Se szerződés, se védőfelszerelés

Feketén foglalkoztatták, ráadásul védőfelszereléssel sem látták el a a múlt hét végén, szabálytalan fakivágás közben meghalt férfit.

Szerződés nélkül dolgozott, majd munkavédelmi szabálytalanságok miatt szenvedett halálos balesetet a múlt hét végén, fadöntés közben az a 47 éves férfi, akit munkáltatója a Bokod és Kecskéd közötti út melletti veszélyes fák kivágására fogadott fel.

A balesetben elhunyt férfi munkáltatója az út melletti veszélyes fák kivágására kapott engedélyt a közút kezelőjétől. A több kilométeres munkaterületen a fadöntéssel megbízott elhunyttal együtt többen is dolgoztak szóbeli megállapodás alapján "fagyűjtés címén" vagy segítő és forgalomirányító feladatkörben, ám rendezett munkaügyi kapcsolattal csupán egy rakodógépes vállalkozó rendelkezett.

Az elhunyt foglalkoztatására vonatkozó jogviszony nem tisztázott, ugyanis munkaszerződése nem volt és az egyszerűsített foglalkoztatás feltételeit sem biztosították számára. A balesetet szenvedett "feketemunkás" munkaköri orvosi alkalmassága, illetve a fadöntéshez szükséges szakképesítése sem nyert igazolást a munka megkezdése előtt. A veszélyes, közút melletti fákat szakszerűtlenül, a munkavédelmi szabályok sorozatos megszegésével vágták ki, például a fadöntéshez nem jelöltek ki vágásvezetőt, illetve helyi munkairányítót. A közút melletti, szabálytalan lombkoronájú és a földközelben "Y" elágazású veszélyes fák kivágásához szükséges technológiát nem határozta meg a munkáltató.

A baleset bekövetkeztekor a fa kétszeres magasságának megfelelő sugarú veszélyes területen belül egy kanalas rakodógép tartózkodott, ennek segítségével akarták acélsodrony kötéllel az irányított döntést végrehajtani. A kivágandó fát szabálytalan, szakszerűtlen módon döntötték. A motorfűrésszel dolgozó elhunyt részére a szükséges egyéni védőeszközöket (erdészeti fejvédő sisak (hallás és arcvédelemmel ellátva), vágásbiztos védőruha, rezgésvédő kesztyű, ill. munkavédelmi bakancs) nem biztosították, saját ruhájában volt, védőeszközként csak egy építőipari fejvédő sisakot viselt.

Az OMMF Közép-dunántúli Munkavédelmi Felügyelősége mellett a szabálytalan foglalkoztatás kivizsgálásának, bizonyításának érdekében a régió munkaügyi felügyelőségét is bevonták a vizsgálatba.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.