galéria megtekintése

Lezárt határ és diplomáciai csörte – menekültválság percről percre

100 komment

NOL

Magyarország lezárta a zöldhatárt Szerbia felé. Ennek ellenére százak állnak a határon, de sokan már elindultak Horvátország felé. Akik Röszkénél maradtak, sztrájkolnak, kérelmeiket sorra visszadobják, sőt egész Schengenből kitiltják őket. Közben a kormány válsághelyzetet hirdetett, a vasfüggönyt pedig már a román határra is ki akarják terjeszteni. Menekültválság percről percre.

10:30 Eltévedtek

Két afgán határsértőt fogtak el a román határrendészek kedd délután a magyar–román–szerb hármashatár közelében.  Azt mondták a határőröknek, hogy Magyarországon át szeretnének Németországba jutni, de eltévedtek, ezért kerültek román területre. A szóvivő szerint a román határőrök megállapították, hogy afgán állampolgárokról van szó. A két afgán férfi azt kérte, hogy engedjék vissza őket Szerbiába. A román hatóságok a vonatkozó román–szerb egyezmény értelmében el is indították a visszabocsátási eljárást.

10:15 A gyerekeket sem kímélik

 

Harmincöt esetben indult büntetőeljárás a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt kedden a magyar–szerb határ térségében – közölte az ORFK szóvivője Szegeden. Csiszér-Kovács Viktória az ORFK sajtótájékoztatóján elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a határ illegális átlépése során történt-e más bűncselekmény is, megrongálták-e a határzárat. Kedden a magyar–szerb határszakaszon 316 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, és az elfogottak negyede-ötöde gyermek. A migránsok jelentős részénél nem merült föl bűncselekmény gyanúja, így esetükben idegenrendészeti eljárás indult. A szóvivő elmondta azt is, hogy a röszkei autópálya- és közúti határátkelőhely, valamint az ásotthalmi átkelő nem működik, Tompán viszont zavartalan a határforgalom.

Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) dél-alföldi regionális igazgatója elmondta, idén 171 920 menedékkérelmet vett át a hivatal, a befogadóállomásokon 698 ember tartózkodik. Közölte: keddtől működő tranzitzónákban az elmúlt napon Röszkén 93, Tompán egy menedékkérelmet nyújtottak be. Az érkezők közül 74-en igényeltek különleges bánásmódot: 13 kisgyermekes család és két idős ember. Kedden 48 döntés született, ebből 19 esetben elfogadhatatlan volt a kérelem, egy eljárást megszüntettek, heten pedig felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a határozat ellen – mondta az igazgató.

10:00 Az esélytelenek nyugalma

A röszkei határnál felállított regisztrációs ponton mintegy 30-40 menekült gyülekezik, körükben elterjedt már, hogy szinte semmi esélyük arra, hogy menekültként befogadó határozatot kapjanak. A többségük kisgyermekes család, akik arra hivatkoznak, hogy Szíriából a háborús veszély miatt menekültek el, és nincsen hova hazamenniük. Az elutasítás oka azonban az, hogy Szerbia biztonságos ország, tartózkodjanak ott, ha nem áll fenn az az eset, hogy menedékjogot kértek a szerb hatóságoktól, de kérelmüket nem jogszerűen bírálták el. Az elsőfokú határozat kiadása után a menedékkérőket figyelmeztetik, hogy beadhatnak fellebbezést, de lehet, hogy annak elbírálására 8 napot kell a helyszínre várniuk, és nagy valószínűséggel akkor is elutasítják. 

09:45 Horvátország az új úti cél

Az első migránscsoport már szerda reggel nyolc órakor megérkezett a horvátországi Tovarnikba – tájékoztatott az N1 horvát hírcsatorna. A migránsok azzal a busszal érkeztek a szerb–horvát határra, amely még kedd este indult a macedón–szerb határról, Presevóból. A horvát közszolgálati televízió tudósítója szerint a bevándorlók – mintegy ötvenen – gyalog indultak el a horvát határátkelő felé, majd útközben váratlanul a kukoricás felé vették az irányt, és illegálisan lépték át a határt.
A településen negyven civil és a vöröskereszt munkatársai várják a migránsokat, akik fáradtak, elcsigázottak, éhesek és szomjasak – jelentette a hírtelevízió riportere. Az első csoporttal nők, gyerekek és fiatal férfiak érkeztek.

09:30 Tüntetnek a kapunál

Reggel fél 10 körül nagyjából 30 ember tüntetett az E75-ös autópálya átkelőhelyén, a senki földjén. A migránsok „Open, open!”, illetve „Germany, Germany!” kiáltásokkal követelték, hogy nyissák meg előttük a kaput Magyarországra. A tegnapi tömeg jelentősen csökkent, sokan visszautaztak a magyarkanizsai táborba, illetve tovább, például horvát határátkelők felé.
A magyar oldalon a konténerhivatalban a regisztrációs ponton megjelent Balog Zoltán emberminiszter, átnézett a szögesdrótokon a túloldalra, ahol a menekülők bebocsátásra várnak, de nem szólt hozzájuk. 


 

08:48 Hosszú sorok a szerb–magyar határon

Mintegy 4 kilométeres volt a sor a magyar–szerb határ kelebia-tompai átkelőjénél szerda reggel, éjszaka ugyanis csak itt, illetve a 90 kilométerrel távolabbi, béreg-hercegszántói átkelőhelyen lehetett Szerbiából Magyarországra jutni – jelentette az MTI.

08:34 Ismét lezárták az ásotthalomi átkelőt

Az országos rendőrfőkapitány szerda reggel 7 órától ismét felfüggesztette az ásotthalmi közúti határátkelő működését – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI-t. A közlemény szerint a határforgalom azért szünetel, mert a szerb oldalon kialakult helyzet miatt a határátlépés feltételei jelenleg nem biztosíthatók.

