galéria megtekintése

Rendőrök fenyegették meg a kormányellenes kempingezőket

12 komment


Ungár Tamás

Hétfő este a rendőrök távozásra szólították fel azokat a martonfaiakat, akik egy nappal korábban azért foglalták el a falujuk határában lévő volt katonai gyakorlóteret, mert múlt pénteken megtudták, hogy ott a kormány befogadótábort akar építeni a külföldi menekülteknek.

A 228 lelkes baranyai település 25 lakója vasárnapról hétfőre virradóra a honvédségi területen éjszakázott, arra készülve, hogy az építkezés bármikor startolhat, s akkor ők meggátolják a munkákat. Hétfő délután Hargitai János, a körzet kormánypárti parlamenti képviselője felkereste a sátrazókat, beszélt a település Jobbikhoz kötődő polgármesterével, Bosnyák Andrással, s a faluvezetőt Budapestre hívta tárgyalni.

Délután a rendőrök igazoltatták a demonstrálókat, ám nem küldték őket el a helyszínről.

Este viszont visszatértek az egyenruhások, s akkor már figyelmeztették a demonstrálókat, hogy jogtalanul tartózkodnak a gyakorlótéren, és ha az építkezést megpróbálják meggátolni, akkor annak következményei lesznek. Ezt követően a rendőrök távoztak.

 
Vasárnap este vertek sátrat a tiltakozók
Laufer László / Népszabadság

A martonfai tiltakozók közül ennek ellenére tízen úgy döntöttek, hétfőn is a katonai területen éjszakáznak. A baranyai falu lakói csütörtökön a 6-os főúton félpályás útlezárással protestálnak a kormány egyelőre nem részletezett táborépítési elképzelése ellen, pénteken pedig Pécsett tüntetnek.

A kormány a Nagykanizsa melletti Sormás község egykori laktanyájába is menekülttábort tervez, s ez a szándék is a múlt hét végén derült ki. Pőcze Edit, a 900 lelkes falu független polgármestere hétfőn a belügyminisztert levélben kérdezte a leendő táborról. Pőcze azt tapasztalta, hogy a helybéliek és a környékbeliek egyöntetűen ellenzik a tábor megépítését Sormáson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.