Schmitt Pál lesz a házelnök. De meddig?

A Fidesz-KDNP frakciószövetség alakuló ülése után Szijjártó Péter a sajtó képviselői előtt bejelentette: a Fidesz Schmitt Pált jelöli házelnöknek.

"Minden képviselő érdekét szeretném szolgálni, aki kész a nemzet érdekében dolgozni" - mondta a Schmitt Pál a bejelentés után és hozzátette: A jelölésnél nagyobb megtiszteltetés nem érheti.

Mint mondta, megválasztása esetén alázattal, a legjobb tudása szerint szeretné szolgálni minden képviselő érdekét, aki kész a nemzet érdekében dolgozni. Azt ígérte, hogy az ajtaja mindig nyitva áll majd, nem politikai döntéshozó lesz, hanem a döntések előkészítője, a demokráciát, az egymás iránti tiszteletet kívánja szolgálni.

A 68 éves politikus kétszeres olimpiai bajnok, 1989 óta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, 1999 óta a NOB protokollfőnöke, 1993-tól kezdve több országban volt nagykövet. 2002-ben független jelöltként elindult az önkormányzati választásokon, Budapest főpolgármesteri címéért. Jelöléséhez csatlakozott többek között a Fidesz és az MDF is. 2003-ban belépett a Fideszbe, majd 2003-2007-ben a párt alelnökeként dolgozott. A 2004-es EP-választáson pártja listavezetője volt, azóta az Európai Parlament tagja, majd 2009-től az Európai Parlament elnökségének tagja, s egyik alelnöke. 2010-ben a Fidesz országos listáján nyert képviselői mandátumot.

Szijjártó Péter, Lázár János, Schmitt Pál és Harrach Péter a két frakció megalakítása után
Frakcióvezetők, Fidesz, KDNP,

A Népszabadság már tavaly nyáron megírta, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Schmitt Pálnak ígérte az Országgyűlés elnöki posztját. Azóta viszont, még a választás után is azt lehetett hallani, hogy a parlamenti elnökségre Kövér Lászlónak is van esélye.

A kiszivárgott hírek szerint olyan forgatókönyv sem zárható ki, hogy Schmitt Pál - aki már lemondott Európai Parlamenti mandátumáról és EP-alelnöki tisztségéről - csak augusztusig lenne házelnök, mivel a Fidesz köztársasági elnöknek ajánlgatja. Ebben az esetben ülne fel Kövér László a házelnöki pulpitusra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.