08:12 Egy kilométeres a torlódás az M1-esen Hegyeshalomnál

Az osztrák hatóságok reggel hét órától ellenőrzik a Magyarországról kilépőket – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya szerda reggel az MTI-t. Emiatt alakult ki a hatalmas torlódás Hegyeshalom közelében.

08:00 Kósa Lajos: addig védjük a schengeni határokat, ameddig szükséges

Magyarország egészen addig megvédi a schengeni határokat, amíg hivatalos úton nem jelzik neki, hogy erre nincs szükség – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, hogy Magyarország megítélése napról napra változik. „Azok, akik még egy hónapja habzó szájjal bíráltak bennünket, most arról beszélnek, hogy Magyarország intézkedései helyesek, és Magyarország az egyetlen ország, amelyik betartja a rá vonatkozó schengeni és a dublini egyezményeket” – mondta.

07:46 Megérkeztek az első, migránsokkal teli buszok a horvát határra

Szerda hajnalban megérkeztek az első, migránsokkal teli buszok a szerb–horvát határ mellett fekvő Sidbe, ez az első jele annak, hogy a szigorított magyar határvédelem miatt megváltozhat a migránsok útvonala. A buszok kedd késő este indultak el a szerb–macedón határ, Presevo felől. Az MTI szerint szerdára virradóra mintegy ötezren lépték át a macedón–szerb határt, és várhatóan ők is a horvát határ felé indulnak el.

07:36 Szijjártó kiosztotta a román miniszterelnököt

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium által az MTI-hez szerdára virradóra eljuttatott közlemény szerint úgy fogalmazott: „Victor Ponta tegnap estére elveszítette önkontrollját, esztelen megnyilatkozásaival megsértette egész Magyarországot. Ilyen vad rágalmakat kulturált európai politikusok nem fogalmaznak meg. Szavaira – melyeket az egész magyar nemzet nevében kikérünk magunknak – csak egyetlen magyarázat lehetséges: teljesen elvesztette a lába alól a talajt a román belpolitikában”.

07:34 Több mint háromszáz határsértőt fogtak el az elmúlt 24 órában

Az elmúlt 24 órában 367 határsértőt fogtak el a rendőrök országszerte – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerda reggel a honlapján. A határzár tiltott átlépése miatt 316 embert, tiltott határátlépés miatt további 51 embert fogtak el. Egy ember ellen közokirat-hamisítás, kettő ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – írták a közleményben.

23:42 Tompa bedugult

Három és fél kilométeres kamionsor áll a határon.

23:15 Ásotthalomnál egyetlen menekültet sem láttunk

Rendőrségi kordon van, de az is csak olyan, mint egy átlagos magyarországi tüntetésen.

22:54 Kezdenek elfajulni a nyilatkozatok

Nem sokkal azután, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nettó hazugságnak nevezte Victor Ponta korábbi nyilatkozatait, megszólalt a román kormányfő is, Európa szégyenének nevezve az Orbán-kormányt a magyar–szerb határ után a magyar–román határon is felhúzandó kerítés miatt.

22:48 Kerüljétek el Magyarországot!

Elindultak az első autóbuszok a szerb–macedón határról a horvát határ felé – jelentette a szerb közszolgálati televízió (RTS) kedd késő este. A presevói befogadóközpont előtt további egy tucat autóbusz vár arra, hogy elindulhasson – közölte az RTS helyszíni tudósítója. A beszámoló szerint – írja az MTI – azok a busztársaságok, amelyek korábban Belgrád és a magyar határ felé szállították a migránsokat, felismerve az új helyzetet, azaz hogy Magyarország lezárta a határt, és ott már nem tudnak átmenni a Közel-Keletről érkezők, új járatokat indítottak a vajdasági Sid felé. A közvetlenül a horvát határ mellett fekvő település 500 kilométerre fekszik Presevótól, tehát azok az autóbuszok, amelyek 21 óra körül indultak el a vajdasági város felé, éjjel 3-4 óra felé már meg is érkezhetnek.

Alekszandar Vulin szerb szociális miniszter korábban azt közölte: ideiglenes befogadóközpontot alakítanak ki Siden és más vajdasági településeken.

Az N1 horvát hírcsatorna kedden közölte, hogy Horvátországon keresztül vezető új útvonalat javasló térképeket osztanak a migránsoknak Macedóniában. Az Avoid Hungary – Migration news (Kerüljétek el Magyarországot – Migrációs hírek) elnevezésű Facebook-csoport térképeket készített alternatív útvonalakkal, amelyeket szórólap formájában is osztanak az illegális bevándorlóknak a görög–macedón határ macedón oldalán.

22:04 European toilet? Go Hungary!

A határátkelőnél a szerbek felállítottak 10 toi-toit is, mégis van olyan menekült nő, aki angolvécé felől érdeklődött a rendőröknél. Ők erre flegmán azt válaszolták: „European toilet? Go Hungary. Hungary is Europe!”

22:00 Jön a szerb belügyminiszter

Információink szerint Nebojsa Sztefanovics szerb belügyminiszter úton van Horgos felé.

21:57 Very big problem

Közben Szíria fővárosából, Damaszkuszból elmenekült férfiak érdeklődnek Orbán Viktor felől „Very big problem with your prime minister and your government” – kezdték, majd azt fejtegették, hogy nem értik, hogyan építtethet egy miniszterelnök falat az autópályára.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

A kordonnál még mindig folyamatos a skandálás, de egyre fogy a lelkes tömeg, a többség inkább aludni tér, az úton, hálózsákokba burkolózik vagy a senkiföldjén épült sátortáborba vonul vissza.

21:49 A sofőrök is szánakoznak

Magyarkanizsára, a táborba vinné a busz a határnál sátrazókat, de senki nem akar menni. A sofőr már azt sem bánná, hogy ha melegedni beülnének a járműbe a kisgyerekes családok.

