Sándor Mária: Bátran vegyétek fel azt a fekete pólót

„Jogszerű a péntekre tervezett kétórás figyelmeztető sztrájk” – jelentette ki Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, így reagálva azokra a „hírekre, híresztelésekre”, amelyek szerint a péntek reggelre meghirdetett országos munkabeszüntetés és az abban való részvétel szabálytalan lenne.

Sándor Mária és Mendrey László összefogott
Sándor Mária és Mendrey László összefogott
Földi Imre

A szakszervezeti vezető a tiltakozásról annyit mondott: reggel nyolc és tíz óra közé hirdették meg a munkabeszüntetést, a sztrájkban részt vevő tanárok ebben az időben bent lesznek az iskolájukban, de nem tartják meg órájukat. Ezzel egy időben az iskolák előtt tiltakoznak azok a szülők, szimpatizánsok, akik egyetértenek azzal, hogy tenni kell valamit, mert a „Magyarország közoktatása tragikus helyzetben van”.

A kétórás akció szervezésében a PDSZ mellett kulcsszerepe van a Tanítanék mozgalomnak is, amely legutóbb a két héttel ezelőtti polgári engedetlenség keretében tiltakozott a kormány oktatáspolitikája ellen. A mozgalom egyik képviselője, Törley Katalin – még kedden – arra buzdította a részvevőket, hogy a tanártiltakozások szimbólumává vált mintát használva, alakítsanak „kockás köröket”.

A pénteki tiltakozáshoz egészségügyi dolgozók is csatlakoznak majd a fekete ruhás nővér, Sándor Mária felhívására: egyfelől azért, hogy szolidaritást vállaljanak a tanárokkal, szülőkkel, diákokkal, másfelől pedig azért, mert „nincs elég orvos, nincs elég ápoló, nincs tisztességes betegellátás”, és újra fel kell hívni a figyelmet az ágazat rendkívül súlyos helyzetére. Sándor Mária a korábban lapunknak adott interjúban azt kérte „sajátjaitól”: húzzanak fekete ruhát, és úgy menjenek be az egészségügyi intézményekbe április 15-én, megmutatva, hogy ez a rendszer nem működik.

„Bátran vegyétek fel azt a fekete pólót” – mondta Sándor Mária szerdán, jelezve, hogy információi szerint több kórházban megtiltották a szimpatizánsoknak, hogy fekete ruhát viseljenek, de még a fekete szalag kitűzését is. Éppen ezért Sándor Mária azt kérte: ha máshogy nem megy, akkor az éppen nem dolgozó orvosok, nővérek és őket támogató civilek tiltakozzanak a kórházak előtt, fekete ruhában.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.