galéria megtekintése

„Sajnos Jóskát megvették”

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 09. számában
jelent meg.

Bita Dániel - Czene Gábor
Népszabadság

A tapolcai képviselő-testület alpolgármesterré választotta Lévai Józsefet, akit kizártak a szocialista pártból, amiért a jobbikos városvezető helyettese lett. A helyi együttműködés nem előzmény nélküli, de a két pártban eltérően viszonyulnak hozzá.

„Sajnos Jóskát megvették” – mondta az MSZP vezetőinek egyike, amikor Lévai József tapolcai pártelnök alpolgármesteri megbízatásáról kérdeztük. Felhívta a figyelmet arra, hogy az országgyűlési képviselővé választott jobbikos Rig Lajos helyét két alpolgármester tölti be, de míg Lévai főállásban, a jobbikos Kozma Henrik Alajos társadalmi megbízatásban látja el a feladatot.

A 2010-ben az MSZP parlamentiképviselő-jelöltjeként ringbe szálló politikust arra hivatkozva zárták ki a pártból, hogy szembement a hivatalos irányvonallal, amikor a jobbikos polgármester helyettese lett. Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese azt mondja: Lévai előző nap telefonon közölte döntését, mire jelezte neki, hogy kizárás vár rá. Ennek tudatában fogadta el az alpolgármesteri posztot. Bár lapunknak MSZP-s politikusok azt mondták, szerintük a tapolcai szervezet az utóbbi időben kesztyűs kézzel bánt a Jobbikkal, Gőgöst váratlanul érte Lévai lépése. Annyit elismert, hogy a helyi elnök nem volt különösebben aktív az időközi választási kampányban.

Lévai József az MSZP-ből való kizárását az MTI kérdésére nem kívánta kommentálni, de annyit elárult: nem mond le önkormányzati képviselői mandátumáról. Fenyvesi Zoltán, a Fidesz választókerületi elnöke Jobbik–MSZP-koalícióról beszélt Lévai megválasztása után. Csak a város számít, nem a pártérdekek – mondta Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere. Ezért nem tudta értelmezni a kérdést, hogy eddig milyen volt az együttműködés a Jobbik és az MSZP között.

 

Nem pártok, hanem emberek működnek együtt, Lévai személyében sem egy MSZP-s politikust, hanem egy feladatok teljesítésére alkalmas személyt javasolt alpolgármesternek –  magyarázta.Megjegyezte: Lévaival méltatlanul bánt a pártja. A polgármester a helyi pártszervezettel egyeztetett, de a Jobbik vezetőitől nem kért jóváhagyást. „Helyi ügyekben száz százalékig bírom a pártvezetés bizalmát” – mondta. Dobó lemondott egyéni körzetben szerzett mandátumáról, így nemcsak Rig helyéért, hanem az ő körzetében is időközi választást tartanak. Ha mindkettőn a Jobbik győz, akkor a radikálisok Lévaival kiegészülve többségbe kerülnek.

Lévai József tudta, az alpolgármesteri cím kirúgást ér
Lévai József tudta, az alpolgármesteri cím kirúgást ér
Szijártó János

Mirkóczki Ádám jobbikos szóvivő tudomása szerint pozíciók elosztásában megtestesülő együttműködés – fordított felállásban – Gyöngyösön jött még létre a Jobbik és az MSZP között. Ilyen esetekre a Jobbikban nincs központi utasítás, illetve egy: a helyi érdekeknek megfelelően kell eljárni. Ami Tapolcán történt, nem jelent közeledést az MSZP-hez – jelentette ki. Gőgös Zoltán viszont azt mondta: Gyöngyösön az MSZP-s polgármester mindkét jobboldali pártból felkért egy helyettest, nem volt különalku. Lévai kizárásával éppen azt jelezték: ezt a határt nem lehet átlépni.

Mi folyik Gyöngyösön?

Gyöngyösön az önkormányzati választás után patthelyzet alakult ki. A szocialista Hiesz György lett a polgármester, a baloldal és a Jobbik 6-6, a Fidesz–KDNP 3 helyet szerzett. Hiesz lemondott a helyi MSZP éléről, hogy erősítse integráló szerepét, és felajánlott egy-egy alpolgármesteri széket a másik két pártnak, ám ezt sokáig egyikük sem fogadta el, mígnem már a város működése került veszélybe. Februárban végül megegyeztek a jobbikos és a fideszes helyettes személyében. Érsek Zsolt, az MSZP megyei elnöke szerint „ég és föld” a különbség a gyöngyösi és a tapolcai eset között, ők ugyanis nem a Jobbik oldalára álltak, hanem hárompárti megegyezés jött létre a város érdekében. (D. J.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.