21:37 Magyar rendőrök zaklatták az AP újságíróját

Tiltakozó levelet írt az AP amerikai hírügynökség a magyar kormánynak, amiért magyar rendőrök az egyik újságíróját a magyar–szerb határon készített felvételei törlésére kényszerítették. Luca Muzi – írja az erről szóló cikkében az amerikai hírügynökség – még szombat este azt rögzítette, hogyan veti rá magát egy szájkosarat viselő rendőrkutya egy Szerbiából Magyarországra érkező szíriai menekült családra és sodor el egy férfit, aki azt kiáltja, „Kérem, segítsenek, menekült vagyok!” Egy rendőrnő szúrta ki, hogy Muzi felveszi a jelenetet. Az újságírót igazoltatták, és bár ő ezután megpróbálta elhagyni a helyszínt, nem hagyták. A férfit egy sötét helyre vezették, ahol megnézték a felvételeit, és felszólították, hogy törölje őket. Muzi azt állítja, hogy fenyegetve érezte magát a rendőrkutyák miatt.

A Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivőnek írt tiltakozó levélben az AP elfogadhatatlannak nevezi a magyar rendőrök magatartását. Kovács a magyar kormány részéről rendőrségi jelentésekre hivatkozva cáfolta Muzi állításait, azt állítva, a rendőröket csak az érdekelte, hogy ők maguk szerepelnek a felvételeken, és miután kiderült, hogy nem, Muzi mehetett, senki nem kérte, hogy törölje a felvételeket, amelyeket készített. „Lehet, hogy a kutyák ugatnak – elrettentésül vannak ott, erre képezték ki őket – de az biztos, hogy nem támadtak” – tette hozzá a kormányszóvivő.

Az AP szerint Muzi két napja dolgozott Szerbiában és Magyarországon, amikor a magyar rendőrök rászálltak. A törölt felvétel ezt a munkát dokumentálta.

21:05  Százan hergelik a tömeget

A rendőrség a megfelelő erőkkel biztosítja a kerítést Röszkén, ahol a migránsok egy nagyjából „százfős aktív magja” próbálja hergelni a többieket, és elutasítják a menedékkérelem benyújtását – jelentette ki Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorfolyamában. Közölte: a rendőrség komoly erőkkel van jelen az egész szerb határszakaszon. Bakondi György hozzátette: meg van győződve arról, hogy a szerb hatóságokkal közösen rendeződni fog a helyzet Röszkén. A bevándorlók az első napon több mint 70 menekültügyi kérelmet nyújtottak be. Közülük a hatóságok mintegy negyvenet elutasítottak – mondta. Bakondi György kitért arra is, hogy a kedden hatályba lépett szigorúbb jogszabályok nyomán – többek között a kerítés megrongálása miatt – a rendőrség több mint 250 külföldivel szemben intézkedett.

Kovács Zoltán kormányszóvivő kiemelte, hogy kedden európai szinten is több fejlemény történt a migrációs probléma kezelésére. A kormányszóvivő szerint részben a magyar javaslatok érvényesülnek, többen döntenek a határok megerősítéséről, a határellenőrzés visszaállításáról.

20:27 „Hé! Hé! Let's go transit”

A buszokkal érkezők a röszkei kishatárnál spontán demonstrációba kezdtek. Ilyen már volt a nap folyamán többször is. A magyar rendőrök próbáltak szót érteni velük tört angolsággal, de a „This gate is closed”  és a „Hé! Hé! Let's go transit!” felszólításon kívül nem sokat tudtak segíteni a százfősre duzzadt tömegnek. A menekültek egy csoportja elindult az autópálya felé.

20:01 Várják a semmit Horgoson

Horgoson a vasúti síneknél várakozik több tucat menekült, köztük kisgyerekes családok. Ebben a pillanatban hozott egy busz 60-70 embert, akik még nem tudják, hogy hol töltik az éjszakát.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Mindez a szerb rendőrök szeme láttára zajlik, akik méla nyugalommal figyelik, ahogy a gyerekek a porba ülnek le várni a semmit. Többen továbbindulnak a nagyhatár irányába, de az utat nem a rendőrök mutatják nekik, hanem egy kézzel festett tábla.

19:46 Szexuális zaklatás több német menekülttáborban

Jelentős veszély fenyegeti a nőket és a gyermekeket a giesseni befogadóállomáson. Menekült férfiak bántalmazzák és erőszakolják meg társaikat, legyen szó akár nőkről, akár gyerekekről – írta a The Huffington Post.

19:37 Sátorváros a határon

Rögtönzött sátortábor alakult ki az M5-ös autópályán fekvő Horgos 1 nevű határátkelő szerbiai oldalán, ahol jelenleg legalább háromezer migráns tartózkodik – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója kedd este. A menekültek egy része, főleg a nők és a gyerekek a sátorokban pihennek, miután a napot a másik határátkelőhelyen való hiábavaló várakozással töltötték. A Horgos 2 nevű közúti átkelőt a magyar hatóságok kedd hajnali fél egykor lezárták, ott azóta nem lehet átmenni, egyelőre a rendes forgalom is szünetel.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Amíg a nők és a gyerekek pihennek, mintegy ezer férfi a határon található lezárt kapunál és a kerítésnél azt skandálja, hogy „Nyissák ki, nyissák ki”, valamint „Németország, Németország, Merkel segíts”. Gyakran fütyülnek és tapsolnak, amit általában újra skandálás követ.

A türelmetlenség és a feszültség jól érzékelhető, ám azok, akik hajlandóak voltak szóba állni az újságírókkal, azt mondták, ha kell, több napot is várnak, de át akarnak jutni a határon.

