galéria megtekintése

Sándor Mária meghekkelte a tüntetést

8 komment


Danó Anna

A 150 ezer forintos átlagbér megduplázását tartaná szükségesnek a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), amely ma petícióosztó körútra vitte tucatnyi tagját. Karácsonyi meglepetésül felajánlották a petíciók címzettjeinek, azaz a kormányzatnak és a parlamenti pártoknak idei jövedelemadójuk egy százalékát, azaz mind a 3643 forintot.

Advent derekán a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) vitte úgynevezett hűség napi sétára, petícióosztó körútjára tucatnyi tagját. A kormányzatnak és a parlamenti pártoknak címzett állásfoglalásban annak a reményüknek adtak hangot, hogy jövőre egyebek mellett kapnak annyi bért, amelyből tisztességesen megélhetnek. Úgy becsülték: ehhez két év alatt meg kellene duplázni a mostani, átlagos 150 ezer forintos alapbérüket. Karácsonyi meglepetésül felajánlották a petíciók címzettjeinek idei jövedelemadójuk egy százalékát, azaz mind a 3643 forintot.

A szakszervezet tiltakozó sétája a városban
A szakszervezet tiltakozó sétája a városban
Reviczky Zsolt

Ám a FESZ maroknyi csapata hiába járta végig a kormányzati negyed hivatalait, a show mégis Sándor Máriáé lett, akinek nyár végén egyebek mellett azért kellett távoznia a szakszervezetből, mert túl radikálisnak ítélték akcióit. A körút utolsó állomásán, a Képviselői Irodaház előtt, miközben sorra érkeztek a FESZ petícióiért az ellenzéki pártok a lépcső alján álló szakszervezeti aktivistákhoz, a lépcső tetején megjelent Sándor Mária és csapata, kifeszítették molinójukat „Magyarország a magyar egészségügyért” felirattal.

 

Már ez is eléggé összezavarta a lépcső alján ácsorgókat, de azzal már végképp nehezen tudtak mit kezdeni, hogy Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért nevében Sándor Máriáék fekete pólójában érkezett. Amikor a képviselő arról kezdett beszélni, hogy szerinte egyébként sem csendesen, hanem hangosan kell küzdeni a magyar egészségügyért, meg hogy a Fidesz törvénytelenné tette a sztrájkjogot az ágazatban, a szakszervezet egy hete megválasztott új elnöke, dr. Soós Adrianna azonnal közbevágott.

Sándor Mária
Sándor Mária
Földi D. Attila

Azt mondta, ők nem ezért jöttek, ajándékot hoztak, jövő évi naptárakat a képviselőknek, hogy azok emlékezhessenek mindennap a szociális szférában és az egészségügyben dolgozók nehéz körülményeire, a 12 órás műszakjaikra. ­Arra, hogy legalább két állásban dolgoznak alig valamivel többért, mint a diplomás minimálbér.

Közben a lépcső tetején a FESZ demonstrációját biztosító rendőr arról faggatta Sándor Máriát, bejelentette-e saját molinófeszítő akcióját, merthogy a lenti csoport szólt: nem velük vannak. És nem akarnak azonos időben azonos helyen vele demonstrálni. A fekete pólós ápolónő azt mondta: ő az ellenzéki pártokkal van itt, ők hívták meg ide, nem tart külön, bejelentendő rendezvényt. Szabó Tímea pedig közölte a rendőrnővel, hogy ő meg azért van a lépcső tetején, mert a képviselői irodaház az ő munkahelye.

Végül a rendőrök fölszólították Sándor Máriát, hagyja el az irodaház lépcsőjét, mert az nem közterület. Az utca szintjén a készenléti rendőrök igazoltatták. Amikor Sándor Mária arról érdeklődött, hogy minek köszönheti az eljárást, olyan-e mindez, mint amikor szeptemberben, az Erzsébet hídon tartott flashmob utáni igazoltatásból feljelentés lett, a rendőr azt válaszolta: szó sincs erről, mindössze a kiemelten fokozott biztonsági ellenőrzés keretében igazoltatják. 

Közben a FESZ tagjai is távoztak, noha két párt, a Jobbik és a Lehet Más a Politika képviselői csak ekkor érkeztek. Újságírók szaladtak utánuk: ha van még petíció, nosza hozzák, mert várják őket. Jöttek, de csak ketten-ketten. A többiek az irodaház melletti sarkon álldogáltak. Az elnök, dr. Soós Adrianna szerint nem azért távoztak sebesen, mert Sándor Mária ott termett, nem haragszanak rá, csak azt hitték: több párt már nem jön ki hozzájuk. Különben sem egy-egy párttól várják az egészségügy gondjainak orvoslását, hanem az Országgyűléstől és a kormánytól.

A FESZ hétfőn tíz petíciót adott át, a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, Lázár Jánosnak, a miniszterelnökséget vezető miniszternek, a szociális államtitkárság képviselőjének és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak is, aki személyesen jött az Arany János utcai épület elé meghallgatni reményeiket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.