Schöpflin: Az EU gyámság alá helyezné Magyarországot!

Ilyet még nem láttunk... megalázó! – ez volt Schöpflin György brüsszeli fideszes képviselő első reakciója a Tavares-tervezetre. Szerinte ezzel EU-protektorátus lenne Magyarország.

"Ilyet még nem láttunk! Bámulatos és precedens nélküli! Szélsőséges, és megalázó! Az Európai Unió gyámsága alá helyezné Magyarországot" - Schöpflin György fideszes brüsszeli képviselő reagált így a Népszabadságnak a Rui Tavares-tervezet kiszivárgott változatára. 

A dokumentum, amelyet az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága készít Magyarországról, az EU-szerződés hetes cikkely első bekezdésének életbe léptetését javasolja bizonyos feltételekkel - azaz az eljárás elindítását Magyarország uniós szavazati jogának a felfüggesztésére. (A javaslatot ma délután mutatja be Brüsszelben a portugál jelentéstevő, a zöldpárti Tavares.)

Schöpflin György számára - "ami kiderül a tervezetből" -, az teljesen felülírja a nemzeti szuverenitást, és azt jelentené, hogy Magyarország az EU protektorátusa lenne - adott hangot megdöbbenésének a történészprofesszor.

Szerinte a Tavares-tervezet azt a kérdést veti fel: hol nyugszik a szuverenitás Magyarországon? Az Alkotmánybíróságnak van bizonyos joga, jogköre, de azt a parlament határozza meg. Úgy látszik, a Tavares-jelentés tervezete a "kettős uralom" mellett szól. Nem biztos, hogy ez a demokrácia - mondja a fideszes EP-képviselő, aki szerint arra, hogy kié a demokrácia Magyarországon, az a válasz, hogy a népé, illetve a parlamenté.

Schöpflin György szerint ha tényleg vannak olyan kérdések, melyek sérthetnek EU-jogot, akkor a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseken, hivatalos eljárás keretében kell a megoldást keresni. Ha pedig nem születik egyetértés, akkor a Luxemburgi Bíróságnak kell kimondania a végső szót.

Szerinte a Tavares-jelentés a nyugati baloldal felelősségét erősíti, mert az a látszata, hogy Magyarország "bűnbak-ország", és akármit csinált a Fidesz-kormány, azt vissza kell csinálni. "Lehet, hogy azt látják, hogy a magyar baloldal már nem tud nyerni 2014-ben" - tette hozzá.

Schöpflin György meggyőződése, hogy minden ilyen tervezet "nagyon komolyan segít a Fidesznek". Azt látom, amikor járom az országot, hogy az átlagszavazó úgy fogja föl: már megint diktálnak nekünk, és elindul egyfajta "kurucosodás", ne az EU mondja meg, mit csináljunk. Ez a reakció látszott a Békemenet-táblákon is: "Nem vagyunk gyarmat" - emlékeztetett. Szerinte mindazonáltal "sajnos, a Jobbikot is erősíti minden ilyen lépés Magyarországgal szemben az EU részéről". 

A fideszes EP-képviselő ugyanakkor nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy ha el is indítanák Magyarországgal szemben a szavazati jog megvonására irányuló EU-eljárást, az eredményre vezetne. Véleménye szerint több EU-ország (lengyelek, balti államok, Egyesült Királyság) szinte bizonyosan nem voksolna erre, hiszen az bármelyik uniós országra nézve rossz precedenst jelenthetne a későbbiekben.

Schöpflin György (Fidesz - a lista 8. helyéről)
Schöpflin György (Fidesz - a lista 8. helyéről)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.