galéria megtekintése

Sátáni aljasságot emlegetnek az Orbán-kormány új húzása után

240 komment

Cz. G.

Abszurdnak és aljasnak tartja Gábor György vallásfilozófus, hogy a kormány keresztényüldözés elleni államtitkárságot hoz létre.

Gábor György vallásfilozófus szerint az államnak minden üldözöttet kötelessége segíteni

Lapunknak azt mondta: ha Magyarország még szekuláris ország, ahol az állam különválasztva működik az egyháztól, akkor teljesen nonszensz és abszurd ötlet létrehozni egy kifejezetten vallási-világnézeti tartalmú államtitkárságot.

Persze – folytatta a vallásfilozófus – Magyarország ma már nem szekuláris ország. A kormány ezt elintézte, amikor a „köztársaságot" kihagyta az ország hivatalos elnevezéséből, és az alaptörvényt telerakta a kereszténység felé orientáló szakrális elemekkel.

 

Gond az is, hogy nem tudjuk pontosan, mit ért a kormány „keresztény­üldözésen" – állapította meg. A fogalom így parttalanná válik, a határ addig tágítható, ameddig a hatalom akarja, ami veszélyes folyamatokat indíthat el.

A hír megjelenésének napján Gábor Györgyöt felhívta egy meleg ismerőse. Egész komolyan azt kérdezte, beletartozhat-e ő is a keresztényüldözők kategóriájába: például amiért részt vesz a Budapest Pride felvonuláson. A Fidesz felfogásában már ezzel is támadja a keresztény erkölcsöket és értékrendet.

Az államnak minden üldözöttet kötelessége segíteni, elvileg nem is tehetné meg, hogy preferálja valamelyik vallási irányzatot – jelentette ki a vallásfilozófus. Ráadásul a maga módján a magyar kormány is keresztényüldözést folytat. Hisz a mostani egyházi törvény szerint az éppen regnáló hatalom dönti el, hogy mely vallási szervezetek lehetnek bevett egyházak, és melyeket fosztanak meg az egyházi státusztól akár visszamenőleges hatállyal is. A jogfosztott közösségek között Iványi Gábor felekezete mellett más keresztény csoportokat is találni.

A hatalom sátáni aljasságára mi sem jellemzőbb annál, hogy miközben az üldözött keresztények védelmezőjének szerepében tetszeleg, a kormány képviselői versenyben hízelegnek Törökországnak. Annak a Törökországnak, ahol az elmúlt száz évben az örmény, görög, asszír keresztények lélekszáma több millióról mindössze 70 ezerre csökkent, és ahol ma is folyik a keresztények kirekesztése, üldözése – mondta Gábor György.

Az új államtitkárságról azután született döntés, hogy Orbán Viktor kormányfő és Balog Zoltán miniszter a Vatikánban nemrég közel-keleti keresztény vezetőkkel találkozott.

Figyel a püspöki kar

Egyelőre a katolikus egyházban sem sokat tudnak az új helyettes államtitkárságról, amely a keresztény­üldözés ellen jön létre az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Legalábbis a püspöki kar ülése után Mohos Gábor, a testület titkára kitérő válaszokat adott kérdéseinkre. Csak annyit közölt, hogy a helyettes államtitkárság létrehozása a kormány döntése, „figyelemmel várják”, milyen formában fog működni. Korábban Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök azt nyilatkozta lapunknak, hogy ő is csak a sajtóból értesült az új államtitkárság megalakításáról – éppen ezért véleménye sincs róla.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.