Schiffer nem akar mutyit az egykori iskolája körül

A Fidesznek nem érdeke, hogy az "offshore-lovagokat" kiűzzék az országból - jelentette ki Schiffer András (LMP) országgyűlési képviselő szombati sajtótájékoztatóján a Veres Pálné Gimnázium épülete előtt az ingatlanegyüttes sorsára utalva.

Árvai Péter, az V. kerületi önkormányzat LMP-s képviselője felidézte: a 19. század végén jött létre az az intézmény, amely elsőként foglalkozott a nők középfokú oktatásával, az ingatlanegyüttes egy részében ma is iskola, a Veres Pálné Gimnázium működik. A jelenleg üresen álló részt korábban a közgazdaság-tudományi egyetem használta, de a 2000-es években kiköltözött onnan. Az ingatlanrészt 2007-ben értékesítették, de osztatlan közös tulajdon maradt. A befektető az értékesítéskor kötött használati megállapodásban - amelyben többek közt azt is rögzítették, hogy a későbbiekben megosztják az ingatlant - különböző kötelezettségeket vállalt, de Árvai szerint még állagmegóvásra sem fordított.

Az ingatlanegyüttes helyzetének rendezése érdekében készült előterjesztést pénteken már a második alkalommal vette le a napirendjéről a Fővárosi Közgyűlés. Árvai úgy véli, az ingatlanegyüttes egy részének 2007-es elidegenítése vizsgálatot igényel, mert szerinte az ügyben a hűtlen kezelés gyanúja is felvetődhet.

Schiffer András szerint a döntéshozók helyesen vették észre, hogy az épületet megvásárló befektető esetében nem egy átlátható cégről van szó, amely korábban marshall-szigeteki tulajdonú volt, majd seychelles-szigeteki és liechtensteini tulajdonosai lettek. A politikus szerint az ilyen és hasonló esetekre az lenne a megoldás, ha a kétharmados többség elfogadná pártjának azt a javaslatát, hogy offshore-cégeket ne lehessen bejegyezni Magyarországon, illetve az ilyen cégeket nem csak a közbeszerzések, hanem az uniós fejlesztési források, továbbá az állami- és önkormányzati vagyonhasznosítások környékéről is elzavarnák.

A 2011-ben műemléki védettséget kapó ingatlan ügyében tavaly nyáron készült egy telekmegosztási megállapodási előterjesztés, amely szerint két részre osztanák az ingatlanegyüttest oly módon, hogy a gimnázium területéből további 300 négyzetmétert vennének el, ami Árvai Péter szerint a gimnáziumot is ellehetetlenítené. A képviselő a közgyűlés napirendjéről ismét lekerült előterjesztéssel kapcsolatban azt mondta: elfogadhatatlan, hogy az ügyben nem egyeztettek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, szerinte ugyanis törvény szelleme kötelezné a fővárost arra, hogy jó gazda módjára ne herdálja el ezt a kulturális örökséget. Szerinte a befektetőt ingatlancserével lehetne kiváltani, az épületben pedig egy kárpát-medencei magyar középfokú oktatási intézményt kellene létrehozni.

Schiffer András - aki elmondása szerint maga is a gimnáziumban érettségizett - az oktatási intézmény, a kulturális örökség, valamint az épület mögötti ősfás terület veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet. Az általa csak mutyiszagú ügyletnek nevezett 2007-es értékesítéssel kapcsolatban bírálta, hogy az akkori városvezetés nem élt elővásárlási jogával, szerinte az ügyben a Tarlós István főpolgármester által indított vizsgálatnak erre is ki kell terjednie, ahogy arra is, hogy a vevő a 2007-es használati megállapodásnak miként tett eleget.

Hozzátette: pártja követeli azt is, hogy a Belvárosban, a Veres Pálné utcában található ingatlanegyüttesről az érintettek, vagyis a kerületi önkormányzat, a gimnázium tantestülete és a szülői munkaközösség bevonásával döntsenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.