Schiffer: évente 200 milliárdot vontak ki az oktatásból

Évente 200 milliárdot vontak ki az oktatásból, miközben a kormány 1500 milliárd forintért vásárolt bankokat és energiacégeket - mondta Békéscsabán Schiffer András. Szerinte az egészségügynek 300 milliárd forint többletforrásra lenne szüksége.

Schiffer András szerdai, Békéscsabán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: 2008 óta éves szinten 200 milliárd forintot vontak ki az oktatási rendszer fenntartásából és működtetéséből - számolt be a beol.hu. Hatalomra kerülése esetén az LMP a hiányzó összeget egy cikluson belül visszapótolná - ígérte. Hozzátette: az egészségügynek 300 milliárdos többletforrásra lenne szüksége.

Az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint mindkét életfontosságú rendszer megmentésére volna pénz. A jövedéki adó egy részét azonnal az egészségügyi kasszába kellene irányítani, és leállítani az olyan luxusberuházásokat, mint a Városliget átalakításának terve és a stadionépítések.

A láncolatos áfacsalások egyetlen évben 1000 milliárd forinttal károsítják meg a költségvetést - ha pártja javaslatait elfogadták volna, régen kivizsgálták volna a NAV-botrányt, és ezt az irdatlan összeget meg lehetne menteni.

Schiffer András emlékeztetett rá: a kormány az elmúlt években 1500 milliárd forintot költött energiacégek és bankok vásárlásra, és a következő két évben újabb 995 milliárd forintot akar ilyen célokra költeni. A paksi atomerőmű-beruházás leállításával is jelentős összegeket lehetne átcsoportosítani az oktatásba és az egészségügybe.

Hangsúlyozta: pártja véget vetne annak a gyakorlatnak, hogy a közalkalmazottak helyett közfoglalkoztatottakat alkalmazzanak bizonyos állások esetén, mert ezzel szerinte "mesterségesen nyomás alatt tartja" a béreket a kormány.

Takács Péter, az LMP békéscsabai önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: hibás lépésnek tartja, hogy az önkormányzatok állami fenntartásba adták az oktatási és az egészségügyi intézményeket, mert így semmilyen rálátásuk nem maradt azok helyzetére és problémáira.

Kifejtette: szerdán benyújtja Békéscsaba jegyzőjének azt a javaslatát, hogy hozzanak létre egy települési oktatási kerekasztalt, amely havonta vagy szükség szerint ülésező, informális, döntés-előkészítő fórum lenne, amelyben az állami fenntartó, az önkormányzat, az oktatási intézmény vezetője, valamint a szakszervezetek képviselői foglalnának helyet. Így a városi közgyűlés évente több alkalommal viszonylag pontos képet kapna az iskolák helyzetéről.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.