szabadságszerető polgárok jó lelkiismerettel az alaptörvénynek sem a szellemét, sem a szavait nem ünnepelhetik.

A hatályos alkotmány komoly és morálisan megalapozott kritikájából viszont szükségképpen kirajzolódnak a majdani szabad, alkotmányos Magyarország arcvonásai – vélik a jogvédők. Szombat délután kettőkor ezért a budapesti Jászai Mari tér és Pozsonyi út sarkán lévő parkban várnak mindenkit, aki hajlandó a közös gondolkodásra.

Az eseményt Majtényi László, az intézet elnöke nyitja meg, majd Váradi Júlia és Pikó András műsorvezetők ismertetik a programot. Elsőként Lázár Domokos, az Esti Kornél alternatív rockzenekar énekese – nem mellesleg az EKINT munkatársa – zenél, majd az alaptörvény elfogadásának körülményeiről Miklósi Zoltán, az intézet kutatási igazgatója és Fleck Zoltán jogszociológus beszél.

Az alkotmánybíráskodást veszi górcső alá beszél Somody Bernadette, az EKINT igazgatója és Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, utána az alaptörvény emberképét elemzi Köves Nóra, az EKINT emberi jogi szakértője, Kőszeg Ferenc közíró, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója, valamint Lakatosné Jutka, a Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistája.

A civil autonómiák helyzetéről cserél eszmét Pásztor Emese, az EKINT kutatója, Bolba Márta evangélikus teológus és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, végül a választójogról és a kampányfinanszírozásról Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója és Mráz Attila, a Társaság a Szabadságjogokért politikai részvételi programjának vezetője beszélgetnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.