galéria megtekintése

Sarkalatos törvénybe ütközik az atomegyezmény

0 komment

Elhibázta a kormány a januárban aláírt Orbán-Putyin atommegállapodás szövegét: az időközben törvényben kihirdetett megállapodás ellentétes a nemzeti vagyonról szóló törvénnyel. Az ellentmondást most a vagyontörvény módosításával kívánják orvosolni, ami viszont az utóbbit nevetségessé teszi: piszlicsáré ügyekben a jogszabály továbbra is ragaszkodik majd a magyar bírósághoz, a több ezermilliárdos paksi beruházást viszont kiengedi a magyar joghatóság alól.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A hibát az LMP szúrta ki: ahogyan Szél Bernadett, a zöldpárt frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a nemzeti vagyonról szóló sarkalatos törvény alapján a nemzeti vagyonnal kapcsolatos jogviták eldöntésére nem köthető ki választottbírósági eljárás, a paksi bővítésről szóló megállapodás viszont külföldi választottbírósághoz utalja a jogviták eldöntését.

A vagyontörvény szerint a Magyarország határai által körbezárt területen lévő nemzeti vagyonra vonatkozó polgári jogi szerződésben a nemzeti vagyonnal rendelkezni jogosult irányadóként kizárólag a magyar nyelvet, valamint a magyar jog alkalmazását kötheti ki – márpedig a Paksi Atomerőmű a legszigorúbban védett nemzeti vagyoni körbe tartozik.

 

Az Orbán-Putyin megállapodásban az szerepel: „a Megvalósítási Megállapodásokból származó vagy azokkal kapcsolatban kialakuló bármilyen vita, nézeteltérés vagy igény, vagy bármely Megvalósítási Megállapodás megszegése, lejárta vagy érvénytelensége esetén a Felek által a Megvalósítási Megállapodásokban megjelölendő jó nevű, harmadik országbeli, nemzetközi választottbíróság hoz döntést. A választottbírósági döntés végleges és a Megvalósítási Megállapodásokban részes Felek számára kötelező érvényű.” Ez pedig nyilvánvalóan ellentétes a vagyontörvény előírásaival.

A vagyontörvény korabeli kormányzati indoklása szerint „a 2011-ben elfogadott törvény e rendelkezésének megalkotására az állami és önkormányzati vagyon fokozott védelme érdekében, annak biztosítása céljából volt szükség, hogy a sarkalatos törvénnyel védett vagyoni körben a jogvitákban magyar bíróság – a magyar nyelv és a magyar jog alkalmazásával – dönthessen.

A korábbi időszakban születtek ugyanis olyan szerződések (például a sukorói kaszinóberuházás ügyében – a szerk.), amelyek lehetőséget teremtettek a hazai joghatóság elkerülésére, ami ellentétes a nemzeti érdekekkel és a kormány felelős vagyonpolitikájával. A kormány programja szerint az erős állam őrködik a nemzet vagyona felett, annak védelmét a nemzeti vagyonról szóló törvény megalkotásával a jogi normák terén is a legmagasabb szinten kívánta biztosítani.”

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kérdéses vagyontörvényi rendelkezést az ombudsman kérésére az AB is megvizsgálta, és 2013. júniusában határozatban mondta ki, hogy összhangban van az alkotmánnyal: „A bírói testület az alapvető jogok biztosa által hivatkozott jogszabályok vizsgálata során, így - a jogalkotói szándékot megerősítve, egyben a beadványt elutasítva - úgy határozott, hogy a kifogásolt szövegrészek megsemmisítése a nemzetközi jogi kötelezettségek és a magyar jog közötti összhang megvalósulása érdekében nem indokolt.”

A lapunk által megkérdezett jogi szakértő szerint a nemzeti jog és a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség összeütközése esetén a magyar jogszabályt kell a nemzetközivel összhangba hozni, vagyis a vagyontörvényt kell megváltoztatni, ami viszont az egész rendelkezést komolytalanná teszi, hiszen épp a magyar állam következő 100 évének legdrágább beruházását vonják ki így az „állami őrködés” alól.

A rendezésnek elvileg háromféle útja lehet. A képviselők egynegyede vagy az ombudsman kérhet utólagos normakontrollt, ami – ha a 2014-es egyezmény jogsértő volta bebizonyosodik – akár az atomegyezményt kihirdető jogszabály megsemmisítését is eredményezheti (ettől azonban maga a megállapodás még érvényes marad).

Hatvan százalék nem akar atomot

Közvéleménykutatást készített a Greenpeace a V4-államokban a megújuló energiaforrásokkal és az atomenergiával kapcsolatos véleményekről. A friss adatok szerint a magyarok majdnem kétharmada elutasítja, hogy orosz hitelből, orosz nagyvállalatok bevonásával épüljön meg Paks 2, ezzel szemben nagyon magas itthon a megújuló energiaforrások támogatottsága.

A megkérdezettek 87%-a azt szeretné, hogy Magyarország elsősorban tiszta forrásból származó energiát használjon.

A visegrádi négyek országaiban végzett felmérés szerint a politikusok homlokegyenest mást cselekszenek, mint amit a lakosság elvárna tőlük a megújuló energiaforrások használatával kapcsolatban.

A megkérdezettek szerint egyértelműen növelni kell a tiszta energiaforrások arányát, az érintett országok döntéshozói azonban konzekvensen elutasítják az Európai Bizottság erre vonatkozó javaslatait.

A 2500 fő részvételével végzett közvélemény-kutatást a Greenpeace megbízásából az Ipsos készítette 2014 júniusában.

A válaszadók 80%-a szerint a megújuló energiaforrások arányának növelése csökkentené országuk energiaimport-függőségét, és a válaszadók 76%-a szerint az energiatakarékosság ugyanezt a célt segítené elő.

A V4-országok lakosságának 86%-a kötelezővé is tenné az Európai Unió országaiban a megújuló energiaforrások arányának növelését, a magyar válaszadók között pedig ez az arány még magasabb, több mint 90%.

Az összes megkérdezett 85%-a emellett az energiaveszteség csökkentésére is kötelezné a tagállamokat. A paksi atomerőmű bővítését a magyarok 59%-a ellenzi a jelenlegi konstrukció szerint, és csupán 6% az, aki kifejezetten pártolja a beruházást.

A vagyontörvényt is megvizsgálhatja az AB, ebben az esetben nyilván gyorsan megtalálják benne azt a pontot, ami nemzetközi kötelezettségvállalásba ütközik. A leggyorsabb út a vagyontörvény módosítása, amivel azonban a kormány saját magát hozza nevetséges helyzetbe, hiszen gyakorlatilag írásba adja, hogy a módosítandó törvényi kitételre egyáltalán nem a nemzeti vagyon megvédése érdekében, hanem csupán politikai-kommunikációs okból volt szükség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.