Schmitt: Nem kényszer az új alkotmány

Nem kényszer, hanem közösségi elvárás, hogy új alkotmánya legyen az országnak - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön Veszprémben.

Schmitt Pál szerint az új alkotmánykoncepció kapcsán a vita elsősorban arról folyik, hogy van-e alkotmányozási kényszer. Véleménye szerint nem kényszer, hanem közösségi elvárás, hogy új alkotmánya legyen az országnak. Kiemelte: Magyarország az egyetlen ország a rendszerváltó államok közül, mely még egy régi, 1949-es alkotmánnyal rendelkezik.

Elmondta, hogy már minden parlamenti párttal egyeztetett az alkotmányozás folyamatáról, és mindegyik párt vezetőjét arra kérte, ne maradjanak ki abból.

Ismét hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a Szent Koronára, a keresztény gyökerekre való utalás, a tanulás, az egészséges életmód, valamint a családok védelme megjelenne az új alkotmányban. Hozzátette: azt szeretné, ha maga az ú alkotmány "magyar nyelven szólna", így - mint fogalmazott - a preambulum szó helyett az előszó megfogalmazás szerepelhetne benne.

Országjárása második állomásaként látogatott Veszprém megyébe az államfő. Schmitt Pál útját Devecserben kezdte, ahol a település polgármestere tájékoztatatta arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa után milyen intézkedések történtek. Schmitt Pál Devecserben megtekintette az újonnan épülő lakóparkot is.

Devecserben megélték az emberek Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb ipari katasztrófáját - mondta az államfő. Hozzátette, hogy olyan helyzetet kellett kezelni, melyre nem volt még példa. A természeten, a családokon esett sebek lassan gyógyulni látszanak - fogalmazott.

Az államfő az újságíróknak beszélt arról is, hogy az egyharmadán túl van már a magyar soros uniós elnökség, és úgy látja, az elvárásoknak meg tudtunk felelni. Schmitt Pál csütörtökön délelőtt Veszprémben az összevont megyei és városi közgyűlés ülésén is részt vett, ahol kiemelte: Veszprém megyében, ahol nagyon sok az apró, 300-as lélekszám alatti település, ugyanúgy gond a munkanélküliség, a lehetőségek beszűkülése, a forráshiány, mint bárhol másutt az országban. Megjegyezte, hogy az önkormányzatok jó része az utóbbi évek során itt is túlélésre rendezkedett be, adósságcsapdával küzd.

Véleménye szerint fontos, hogy minden közösség jól ismerje a saját lehetőségeit és megtalálja a kitörési pontot. Nézete szerint ez Veszprém megye számára elsősorban a turizmus.
A köztársasági elnök a közgyűlés ülése után a Petőfi Színházba látogatott, ahol Oberfrank Pál és Eperjes Károly, az intézmény vezetői a vidéki színházak helyzetéről tájékoztatták az államfőt.
Schmitt Pál ellátogatott a Pannon Egyetemre is, ahol a tanulás, a sport és a karrier témakörében tartott előadást.

Csütörtök délután Zircen az államfő felkeresi még a zirci ciszterci apátságot, ahol Dékány Árpád Sixtus apát bemutatja az épületet, majd Schmitt Pál részt vesz egy, a balatoni turizmusról szóló konferencián.
A köztársasági elnök kora este egy katonai programon is jelen lesz: a pápai NATO Központban egyebek közt találkozik a Nehéz Légiszállító Ezred katonáival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.