galéria megtekintése

Nem akarnak gondolkodás nélkül alattvalóként élni - Sándor Mária új harcot hirdet a szabad országért

80 komment


Danó Anna

Magyarországért Mozgalom néven alakított új ernyőszervezetet társaival Sándor Mária. A fekete ruhás nővér országjárásba kezd az ősszel.

Jövő pénteken, Miskolcon kezdi őszi országjárását Sándor Mária, a fekete ruhás ápolónő és új szervezete, a Magyarországért Mozgalom.

Mint emlékezetes, alig másfél hónapja több ezer ember előtt, a Kossuth téren követelt szabad országot Sándor Mária, aki egyúttal egy új civil mozgalom indulásáról is szólt. A fekete ruhás ápolónő lapunknak elmondta: az új szervezet a nyáron megalakult és a Magyarországért Mozgalom névvel ernyőszervezetként próbálnak országszerte kapcsolatot teremteni mindenkivel, akik képesek a céljaikkal azonosulni. Mint vallják, olyan országban akarnak élni, ahol nincs megfélemlítés, és amelyben a hatalom hajlandó együttműködni a jobbító szándékkal színre lépő civilekkel.

Sándor Mária hozzátette: már most csaknem tucatnyian tartoznak a mozgalmukhoz, köztük a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság, Varga Andrea szociológus-védőnő, Mendrey László tanár, Kiss László ápoló, az 5.12 Tiszta Egészségügyért Szakszervezet vezetője, Horgas Péter, a Nemzeti Minimum alapítója, Iványi Gábor lelkész, továbbá Pilz Olivér és Pukli István a Tanítanék Mozgalom képviselője.

 

Sándor Máriát megkérdeztük, mit gondol arról, hogy Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, a Tanítanék mozgalom ikonikus alakja a tanévkezdés másnapján a kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában arról beszélt, hogy nem az Orbán-rezsim eltakarítása a cél, csupán az, hogy vegyék észre, és javítsák ki a hibákat”. Valamint nem zavaró-e, hogy Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára, aki ugyancsak a Magyar Időkben arról beszélt, hogy céljuk az oktatási rendszer megváltoztatása, nem pedig a kormánybuktatás? Sándor Mária azt válaszolta: Pukli István és Pilcz Olivér nyilatkozatával nem kívánok foglalkozni.

Sándor Mária a többezres nyári Kossuth téri tüntetésen. Új lendületet vesznek
Sándor Mária a többezres nyári Kossuth téri tüntetésen. Új lendületet vesznek
Veres Viktor / Népszabadság

– Mi a Tanítanék Mozgalommal vagyunk kapcsolatban, amelynek értéknyilatkozatát elfogadom, az pedig arról szól, hogy „a magyar kormány tudtával és közreműködésével gyerekek éheznek és kallódnak el, gyógyítható betegek halnak meg, családok kerülnek az utcára, egészséges fákat vágnak ki, segítségre szoruló embereket börtönöznek be, közalkalmazottakat aláznak meg, a valódi híreket egyre több felületen fedi el a propaganda, miközben verőemberek védik az urizáló hatalmat. Mi úgy gondoljuk, hogy ez elfogadhatatlan. Mi úgy gondoljuk, hogy meg tudjuk változtatni. Mi úgy gondoljuk, hogy cselekednünk kell...” Ezzel egyetértek, ezekkel a gondolatokkal azonosulni tudok.

"A lényeg, hogy szeptember 16-án elindulunk, és magunk közé várunk mindenkit, akik nem akarnak gondolkodás nélkül alattvalóként élni ebben az országban, hanem tenni akarnak, segíteni szeretnének, vagy éppen küzdenek igazságtalanságok ellen. Egyelőre járjuk majd az országot, hogy rátaláljunk azokra az emberekre, akik képesek helyi, cselekvő közösségeket építeni." Sándor Mária azt is mondta: lesz weboldaluk, melynek az lesz a funkciója, hogy összekösse az ország különböző részein tevékenykedőket, összehozza a segítségre szorulót a segítővel.

Arra a kérdésre, hogy szerveződhet-e politikai párt a társaságukból, Sándor Mária azt felelte: egy mozgalomból bármi alakulhat.

A kormány bukása csak melléktermék

Nem kellene meglepődni azon a mondaton, hogy a Tanítanék Mozgalomnak nincsenek kormánybuktató tervei: ezt először idén február­ban mondtuk ki, s azóta is hangoztatjuk. Mi szakmai alapon küzdünk, ezért a kormánybuktatás nem cél, legfeljebb az oktatás reformjáért folyó harc „mellékterméke” lehet – mondta lapunknak Pilz Olivér a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a mozgalom egyik alapítója. Ezzel arra reagálva, hogy sokak szerint csökkent az elán a változást követelő kezdeményezés kulcsfiguráiban, főként hogy mind Pukli István, mind maga Pilz Olivér „megengedőbb” hangon nyilatkozott a kormánypárti Magyar Időknek. Előbbi azt is kifejtette: semmiképp nem szeretne baloldali fordulatot a kormányban, szerinte ugyanis a jelenlegi baloldal tagjai felett eljárt az idő. Többször kerestük tegnap Pukli Istvánt is, de nem reagált.

Pilz szavai szerint továbbra is szakmai és nem politikai síkon küzdenek, s aki azt érzi, hogy az utóbbi hetekben „felpuhult volna” a harci kedvük, az téved. A népszavazás előtt továbbra sem kezdeményeznek akciókat, mert nem akarják, hogy ez esetleg gyengítse a tanárokra irányuló figyelmet, de azután már hallatni fogják a hangjukat. Rendszerszintű változások ugyanis továbbra sem történtek az oktatásban, a javítgatással nem elégedhetnek meg. Közölte: ahogyan eddig, ezután is együttműködnek Sándor Mária mozgalmával, s közösen indulnak országjárásra is. Jövő héten például Miskolc környékén kampányolnak, ezeken a rendezvényen maga is részt vesz – mondta Pilz. (Doros Judit)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.