19:23 Szijjártónak tetszik két dolog

Magyarország üdvözli, hogy az európai menekültválsággal kapcsolatban megfogalmazott német javaslatok között kettő olyan is van, amelyet a magyar kormány is az első számú teendők közé sorol - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva kedden. Szijjártó Péter Sigmar Gabrielnek arra a négypontos javaslattervére reagált, amelyet a német alkancellár az Európai Unióra háruló bevándorlási nyomás hatékony kezelése érdekében vázolt fel. Szijjártó elmondta, Magyarország támogatja azt a német felvetést, hogy az unió nyújtson pénzügyi támogatást Törökországnak, valamint a Szíriával határos többi országnak a háborús övezetből menekülők ellátásához, elősegítve ezzel azt, hogy a menekülők a konfliktus lezárulásáig az otthonaikhoz minél közelebb maradhassanak. A magyar kormány egyetért azzal is, hogy a menekültválság megoldásához elengedhetetlen a szíriai tűzszünet elérése, amely lényeges láncszeme az Európa körüli térség stabilizálásának.

18:52 Mennek vissza Magyarkanizsára

Menekültek egy csoportja visszaindult Magyarkanizsára, az ottani pihenőhelyre az értük küldött busszal a röszkei áteresztő pont szerbiai oldaláról – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről kedd késő délután. A tudósító egy újabb buszt is látott a helyszínre érkezni. Elmondása szerint a menekültek egy része még bízik a határ megnyitásában, aki nem, az feltehetően Horvátország felé indul majd el, amit többen már meg is tettek.

18:23  Holnap reggeltől jön az osztrák határellenőrzés

Az osztrák kormány kedd éjféltől ideiglenesen bevezeti a határellenőrzést több határszakaszon – jelentette be kedden a bécsi belügyminisztérium. Az erről szóló rendeletet kedd délután fogadta el a kormány. Az intézkedéseket a reggeli óráktól érvényesítik. A közlés szerint az ellenőrzések elsősorban Ausztria Magyarországgal, Olaszországgal, Szlovéniával és a Szlovákiával közös határát érintik. Pontos időpontot és helyszínt nem közöltek.

18:04 Fejmosás Bécsben

A bécsi magyar nagykövetnek kedden jelenése volt az egykori császári palotában, a Hofburgban. Az osztrák államfő, Heinz Fischer a hírek szerint elmagyarázta Perényi Jánosnak, milyen jól működik az együttműködés országa hatóságai és Németország illetékes szervei között. A bécsi belügyminisztériummal egyeztetve az államfő azt üzente a magyar kormánynak, hogy az intenzív információcsere mindkét fél érdekében állna. Az osztrák Der Standard napilap szerint Perényi gyors választ ígért az ügyben Fischernek.

17:40 A nap, amikor Szijjártó mindenkinek beszólt

Nettó hazugság, amit Victor Ponta román kormányfő állít a migránskérdés magyarországi kezeléséről, és méltatlan egy 21. századi politikai vezetőhöz – nyilatkozta kedden a külügyminiszter. 

17:30 Bevethetik a cseh hadsereget

Amennyiben a migrációs válság közepette a cseh–osztrák határ védelmére nem lesz elegendő a rendőrség ereje, a kormány kész a hadsereg bevetésére is – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, a képviselőház ülésén.

Szelfi pengésdróttal

A kitörő „Sopronkőhida! Sopronkőhida!” kiáltásokból ítélve Hristijan mintha nem egészen fogta volna fel, hogy nemsokára oldalt kell választania két civilizáció háborújában. Az öt kilométeres út a legális határátkelőtől, Bogorodicától a frontvonalig, Gevgelijáig a macedón taxisofőr áradozásával telik el.

Ágoston Zoltán és Kovács Klára riportja.

17:15 Elfelejtettünk szólni a szerbeknek

A magyar kormány nem egyeztetett a szerb hatóságokkal arról, hogy mi fog történni a határvédelmi szigorítások után, azaz hogy melyik határokat fogja lezárni, és senki nem számított arra, hogy ennyi ember reked majd a „senki földjén” – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden Horgoson. Hozzátette: arról nem tudtak, hogy lezárják a forgalom elől az új horgosi és a királyhalmi átkelőt. "Bennünket hivatalosan senki nem értesített. Tudomásunk van arról, hogy állítólag 48 órán át lesz zárva, de hivatalosan ezt senki nem közölte a szerb hatóságokkal" – mondta a szerb miniszter. Elmondta, hogy attól tart, a dolgok "kicsúszhatnak a hatóságok ellenőrzése alól". Ugyanakkor reményének adott hangot, hogy Magyarország mégis megnyitja a határt.

"Szerbia nem utasíthatja Magyarországot semmire, így arra sem, hogy kinyissanak vagy lezárjanak egy határátkelőt. Arra sem utasíthatjuk viszont őket, hogy humánusak legyenek, és viselkedjenek úgy, mintha az Európai Unió tagjai lennének"

– fogalmazott a szerb tárcavezető. "Ezek az emberek a hivatalos átkelőt akarják használni" – mutatott a miniszter azokra a migránsokra, akik a régi horgos–röszkei átkelőnél várakoztak. "Milyen más lehetőségeik vannak? Embercsempészet? A kerítés átvágása? A hivatalos magyar álláspont szerint azért emeltek kerítést, hogy megakadályozzák a bűncselekményeket, a csempészetet, és hogy ellenőrizni lehessen ezeknek az embereknek a mozgását is" – fogalmazott Aleksandar Vulin.

We Will Fuck You!

 Röszkénél a szerb oldalon álló menekültek tegnap este várakozás közben rágyújtottak a Queen slágerére, a We Will Rock You-ra. Videónk tanúsága szerint néhányuk egy idő után szórakozottan We Will Fuck You-ra váltott.

17:05 Royale with Cheese

Húszezer menekültnek biztosít ingyen nyelvoktatást a McDonald's.

