Schmitt Pál még mindig azt hallucinálja, hogy doktor

A volt köztársasági elnök Nagyváradon adott interjút, amiben úgy emlékszik, hogy megnyerte a plágium-pert, az államfőségről pedig „jó érzéssel” mondott le.

„Azok után, hogy immár lecsillapodtak a kedélyek, milyen tanulságai vannak az ön számára a kisdoktori értekezése visszavonása kapcsán keletkezett, és az államfői mandátumról való lemondásával végződő ügynek?” – kérdezte a Politika a gyökön blog szerzője Schmitt Pál korábbi köztársasági elnöktől, akivel nagyváradi látogatásán sikerült interjút készítenie.

Schmitt egy párhuzamos univerzumban még mindig doktor
Schmitt egy párhuzamos univerzumban még mindig doktor

A plágiumügyébe belebukott exállamfő meghökkentő választ adott. Mint fogalmazott, számára az ügynek nincs semmilyen tanulsága. „Én büszkén, egyenes derékkal és jó érzéssel mondtam le a mandátumomról, ezt a parlament elfogadta. Aztán részt vettem egy peres ügyben az egyetemmel szemben, amit megnyertem, és ők is deklarálták, hogy semmiféle etikai vétség nem történt. Következtetést nem vonok le belőle. Úgy éreztem annak idején, hogy jót cselekedtem” – nyilatkozta a blognak Schmitt Pál.

Ehhez képest a valóságban – finoman fogalmazva – nem egészen így zajlott a per. Schmitt ugyanis valójában elvesztette a pert, doktori címével együtt.

Ahogy arról többször beszámoltunk, a Semmelweis Egyetem szenátusa 2012. március 29-én vonta vissza Schmitt egyetemi tudományos fokozatát, miután megállapította, hogy az 1992-ben Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címen benyújtott értekezése „nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapult”, ezért nem felelt meg az egyetemi doktorátus szakmai-etikai kritériumainak.

Az akkori köztársasági elnök az egyetem szenátusának döntése után azt nyilatkozta, hogy elfogadja a határozatot, nem sokkal később azonban benyújtotta a felülvizsgálati kérelmet, és a Fővárosi Törvényszékre nyújtott be keresetet a szenátusi határozat bírósági felülvizsgálata miatt.

Az ügyben felállított Jogorvoslati Bizottság megállapította, hogy Schmitt Pál doktori értekezése már a beadáskor sem formailag, sem tartalmilag nem felelt meg az 1985. évi I. törvényben leírt követelményeknek és a Magyar Testnevelési Egyetem Doktori Szabályzatának. A Jogorvoslati Bizottság a Semmelweis Egyetemtől 1992-ben még független Magyar Testnevelési Egyetem azon eljárását, ahogy az értekezést hivatalos eljárásra bocsátotta, jogszabályba ütközőnek és etikailag kifogásolhatónak találta.

A határozat megismerését követően Schmitt Pál kijelentette, hogy a Semmelweis Egyetem eleget tett a Fővárosi Törvényszék korábbi határozatának, és a rektor által felkért Jogorvoslati Bizottság személyesen meghallgatta. A Jogorvoslati Bizottság határozatára tekintettel Schmitt Pál lemondott egyetemi doktori (doctor universitatis) címéről.

A plágiumügy Schmitt köztársasági elnöki székébe került, és bár többször is fogadkozott később, hogy a mai szabályoknak megfelelő doktori fokozatot (PhD) fog szerezni, ezt azóta sem tette meg.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.