Se gumialigátor, se állampolgár: Kósa lezáratta a karzatot

A debreceni városházán lezárták a nagyterem karzatát, így a polgármester nyugodt lehet: a kampányban onnan már senki sem fog demonstrálni. A hivatalos indoklás szerint a karzaton nem volt asztal és áramvételi lehetőség, de ez nem igaz.

Kósa Lajos polgármester intézkedésére lezárták a debreceni városháza nagytermének karzatát, így az önkormányzati közgyűléseket az állampolgárok onnan már nem követhetik figyelemmel. Úgy értesültünk, hogy ennek politikai okai vannak: a karzat lezárásának azért van jelentősége, mert ha a következő fél évben az ellenzék esetleg demonstrációt szervezne a közgyűlések idejére, akkor sokkal kisebb tér áll rendelkezésre. Ráadásul így sokkal kevesebb állampolgár vehet részt a közgyűlésen, holott a városi televízió nem élőben, hanem felvételről, megvágva közvetíti az ülést.

A karzat lezárása először azon a novemberi közgyűlésen volt feltűnő, amelyen az Együtt-PM fiatal aktivistái demonstráltak egy gumialigátorral a városi tisztségviselők és önkormányzati cégvezetők elhíresült floridai utazása miatt. Tudósítónk kérdésére akkor a városháza egyik dolgozója azt mondta: a jegyző utasítására zárták le a karzatot, mivel az életveszélyessé vált. Később azonban a polgármesteri hivatal tájákoztatásából kiderült: erről szó sincs, a karzat ugyanis nem életveszélyes, a lezárásáról pedig nem a hivatal vezetője, hanem a polgármester dönthet.

Mivel a karzat a legutóbbi, múlt csütörtökön tartott közgyűlésen is zárva volt, a városházától kértünk tájékoztatást. Az írásos válasz szerint "a régi városháza nagytanácstermének karzata valóban le van zárva, de ennek az oka nem az épület műszaki állapotával van összefüggésben. Az ülésteremben elegendő számú asztal és ülőhely található minden vendég számára, továbbá áramvételi lehetőséget is biztosítunk a közgyűlésen résztvevő újságíróknak munkájuk végzéséhez".

A hivatal válasza szerint "a karzaton sem asztal nincs, sem áramvételi lehetőség, emiatt már az is előfordult, hogy a szavazatszámláló berendezést húzták ki a konnektorból az ott tartózkodók, megzavarva ezzel a közgyűlés menetét. A nagytanácsteremben a közgyűlés munkája iránt érdeklődő újságírók tudósításaikat úgy készíthetik el, hogy közben a képviselők is zavartalanul végezhetik a munkájukat".

Kérdésünkre, miszerint ki adott utasítást a lezárásra, ez a válasz érkezett: "a közgyűlés által elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzat meghatározza, hogy nyilvános ülésen a hallgatóság – ideértve a tömegtájékoztatási szervek képviselőit is – csak a kijelölt helyeken foglalhat helyet. Az ülés rendjének biztosítása pedig a polgármester feladata".

A válasszal csupán két dolog sántít: nem igaz, hogy a karzaton eddig nem volt asztal, és az sem igaz, hogy nem volt áramvételi lehetőség. Lapunk tudósítója az elmúlt tíz év során mindig a karzat egyik asztalánál ülve követte az ülés eseményeit, ahol több konnektor is van a számítógépek számára. Városházi forrásaink szerint Kósa Lajos döntésének hátterében az állhat, hogy a novemberi ülésen nem szeretett volna nagy teret engedni a "floridázós" demonstrálóknak. Az ötlet pedig annyira bevált, hogy úgy döntött: a karzaton állampolgárnak többé nincs helye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.