17:00 Visszaállítják a határellenőrzést az osztrákok

Ausztria éjféltől ideiglenesen határellenőrzést vezet be, az intézkedés elsősorban a magyar, az olasz, a szlovén és a szlovák határt érinti – jelentette be kedden a bécsi belügyminisztérium. (MTI)

16:50 Nem a konténerekben fognak dönteni

Nem konténerekben, hanem a Szegedi Törvényszék, illetve a Szegedi Járásbíróság Széchenyi téri épületében fogják tárgyalni az illegális határátlépők és a kerítésrongálók büntetőügyét, illetve plusz két tárgyalót alakítanak ki a rendőrségen – jelentette ki a Szegedi Törvényszék elnöke keddi sajtótájékoztatóján a csongrádi megyeszékhelyen. Tárkány-Szűcs Babett közölte: ugyanakkor a menedékkérelmek elutasítására benyújtott fellebbezések elbírálására illetékes Szegedi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság, ha azt szükségesnek tartja, távmeghallgatás, illetve távtolmácsolás keretében hallgatja meg az érintett migránsokat.

16:41 Nem értik

Mintegy háromezer migráns várakozott kedd délután a röszkei áteresztőpont szerbiai oldalán, akik időnként megdöngették az átjárót lezáró vaskaput, és azt skandálták: „Kinyitni, kinyitni, kinyitni!” és „Németország, Németország” – írja az MTI. Többen is azt kérdezték az újságíróktól, miért most zárták le a határt, hiszen társaik előző nap még át tudtak menni.

Mindenki háborog: megsajnálta a kisrendőröket az ország

Elfogadhatják-e a rendőrök a Zsaruellátók nevű Facebook-csoport élelmiszercsomagjait? Az ORFK szerint „a rendőrök a hatályos jogi normák szerint látják el feladatukat”. Ezek viszont homályosak. Ha a törvény betűjéből indulunk ki, nem fogadhatják el a szendvicseket, ha jogászkodunk egy kicsit, akkor igen.

16:32 „Nem helyes”

A román külügyminisztérium szerint az Európai Unió két stratégiai partnerségben levő tagállama közé kerítést építeni „nem helyes lépés” politikai szempontból, az európai szellemiség szerint. A minisztérium kedden honlapján közölte, hogy Magyarország külügyminisztériuma kevéssel a nyilvános bejelentés előtt tájékoztatta a román külügyminisztériumot a két ország határára tervezett kerítés építésének előkészületeiről. Azt is közölte, hogy Bogdan Aurescu külügyminiszter azonnal tájékoztatta a román döntéshozókat a helyzetről.

16:13 Megjelent egy vízágyú

Röszkénél a lezárt határ magyar oldalán megjelent egy vízágyú – írja élő hírfolyamában a szegedma.hu. Szerb oldalon több éhségsztrájkot folytató menekültet mentők vittek el. 

Kerítésen kívül rekedtek a menekültek

Magyarországon kedden éjféltől jelentősen megszigorították a határvédelmi szabályokat. Ennek ellenére százak állnak a szerb-magyar határon, abban reménykedve, hogy valahogy átjutnak. Veres Viktor képgalériája.

15:54 Eddig tizenhatan nyújtottak be menedékkérelmet

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó közlése szerint eddig 16 menekült nyújtott be menedékkérelmet a konténerekben. 13 menedékkérelmet elutasítottak, három esetben fellebbeztek. 

Elkeseredett migránsok Horgosnál
Elkeseredett migránsok Horgosnál
Marko Djurica / Reuters

15:42 Szerbia nem akar áldozat lenni

Ezt Ivica Dacsics szerb külügyminiszter mondta Prágában. Belgrád számára elfogadhatatlan, hogy más államok visszaküldjék Szerbiába a menekülteket, miközben további menedékkérők érkeznek az országba.

Egy kerítés, két világ
Egy kerítés, két világ
Marko Djurica / Reuters

„Szerbia nem kívánja tovább élezni a menekültválságot, tovább kíván tárgyalni a közös megoldásról, de azt elutasítja, hogy egyedüli áldozatává váljon a helyzetnek” – jelentette ki a politikus kedden Prágában, miután vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel találkozott. A miniszter ezzel a magyar–szerb határ lezárására utalt. „Területünkön a válság idején 140 ezer migráns haladt át, és csak 550 ember kért menedéket Szerbiában” – mutatott rá Ivica Dacic. Közölte: a szerb lakosság lehetőségei szerint segítette a menekülteket, és nincs ok arra, hogy az ország a válság áldozata váljon.

15:40 Fico: Valamennyiüket visszatoloncoljuk Magyarországra

A szlovák kormányfő keddi sajtótájékoztatóján ismét követelte a rendkívüli uniós csúcstalálkozó mielőbbi összehívását, és azt is kijelentette, hogy a magyar–szlovák zöldhatáron elfogott migránsokat mind vissza fogják toloncolni Magyarországra

15:37 Egy év kitiltás

A menekültek nagy része – főleg az afganisztániak – nagyon húzódozik az ujjlenyomatvételtől, ha ugyanis a biztonságos országnak nyilvánított Szerbiából érkeznek, a regisztráció számukra a magyar határ felállított konténeres senkiföldjén az egész schengeni övezetből való egyéves kitiltással érhet véget. Próbálkozhatnak persze belépni az övezet egy másik országában, de a sorsuk akkor már a helyi hatóságok jóindulatától függ. A lehetséges forgatókönyveket ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Határsértőket őriz egy katona Ásotthalomnál
Határsértőket őriz egy katona Ásotthalomnál
Dado Ruvic / Reuters

15:21 Kifárasztásra játszanak

Magyarország stratégiája egyszerű. A rendőrök addig maradnak, amíg a menekültek el nem mennek. B terv nincs, kifárasztásra játszanak – írja az Index.

15:12 Buszok várakoznak, de a sofőrök se tudják, hogy mire

A Szeged Ma írja, hogy a röszkei gyűjtőpontnál körülbelül 20 csuklós busz vesztegel üresen. A sofőrök maguk sem tudják, mire várnak.

