galéria megtekintése

Sándor Mária lendülete összezavarja társait

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 01. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Sándor Mária lendülete és akciói rendre összezavarják a vele kapcsolatba kerülő egészségügyi szervezeteket. A minap a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke mondott le, mert a vezetők között feloldhatatlan ellentétet okozott az, hogy miképpen viszonyuljanak a karizmatikus ápolónő lépéseihez.

A fekete pólós ápolónőként ismertté vált asszony először az RTL Klubnak beszélt a hazai szakdolgozók nyomorúságáról, a kifizetetlen túlórákról, a végletekig elgyötört ápolókról. Zavarba ejtő nyilatkozata után demonstrált az egészségügyben élők bérezése miatt, munkakörülményeinek javításáért. Fekete pólójából munkahelyi konfliktus és országos mozgalom lett. A Független Egészségügyi Szakszervezet jogásza simította el a nővér és a munkahelyi vezetői között emiatt keletkezett feszültséget.

A média fölkapta a bátor, olykor kendőzetlenül fogalmazó ápolónőt, ő rendre jelezte: a Független Egészségügyi Szakszervezethez (FESZ) tartozik, velük dolgozik. A közösségi portálon a Fekete hétvége elnevezésű kezdeményezés néhány nap alatt szélsebességgel terjedt, ápolók sora öltött fekete ruhát, hogy jelezzék, tarthatatlan körülmények között, szánalmas fizetésért dolgoznak. A fekete pólósokat Sándor Mária és a FESZ már közösen sétáltatta meg a köztársasági elnök házáig, s ezzel ország-világ előtt nyilvánvalóvá tették, hogy az EDDSZ-en kívül is van komolyan vehető érdekvédelem.

Fehér és fekete: Fabók Ferencné és Sándor Mária, itt még együtt
Fehér és fekete: Fabók Ferencné és Sándor Mária, itt még együtt
Veres Viktor

 

A FESZ egyébként 2013-ban éppen azért jött létre, hogy radikalizálja az addigi langyos érdekvédelmet, akcióikkal felrázza a nyilvánosságot, az egészségügy lobbistái közé hívja nyomásgyakorlóként a civileket. Mindez Sándor Mária médiaszerepléseivel vett igazi lendületet.

Információink szerint ez a személyes siker már tavasszal is okozott feszültséget a szakszervezetben. Míg az elnök fenntartás nélkül támogatta az ágazati érdekvédelem ikonjává vált asszonyt, az alelnök és néhány elnökségi tag a színfalak mögött már bírálta a szokatlan megnyilvánulásait. A tavaszi akcióban, a József nádor téren felállított szegény kórházban még a szakszervezet teljes elnöksége együtt demonstrált Sándor Máriával, de van, aki ma már árulkodó jelnek látja: Fabók Ferencné alelnök sosem feketében, mindig fehérben jelent meg a rendezvényeken.

Sándor Mária szakszervezeti bírálói az Erzsébet hídra szervezett flashmobbal már végképp nem tudtak azonosulni. Ebből kerekedett az a vita, aminek eredményeképpen Kiss László elnök le is mondott. Lapunk megkereste az ellenlábast, a szakszervezeti alelnök Fabók Ferencnét, aki viszont nem kívánt a történtekről beszélni. Mint mondta: alelnöki mandátuma szeptember 29-én lejárt, tehát már emiatt sincs oka, joga megszólalni. Arra a kérdésre sem kívánt válaszolni, hogy – ahogy a leköszönt elnök már bejelentette ezt a szándékát – indul-e az októberi küldöttgyűlésen ismét a posztjáért.

Emlékezetes, hogy Sándor Mária szereplése a szakdolgozói kamarában is feszültséget keltett. Erről árulkodott a kamara elnökének, Balogh Zoltánnak a kényszerű-kínos visszavonulása, miután bejelentette, hogy etikai eljárást indít a köztestületet kritizáló ápolónő ellen. A FESZ-elnök Kiss László akkor azt mondta: úgy érzik, hogy ez a vizsgálat a véleményszabadság korlátozására és a tagság megfélemlítésére irányul. Balogh a média nyomására alig egy napon belül visszavonta az etikai eljárást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.