Sándor Mária falevelet gereblyéz a csepeli strandon

Kétnapos közérdekű munkába kezdett ma reggel Sándor Mária. A fekete ruhás nővér nem volt hajlandó kifizetni azt a pénzbírságot, amelyet azért kapott, mert szeptemberben engedély nélkül társaival lezárták az Erzsébet-hidat. Ma falevelet gereblyéz, két nap múlva pedig fabrikettet készít majd. 

Társaival együtt érkezett a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. telephelyére reggel hétkor Sándor Mária. A fekete ruhás nővért és az őket támogatókat az V. kerületi rendőr-főkapitányság, mint szabálysértési hatóság büntette meg, mert a szeptemberi 18 perces hídlezárással akadályozták a közúti közlekedést. Első szinten mindannyian kaptak pénzbüntetést, majd – a TASZ közbenjárásával – csak Sándor Mária bírságát hagyták helyben. Végül 10 ezer forintra csökkentették a büntetését, társaiét meg törölték.
Szeptember 2-án 18 percre lezárták Sándor Máriáék az Erzsébet hidat
Mihádák Zoltán / MTI

A flashmob főszereplője, Sándor Mária, aki lapunk Respekt 2015 díját is elnyerte, az eljárást azért tartotta elképesztőnek, mert úgy érzi, jogosan álltak a hídon, a magyar egészségügyet képviselték. Az akcióval az egészségügyi alkalmazottak alacsony fizetésére, az orvosok és az ápolók elvándorlására, az egészségügyi ellátást fenyegető veszélyekre, és a kormány egészségügyi politikájának tarthatatlanságára kívánták felhívni a figyelmet. Pont ezért nem volt hajlandó befizetni a 10 ezer forintot Sándor Mária.

Sándor Mária a csepeli strandon
Kovács Klára / NOL

A közhasznú munka megkezdését egy kétórás procedúra előzte meg. Sándor Mária munkavédelmi oktatást kapott és védőfelszerelést, kesztyűt, bakancsot, láthatósági mellényt a gereblyézéshez. Ezen kívül még egy termosznyi teát is a kezembe nyomtak - mondta lapunknak az ápolónő.

A feketeruhás nővérek vezéralakja 833 forintos óradíjjal törleszti a büntetését, két napon keresztül 6 órában söpri a lombot és készít majd brikettet. Ezt látva, az uszodába érkezők először hangosan felkacagnak, majd átérezve a dolog súlyát, csak annyit jegyeznek meg: „Ez az ország szégyene! Gyalázat, hogy ő itt dolgozik, miközben betegek halnak meg a kórházakban a rossz körülmények miatt!"

Mivel a kamarai tagdíjat nem hajlandó befizetni, ezért a közegészségügyben már nem dolgozhat a tavasszal fekete ruhát öltött nővér, viszont annyit elárult, hogy februárban kezd új munkahelyén, amelyről egyelőre semmit nem árult el.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.