Orbán rendőrállamot épít?

Elgondolkodtató elmélettel állt elő egy neves szociológus professzor a magyar miniszterelnök rendpárti politikájával kapcsolatban. Meglehet, Orbán Viktor a menekültek csak ürügyként használja távlati terveihez.

14:53 Pengékkel várjuk a románokat is

A magyar–román határon, a magyar–szerb–román hármashatártól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

14:50 Merkel: Rendkívüli EU-csúcsot!

Németország és Ausztria rendkívüli európai uniós csúcstalálkozó összehívását kezdeményezi jövő hétre a menekültválsággal kapcsolatban – jelentette be Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. A menekültválságot csak európai összefogással lehet megoldani – emelte ki Angela Merkel az osztrák kancellárral, Werner Faymannal folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján. Németország, Ausztria és Svédország nem tudja viselni a menekültválság valamennyi terhét – tette hozzá. Vissza kell találni az „európai szellemiséghez” – mondta a német kancellár. Hangsúlyozta, hogy a humanitárius válsághelyzet miatt helyes döntés volt a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése. A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása azt a célt szolgálja, hogy a hatóságok ismét rendezett keretek között regisztrálhassák a menedékkérőket – mondta Angela Merkel.

14:40 Így nézett ki délelőtt a kerítés

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

14:35 Sátrakkal költöznek

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

14:07 Az MSZP szerint a kormány a hibás

Az MSZP szerint a kormány a saját maga idézte elő azt a helyzetet, hogy a tömeges bevándorlás miatt kedden válsághelyzetet kellett kihirdetnie. Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese kedden Budapesten ezt arra reagálva közölte, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette: a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyére is válsághelyzetet hirdetett a tömeges bevándorlás miatt. A szocialista politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, ha Orbán Viktor miniszterelnök nem tudja kezelni ezt a problémát, akkor „fel kellene ballagnia a Sándor-palotába”, és le kellene mondania – írta az MTI.

14:02 Így rohanták meg a határt

13:20 Csak ürügy az egész menekültkérdés?

A magyar kormányfő a menekültválságot kihasználva olyan intézkedéseket vezet be, amelyeket később a magyar állampolgárok ellen használhat fel. Gyakorlatilag bárkit megfigyelhet és korlátozhatja a szabadságjogait, Magyarországból pedig „megfigyelt állam” lehet – véli Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem szociológus professzora.

13:08 Már hivatalosan is válsághelyzet van

Kedd déltől életbe lépett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet, a dokumentum megjelent a Magyar Közlönyben. A rendelkezés Bács-Kiskun és Csongrád megyére érvényes, legfeljebb március 15-éig. Az országos rendőr-főkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője a válsághelyzet elrendelését követően legalább 15 naponként közösen tájékoztatja az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról – rendelkezett a kormány.

Az Orbán-kormány olyasmit akar, amit még senki nem látott

Minden eddiginél több menekült jött tegnap Szerbia felől, de alighanem utoljára. A zöldhatárt tegnap rendőrsorfallal és az utolsó átjárónál egy tehervagonnal zárták le a magyar hatóságok. A határon ügyintézési pontok létesülnek. Keveset tudni arról, hogyan működnek majd, csak az tűnik biztosnak, hogy a nemzetközi normákkal ellentétesen. Részleteket itt olvashatnak.

12:47 Éhségsztrájkkal fenyegetnek

Körülbelül ezer szír és afgán menekült megállt az M5-ös autópálya magyar határszakaszánál. Angolul azt skandálják, hogy addig nem esznek és nem isznak, amíg meg nem nyitják előttük a nagyobb határátkelőhelyet. Leültek az autópályára, a túloldalról hangosbeszélőn arab nyelven szólítják fel őket, hogy térjenek vissza a röszkei regisztrációs ponthoz. Ők ezt azért nem akarják, mert a hírek szerint ott legfeljebb napi 100 ember tud belépni. A magyar rendőrök sisakban és könnygázzal állnak sorfalat, pajzsot nem viselnek.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

12:03 Téves riasztás

Egyszerre, az összes határon várakozó menekült a mezőn keresztül elindult az autópályán található határátkelőhöz és azon keresztül a konténerekhez, mert azt a hír terjed el, hogy óránként 100 embert átengednek, ami nem igaz.

11:53 'Finomkodásnak nincs helye'

Szijjártó Péter szerint a jelenlegi helyzetben a diplomáciai finomkodásoknak nincs helye, hiszen a bevándorlási válság miatt az Európai Unió fennállása egyik legnagyobb kihívásával néz szembe. A miniszter a Pesti Srácok portálnak adott interjúban arról is beszélt, hogy szerinte nem túlzóak a 30-35 millió potenciális migránsról szóló nemzetközi elemzések.

Európa, elveszítetted az emberisességedet! -  hirdeti transzparensén egy menekült a régi Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán
Európa, elveszítetted az emberisességedet! - hirdeti transzparensén egy menekült a régi Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán
Sóki Tamás / MTI

11:39 Ülősztrájkba kezdtek Röszkénél

Megint lezárták a határt az autópályánál, a menekültek emiatt ülősztrájkba kezdtek. Magyarországról nem lehet kilépni, Szerbia irányából egyesével engedik át az autókat - jelentette tudósítónk.

Menekültek a röszkei áteresztési pontnál, a szerbiai oldalon: patthelyzet
Menekültek a röszkei áteresztési pontnál, a szerbiai oldalon: patthelyzet
Mohai Balázs / MTI

11:29 Kihirdették a válsághelyzetet

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyében - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden Szegeden. A rendelkezés kedden 12.30-13 óra körül lép hatályba - közölte.

