galéria megtekintése

Schmidt Mária végül nem nézte meg, mi a közérdek, de nagyon kiakadt a halszagú Magyarország miatt is

47 komment


Czene Gábor

Az 1956-os emlékévvel kapcsolatos szerződések részletes feltételeiről még tárgyalások folynak, így adatigénylése idő előttinek minősül, azt teljesíteni nem áll módomban – írta nyílt levelében Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A szövegből az adatigénylő kiléte nem derül ki, ahogyan az sem, hogy pontosan milyen szerződésekről van szó. Más kérdés, hogy az elvileg közérdekű adatoknak minősülő információkhoz sem könnyű hozzájutni: a sajtó kénytelen beérni annyival, amennyit a Schmidt Mária társelnökletével működő 1956-os Emlékbizottság közzétesz a honlapján.

Korábban például lapunk szerette volna megtudni, hogy pontosan mire költi a külügyi tárca azt az egymilliárd forintot, amelyet a kormány által (az adófizetők pénzéből) létrehozott emlékbizottság ítélt meg számára. Szijjártó Péter minisztériuma az összesített pénzügyi tervet kiadta ugyan, és azt is közölte, hogy 106 külképviseleten csaknem hatszáz eseményt szerveznek, ám a részletes programismertetővel adós maradt.

Cikkünk megjelenése után Schmidt Mária emlékbizottsága dühös közleményt adott. A nyilatkozat arra a tragikomikus botrányra is utal, amelyet a „halszagú Magyarországról" szóló forradalmi emlékdal váltott ki, amit Desmond Child zeneszerző írt Orbán Viktor megrendelésére, de a műről kiderült, hogy az egy korábbi szerzeményének átdolgozása.

 

Az elmúlt napokban – olvasható a közleményben – több méltatlan támadás érte a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára szervezett emlékév előkészületeit: „az irányított és összehangolt támadások a baloldali és liberális, valamint a Jobbikot kiszolgáló médiumokban" jelentek meg. Az emlékbizottság szomorúan szembesült azzal, hogy negyed századdal a kommunista diktatúra bukása után ma is teret kapnak a „kommunista és náci diktatúra lejárató kampányait megidéző sajtótámadások".

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Az emlékbizottság szerint tíz évvel ezelőtt a mostani emlékévet támadó liberálisok semmi kivetni valót nem találtak az ünnepen a „védtelen tömegbe lövető" Gyurcsány-kormány tevékenységében. Schmidt Mária és társai úgy látják: „akik ma hazugsággal és homofób kirohanásokkal támadják az emlékévet, abban érdekeltek, hogy a 20. század legnagyobb antikommunista harca ne válhasson a jövő nemzedékek büszkeségpontjává". A közlemény felhívással zárul: „Ne engedjük!".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.