galéria megtekintése

Schmidt Mária távozhat

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 16. számában
jelent meg.

Czene Gábor, Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Schmidt Mária kormánybiztos lehet, a Sorsok Háza éléről viszont távozhat, feloldva az emlékhely körüli patthelyzetet – értesült a Népszabadság. A Miniszterelnökség szerint az intézmény jövő áprilisban, két évvel az eredeti határidő után sem nyílik meg.

Kormánykörökben megfogalmazódott az elképzelés, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulója, 2016 legyen ’56-os emlékév, és annak koordinátora kormánybiztosi rangban Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Sorsok Háza projekt felelőse lehet – tájékoztatták lapunkat kormányzati források. Egyik informátorunk azt is hozzátette, nem csodálkozna, ha a Sorsok Háza körüli erős konfliktushelyzet feloldása az lenne, ha Schmidt lemondana a projekt irányításáról.

A főigazgatót formálisan nem Orbán Viktor delegálta a Sorsok Háza élére, hanem a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány. De mivel Schmidt Mária a miniszterelnök bizalmi köréhez tartozik, nyilvánvalóan a kormányfő akaratának megfelelően került a projekt élére.

Azt a mély konfliktust azonban, ami időközben kialakult Schmidt és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), illetve a főigazgató és a zsidó közösségi kerekasztalon a kormányt képviselő Lázár János miniszter között, kormányfői szinten kell feloldani. Különösen, ha a kabinet komolyan szeretné, hogy a Sorsok Háza megvalósuljon –mondta munkatársunknak egy befolyásos kormánypárti politikus.

 
Schmidt Mária nem kapott hivatalos értesítést
Schmidt Mária nem kapott hivatalos értesítést
Kurucz Árpád / Archív

„Hivatalosan értesítést még erről nem kaptam” – válaszolt lapunknak Schmidt Mária arra a kérdésre, hogy felkérték-e már a tervezett ’56-os emlékév koordinálására. „Mindamellett nem gondolom, hogy a Sorsok Házával vagy bármi mással kapcsolatos kormánypolitikát a Mazsihisz vagy Heisler András igényei szerint kellene alakítani” – jegyezte meg.

Heisler, a Mazsihisz elnöke augusztusban a zsidó közösségi kerekasztal után nyilatkozott úgy, hogy a Sorsok Házát Schmidt Mária vezetésével nagyon nehéz lenne létrehozni, váltásra van szükség. Lázár János pedig sokadszorra tett hitet amellett, hogy az emlékközpont akkor fog megvalósulni, ha a zsidó közösségek támogatni tudják.

A kormány 2013 őszén döntött arról, hogy a Józsefvárosi pályaudvar helyén új holokauszt-emlékközpontot hoz létre. A Sorsok Háza vezetésére Schmidt Mária kapott megbízást. Az intézményt eredetileg 2014. április 16-án, a vészkorszak magyarországi emléknapján akarták átadni. Ám az építkezés csak idén tavasszal fejeződött be. A kormány akkoriban úgy kalkulált, hogy a Sorsok Házát még 2015-ben sikerül megnyitni. Schmidt Mária 2016 áprilisát jelölte meg lehetséges időpontként.

„Patthelyzet van. Hosszú hónapok óta vagy talán már fél éve semmilyen kapcsolatban nem állunk Schmidt Máriával”

– mondta a Népszabadságnak Heisler András, aki úgy érzi, válaszolt is arra, mennyi esélyét látja a konszenzusnak.

Heisler korábban többször is keményen bírálta a főigazgatót (és fordítva). A viszony annyira megromlott, hogy nagy kérdés, a Mazsihisz egyáltalán hajlandó-e a jövőben érdemi egyeztetéseket folytatni Schmidt Máriával, elfogadni őt a Sorsok Háza vezetőjének. Heisler hangsúlyozta, hogy a Sorsok Házának nemzetközileg elismert intézményként kell működnie. Mára szerinte bizonyossá vált, hogy Schmidt személyét a nemzetközi tudományos élet meghatározó szereplői sem fogadják el. Emlékeztetett rá, hogy a tekintélyes jeruzsálemi Jad Vasem Intézet kiszállt a projektből.

Értesülésünk szerint a Miniszterelnökség nem lát esélyt rá, hogy akár jövő áprilisban megnyíljon a Sorsok Háza.

Pillanatnyilag nem látni, hogy tartalmi kérdésekben mikor sikerül megállapodni a zsidó szervezetekkel. A kiállítás megvalósításához még nagyjából egy-másfél milliárd forintra van szükség, ami nem szerepel az idei költségvetésben. Ha esetleg létrejönne az egyhamar nem várható megállapodás, akkor is közbeszerzési eljárást kell kiírni, amely óvatos becslések szerint is hónapokig elhúzódik majd.

Nehezen lenne kivitelezhető egy ideiglenes kiállítás megnyitása is. A Miniszterelnökségen legalábbis úgy vélik, az intézmény speciális kialakítása ezt nem teszi lehetővé: nem kizárt, hogy a Sorsok Háza átadására még éveket kell várni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.