11:02 Közös járőrözés

A rendőrök vezetik a honvédekkel közös őr- és járőrszolgálatokat a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése esetén, és ők lesznek a felelősek a meghatározott feladatok teljesítéséért, valamint a kényszerítő eszközök alkalmazásának jogszerűségéért is – olvasható Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter kedden hatályba lépett együttes utasításában.

11:00 Járható az M1-es

Zavartalan a forgalom az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kedden délelőtt az MTI-t. A határzár feloldásával a rendőrség megszüntette a terelést a 165-ös kilométernél az M15-ös autóút felé. A rendőrség hétfő délután óta terelte az autókat Rajka irányába, miután az osztrák hatóságok hétfőn 13 óra 50 perckor mindkét irányban lezárták a sztrádát Hegyeshalomnál a menekültáradat miatt.

Menekült Nickelsdofnál: mindent feltettek az útra
Menekült Nickelsdofnál: mindent feltettek az útra
Leonhard Foeger / Reuters

10:57 Vánszorgás a határon

Tudósítónk szerint az elmúlt egy órában nyolc menekültet engedtek be a konténerbe. Ha továbbra is ilyen sebességgel halad az ügyintézés, a menekültek napokig várakozhatnak a határon.

10:52 Megkezdték az áteresztést

Megkezdték a menekültek beeresztését Röszke közelében, az autópályánál található határátkelő mentén a magyar hatóságok által kialakított áteresztő pontba – jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A NATO-kerítéssel körbevett és lakókonténerekkel berendezett tábor az a terület, ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják annak elbírálását is. Az áteresztő pont bejárata körül tumultuózus jelenetek alakultak ki, ugyanis egyetlen, normál szobaajtó méretű bejáraton lehet bejutni a területre, az ajtó előtt pedig több száz migráns gyűlt össze. A menekültek annál is inkább hosszú várakozásra számíthatnak, mert önkéntesektől származó információ szerint egy-egy embernél a hivatalos procedúra akár fél órát is igénybe vehet.

Tanácstalanság a röszkei határnál
Tanácstalanság a röszkei határnál
Mohai Balázs / MTI

10:42 Tömeges tanácstalanság

Nagy tömeg várakozik tanácstalanul a kerítés szerb oldalán.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

10:39 Gyurcsány megtekint

Megjelent Gyurcsány Ferenc a határon.  A DK elnöke azt mondta, azért ment le, hogy megnézze saját szemével, mi történik a határon. 

10:30 Buszt akarnak, nem Balaton-szeletet

Újabb furcsa jelenet a határon: szájmaszkot viselő magyar rendőrök élelmiszercsomagokat osztanak a menekülteknek az eddig bezárt konténerekből. Korábban pont a rendőrség irányította ide a migránsokat, hogy a konténereknél regisztráljanak, és ezt követően beléphessenek az országba. A menekültek közül volt, aki azt mondta tudósítónknak: nem élelmiszercsomagokat akarunk, hanem egy buszt! A csomag egyébként tartalmaz egy Balaton-szeletet, egy fél kenyeret, gyümölcslevet, dzsemet, és két szardíniakonzervet.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

10:14 Tanácstalanság Röszkénél

Teljes a tanácstalanság a menekültek körében. Ugyan átmentek oda, ahová korábban a hangosbemondón keresztül a magyar rendőrök irányították őket, de a konténerekbe senkit sem engednek be. Ráadásul a migránsoknak fogalmuk sincs, mi történik a konténerekben – jelentette tudósítónk.

10:07 Íme a megrongált határkerítés

Lyuk a kerítésen.
Ujvári Sándor / MTI

10:03 Egész családot tartóztattak le

Előzetes letartóztatásba került egy hattagú, „családi alapon működő” embercsempész-bűnszervezet – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a honlapján. A gyanúsítottaknál nagy mennyiségű készpénzt és értékes gépkocsikat foglaltak le. A rendőrség adatai szerint három ásotthalmi és két szegedi férfi, valamint egy algyői nő „családi alapokon működő bűnszervezetet” hozott létre, és rendkívül szervezetten követett el bűncselekményt. A csoport tagjai ugyanis felosztották egymás között a feladatokat, így egy-egy tag tartotta például a kapcsolatot a szerbiai bűnözői csoportokkal, szervezte meg a szállítást, kísérte az illegális bevándorlókat Magyarországon – olvasható a közleményben. A gyanúsítottaknál tartott házkutatáson a nyomozók nagy mennyiségű készpénzt, éjjellátó készülékeket, több mobiltelefont és SIM-kártyát, három személygépkocsit és egy 7,5 tonnás tehergépkocsit foglaltak le – tették hozzá.

09:58 Konténer-bürokrácia

Már elhelyezték a határon a konténereket, amelyekben a magyar hatóságok fognak berendezkedni, hogy a helyszínen, minél gyorsabban dönthessenek a menekültek sorsáról.

Ilyen konténerbíróságok fognak dönteni a menekültekről
Ilyen konténerbíróságok fognak dönteni a menekültekről
Veres Viktor / Népszabadság

09:54 A sztrádán sem lehet átjutni

Az autópályánál is lezárva a határ – jelentette a helyszínről tudósítónk.

Kedden délelőtt teljes volt a határzár, az autópályán sem lehetett átjutni Magyarországra.
Kovács Klára / Népszabadság

09:44 Kerülő utakon

Nem maradt hatástalan a szír ikertestvérek tiltakozó akciója, a magyar rendőrök válaszoltak a menekülteknek. Hangosbemondón tudatták velük: gyalogoljanak át a lezárt határszakaszról az onnan egy kilométerre, az autópályánál található konténerhez, ahol regisztrálhatnak. Mint kiderült, közben a szerb rendőrök lezárták azt az utat, amelyen keresztül átjuthattak volna ide a migránsok. Végül, hogy ne kelljen tíz kilométert kerülni, a szerb egyenruhások megmutatták a kerülőutat, egy ösvényre irányították őket, így mégsem kell hatalmasat kerülniük.

