Miniszterelnöki szinten rehabilitálná a Fidesz Schmitt Pált

Mocsai Lajos pályázik a Testnevelési Egyetem rektori posztjára, aminek kapcsán Schmitt Pál neve is szóba került.

Mocsai Lajos pályázik a szeptembertől önálló intézménnyé váló Testnevelési Egyetem (TE) rektori posztjára – ezt a kézilabda-kapitány erősítette meg lapunknak, emlékeztetve arra, hogy 1978 óta tanít a Testnevelési Főiskolán, docensi fokozatot szerzett.

A kézilabdások kapitánya
A kézilabdások kapitánya
M. Schmidt János / Népszabadság

A Testnevelési Egyetemre már nem vonatkozik a felsőoktatási törvény rektorokról szóló passzusa, amely úgy szól: „A rektori megbízáshoz egyetem esetén egyetemi tanári alkalmazás szükséges.” A parlament döntése szerint a sporttudományok területén a doktori fokozattal egyenértékűnek fogadják el az olimpiákon elért dobogós helyezést. A lapunknak adott nyilatkozatában ezt hozta fel Mocsai Lajos is, emlékeztetve rá, hogy volt: dékánhelyettes, a testnevelési és sporttudományi kari tanács tagja, ezenkívül az egyetemi szenátus tagja is három évig. „Négy olimpián és tizenhét világversenyen vettem részt. Nem tudom, ez mennyire tekinthető könnyítésnek” – sorolta Mocsai Lajos.

Munkatársunknak arra a kérdésére, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel vagy Balog Zoltán humánminiszterrel beszéltek-e arról, hogy pályázzon a TE rektori posztjára, hiszen az ominózus törvénymódosítást a lex Mocsai kifejezéssel illetik, a kézilabda-szövetség kapitánya nemmel válaszolt. Arra pedig, hogy nincs tudományos fokozata, azt mondta: 2002-ben megkapta az Európai Kézilabda-szövetség életműdíját. „A vezetői kvalitásai valakinek nem a PhD-fokozattal dőlnek el.”

A volt államfő
A volt államfő
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Lapunkhoz olyan hírek is eljutottak, hogy a kormányoldalon az is szóba került: Schmitt Pál is alkalmas lenne az új Testnevelési Egyetem rektori posztjára. A Semmelweis Egyetem szenátusa plágium miatt visszavonta a  volt államfő kisdoktoriját 2012 márciusában, április 2-án le is mondott a köztársasági elnöki tisztségről. Állítólag azóta is szó van a volt elnök rehabilitálásáról, mégpedig „miniszterelnöki szinten” – mondták lapunknak.

Schmitt Pált nem értük el. Mocsai Lajos viszont azt mondta az ezzel kapcsolatos kérdésünkre, hogy nem tud és nem is hallott arról, hogy Schmitt Pál a Testnevelési Egyetem vezetésében bármilyen pozícióra pályázna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.