galéria megtekintése

Salgótarjánnak egyszerűen tele lett a hócipője a Fidesszel

7 komment


Doros Judit

A választási plakátokat itt-ott már megszaggatta a szél, de sok időnek kell eltelni, amíg a kampányban osztogatott sebek is elmúlnak Salgótarjánban. A város lakói ugyan visszatértek a hétköznapokhoz, de még mindenütt téma az elsöprő baloldali győzelem.

– Örülünk. És sajnáljuk Ottót, mert jó ember volt, nem kellett volna neki meghalnia. De annak örülünk, hogy Fekete Zsolt lett helyette a polgármester.

Nem azért, mert ő baloldali, hanem, mert úgy ismerjük, mint aki betartja a szavát.

Az elődje, Dóra Ottó is ilyen ember volt, azért szavaztunk rá.

 

Salgótarján belvárosában kedd délelőtt három nővel beszélgetek az egyik kozmetikai szalon előtt arról, vajon mi történt a nógrádi városban röpke egy év alatt, s hogyan lett a korábbi jobboldali-baloldali fej-fej melletti küzdelemből (2014-ben a szocialista Dóra Ott mindössze ötven szavazattal előzte a fideszes Székyné Sztrémi Melindát. A Szerk.) akkora előny, hogy a kormánypártra most több mint 1800 szavazatot vert rá a baloldal közös jelöltje.

- Melinda azzal kezdett 2010-ben, hogy az egész várost fizető parkolási övezetté tette. Nézzen körül, mindenhol panelházak, itt nincs különösebben belváros, amit meg kellene védeni az autóktól, nincs turisztikai látványosság, itt csak emberek laknak, kis kocsikkal, kis fizetésekkel. Őket sújtotta a parkolási díjjal a fideszes polgármester. Bejött a vendég a fodrászszalonba, és alig tudtuk megcsinálni a haját, már szaladt, nehogy megbüntessék.

A kolléganő vidékről jár be, neki naponta ezerkétszáz forintot kellett volna fizetnie az autója után – nincs az a bér, amiből ezt ki lehet termelni

– mondják az asszonyok.

Odébb, a buszmegállóban egy nyugdíjas férfi kerek-perec azt mondja: tele lett a hócipőjük a Fidesszel és a mögöttük hagyott két ciklussal, ha más jelöltet is indított most a párt, így abból se kértek. A korábbi szocialista városvezetőkkel sem voltak teljesen elégedettek, de – miként fogalmaz – nem mindegy, hogy bokáig vagy nyakig merül el az ember a kakiban. Márpedig Székyné idején a nyakig merülést érezték.

- Semmit olyat nem csinált, ami jó lett volna a városnak. Ha hiányzott pénz a költségvetésből, szaladt és kisírta Orbán Viktortól, hogy betömködjék a lyukakat.

A pénzt viszont nem fejlesztésre költötte, hanem hülyeségekre. Három szökőkutat építtetett, egyik se működik. Úgy is hívjuk itt őket, hogy „Melinda csurgói".

Ott van a bányászemlékmű, azt nézze meg! Volt egy szép park, azt feldúlták, vájtak egy mély gödröt, beletettek egy csillét meg egy bábut, aztán az egészet befedték egy üveglappal. Ne kérdezze meg, mennyibe került, de olyan ronda, hogy a tarjániak messzire kerülik. Hát ezért győzött itt most ennyivel a baloldal. Azok se tökéletesek, de legalább nem csinálnak ekkora szamárságokat – fortyog.

Többen is azt mondják, Kövér László úgy felmérgesítette a tarjániakat, azzal, hogy azt mondta, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson, s olyan polgármestert kell választani, aki megtalálja a partneri viszonyt a kormányzattal, hogy sokan emiatt

már csak dacból is a baloldalra szavaztak.

– Minket ne zsaroljanak! Legalább a méltóságunkat hagyják meg, ha a csupasz fenekünk már amúgy is kilátszik a gatyánkból – mondta egy középkorú férfi a helyes kis belvárosi kézműves pékség előtt.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Amikor arról faggatom a helyieket, nem félnek-e, hogy Kövér László fenyegetése mégis valóság lesz, s miként Dóra Ottó idején, Fekete Zsolt alatt sem kap annyi pénzt a város, mint amennyit Székiné minden évben „kisírt" Orbán Viktortól, azt felelik: ami kötelező, azt úgyis oda kell adniuk. Ezt a várost nem a kormány „etető csöcsén" kéne tartani, vagy csövön, mint a hizlalt libát,

az nem megoldás, hogy minden évben pénzért szaladgálunk.

Majd Zsoltiék kitalálnak valamit, úgyis az unió adja az igazi támogatásokat, nem a kormány. Lehet, hogy nem hat busz megy majd naponta a Beszterce városrészbe, csak négy. Ésszerűsítenek majd, ahol kell. Ha a fideszes Simon Tibor nyert volna, akkor is csak a szokásos „önhikis" alamizsnákat nyomták volna ide, pedig a korábbi kampányban a kormányfő még teljes foglalkoztatást meg fejlesztéseket ígért ennek a városnak - mondták.

S majdnem mindenki hozzátette még: nem félnek, mert nincs már mitől félniük.

– Állunk elébe minden törvényes vizsgálatnak – mondta kérdésünkre Fekete Zsolt, a frissiben megválasztott polgármester, korábbi salgótarjáni alpolgármester. Szavai szerint a költségvetést a március 10-i önkormányzati ülésre terjesztik be. Azért nem hamarabb, mert ezzel meg akarták várni az új polgármestert, bárki legyen is az.

– Tavaly többször is felkértük a Fidesz-frakciót, hogy delegáljon tagot a költségvetést előkészítő bizottságba, (Salgótarján képviselő-testülete baloldali többségű – a szerk.). Ezt azzal hárították el, hogy biztosan rájuk akarjuk verni a balhét az elmúlt nyolc év rossz gazdálkodásáért.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselőnket is hasztalan invitáltuk ugyanide, háromszor mentette ki magát. Tény, hogy mi 995 millió forint plusszal vettük át a büdzsét 2014-ben, amiben már benne volt az „önhikis" támogatás. Tavalyról idénre 300 millió fontos plusszal fordultunk, amelyben van 130 millió forint szabad felhasználású pénzösszeg. Nem mondanám tehát, hogy a város csődben van. Az is tény viszont, hogy korábban a fideszes vezetést rendre kisegítette a kormány, ha lyukas volt a költségvetés, most viszont ez elmarad. Ugyanaz a szakmai csapat írja a városházán a kérelmeket, mint régebben, semmi sem változott, csak a polgármester személye és a képviselő-testület összetétele – ebből mindenki vonja le azt a következtetést, amit akar – mondta Fekete Zsolt, hozzátéve: benne nincs szálka, s bárkivel képes együtt dolgozni Salgótarjánért.

Nem tőle, másoktól tudjuk, hogy csapatával a győzelem után kiment a temetőbe, s virágot vitt elődje, Dóra Ottó sírjára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.