09:34 Tumultus Röszkénél

A röszkei határátkelőnél kialakult tömegjelenetek oka, hogy szüneteltetik az átkelő működését kedd reggel 7 órától. Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője azt mondta, erre az intézkedésre a szerb oldalon kialakult helyzet miatt került sor, mivel a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak. A határátkelőhelyek működésének szüneteltetéséről a szerb hatóságokat értesítették. Balázs László elmondta: ha a működéshez szükséges feltételek biztosítottá válnak, akkor az ORFK vezetője dönthet arról, hogy az átkelőhelyeket ismét megnyitják a forgalom előtt.

Leültethetik őket
Leültethetik őket
Mohai Balázs / MTI

09:22 Könyörögnek a kerítésnél

Így kérlelték szír menekült gyerekek a rendőröket a kerítésnél.

Azt mondják, ha visszamennének Szíriába, megölnék őket, ezért könyörögtek, hagyják őket áthaladni Magyarországon. A rendőrök a kerítés túloldalán hallgatták őket.

09:04 Kerüld Magyarországot

ülönös, alig egy-két napja indult propagandaoldal jelent meg a Facebookon. Az „Avoid Hungary - migration news” (Kerüld Magyarországot - menekültügyi hírek) névre hallgató, ismeretlen hátterű oldalon Horvátországot és Szlovéniát – hamisan – biztonságos útvonalként feltüntető térképek, és Magyarországon készült, elrettentő fotók találhatóak – jelezte az Index. Utóbbiak némelyike súlyosan valótlan feliratokat kapott: „Minden híd lezárva, rendőrségi átvizsgálás” – hirdeti egy kép, amely az M5-ös autópályán hétfőn zajlott rendőrségi ellenőrzést ábrázolja. Feltűnően sok MTI-fényképet tartalmaz az oldal, még a borítókép és a profilkép is az.

08:56 Így fest most a lezárt határ Röszkénél

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

08:54 Merre kerülnek a menekültek?

Mátraházi Tibor biztonságpolitikai szakértő szerint a magyar–szerb zöldhatár lezárása után Horvátország vagy Románia felé kerülhetnek a már Szerbiába érkezett, az Európai Unióba tartó illegális migránsok. A szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy a következő két-három hétben „valamelyest nyugodtabb lesz a helyzet”, a kérdés az lesz, az érkezők miként reagálnak arra, hogy jelentős hányaduk menedékkérelmét elutasítják.

16 szír és afgán menekültet tartóztattak fel Mórahalomnál
16 szír és afgán menekültet tartóztattak fel Mórahalomnál
Dado Ruvic / Reuters

08:52 Rogán alig várja a válsághelyzetet

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint a lehető leggyorsabban ki kell hirdetni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet; Rogán Antal erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt kedden reggel, órákkal azt követően, hogy hatályba lépett az e kategóriát bevezető jogszabály-módosítás.

08:51 Balesetet okozott egy embercsempész

Őrizetbe vett a rendőrség egy balesetet okozó lengyel embercsempészt hétfő este az M1-es autópályán Abdánál – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t. Takács József közölte, hogy az 57 éves férfi az általa vezetett autóval, amelyben négy szír állampolgár is utazott, balesetet okozott az M1-es autópálya 129-es kilométerénél a Hegyeshalom felé vezető oldalon. A sofőr beismerte, hogy az okmányokkal nem rendelkező utasait illegálisan vitte volna Ausztriába. A balesetben a sofőr nem, utasai könnyebben sérültek meg.

08:35 Helikopter a határon

Menekültek a kerítésnél kedden reggel
Kovács Klára / Népszabadság

Megjelent egy rendőrségi helikopter a határátkelő felett. Valószínűleg ennek hatására a menekültek elkezdték skandálni, hogy nyissák ki a határt. A hangadó két gyerek, ikertestvérek, akik most sírva kérlelik a rendőröket, hogy engedjék be őket Magyarországra. A rendőrök nem mozdulnak.

08:03 Rekordmennyiségű határsértőt fogtak

Minden eddiginél több, 9380 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt hétfőn – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrségi honlapon. A tájékoztatás szerint 5 emberrel szemben közokirat-hamisítás, 13 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Szerb rendőrök állták el a migránsok útját a régi Horgos-Röszke határátkelőhely közelében
Szerb rendőrök állták el a migránsok útját a régi Horgos-Röszke határátkelőhely közelében
Sóki Tamás / MTI

07:51 Átvágták a kerítést

Migránsok megrongálták a műszaki határzárat kedden reggel, a röszkei átkelőhöz közel – hangzott el az M1 csatorna műsorában. A 16 tagú csoport tagjai először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak azon. Az ott járőröző rendőrök elfogták, majd előállították őket – hangzott el a műsorban, ahol arra is emlékeztettek: keddtől a korábbinál szigorúbb szabályok vonatkoznak a határzárat megrongálókra.

Rendőr méricskéli a kerítésen vágott lyukat Ásotthalomnál
Rendőr méricskéli a kerítésen vágott lyukat Ásotthalomnál
Dado Ruvic / Reuters

07:20 Zárva az M1-es

Továbbra is zárva az M1-es autópálya a hegyeshalmi határátlépési pontnál, a forgalmat a rendőrség tereli – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kedd reggel az MTI-t. A forgalmat – ahogy hétfőn is – a 165-ös kilométernél Rajka felé az M15-ös autóútra terelik.

06:58 Lesátoroztak Röszkénél

Sátortábor a határátkelőnél
Kovács Klára / Népszabadság

Helyszíni tudósítónk szerint több száz sátrat vertek fel a Röszke és Horgos közötti határátkelő szerbiai oldalán a menekültek. A legtöbben teljesen tanácstalanok, nem tudják, mihez kezdjenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.