galéria megtekintése

Sajnálom őket, de ide ne jöjjenek

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 24. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Rendelettel tartaná távol a szegényeket Sátoraljaújhelytől a város polgármestere, Szamosvölgyi Péter (Fidesz–KDNP). Hétfői bejelentése szerint ugyanis egy olyan szabályozás előkészítésén dolgoznak, amelyben rögzítenék: Sátoraljaújhelyen nem kaphat segélyt, és nem lehet közmunkás öt éven át az, aki olyan pénzből vett lakást, házat a városban, amit korábbi lakóhelyén azért kapott az önkormányzattól, hogy máshová költözzön.

Bár a körülményes nyilatkozatban a polgármester nem mondta ki, azért egyértelműen kiderült: a készülő rendelet egyfajta reakció a sokat bírált, két héttel ezelőtt elfogadott miskolci gettófelszámolási programra.

A borsodi megyeszékhely – mint arról korábban többször írtunk – kétmillió forintot ad azoknak, akikkel hagyják a város nyomortelepein tartós lakhatásra, gyermeknevelésre alkalmatlan önkormányzati lakásukat, és más településen vásárolnak magasabb komfortfokozatú ingatlant.

 
Kilátás a sátoraljaújhelyi romasorra
Kilátás a sátoraljaújhelyi romasorra
M. Schmidt János

Az intézkedést sokan bírálták, a Miskolc környékén lévő települések polgármesterei közül többen is azt kifogásolták: a város egyszerűen áthárítja rájuk szociális gondjait ahelyett, hogy megoldaná azokat.

Mindezek ismeretében aligha lehet kétséges: Sátoraljaújhely a Miskolcon költözésre bírt családok távoltartására készül az új szabállyal.

A hétfői bejelentés nyomán megkerestük a polgármestert, akitől egyebek mellett azt kérdeztük: hogyan tervezik jogszerűen megvonni majd a segélyt attól a Miskolcról beköltözőtől, akinek amúgy törvényesen járna a pénz? Milyen jogi érvekre alapozva tagadják majd meg a közmunka lehetőségét a Miskolcról érkezett rászorulótól? Egyáltalán honnan tudják majd azt, hogy a városba költözők közül ki az, aki pénzt kapott Miskolctól? Esetleg egyeztetnek a miskolci vezetéssel, és készülnek majd listák a „kifizetettekről”?

Szamosvölgyi Péter mindenekelőtt azt mondta: „Nem Miskolcról van szó! Hanem arról, hogy senkinek ne jusson eszébe problémáit más településre áttolni megoldás helyett, mert ezzel senkinek nem segít.”

A város vezetője, arra hivatkozva, hogy egyelőre a rendelet csak egy elképzelés, és a részletek kidolgozása hetek múlva várható, nem nyilatkozott a gyakorlati kérdésekről. Annyit viszont elárult, hogy a jelenlegi elképzeléseik szerint arra az érvrendszerre alapoznák a rendeletet: nem hagyhatják azt, hogy diszkriminálják a sátoraljaújhelyi rászorulókat, márpedig az hátrányosan érinti őket, ha más szegényekkel ellentétben ők senkitől sem kapnak kétmillió forintot.

Hozzátette: „A tervezett rendelkezés elsősorban preventív jellegű, azzal ugyanis egyáltalán nem számolunk, hogy bárki ebben az ügyben városunkba költözne, hiszen Sátoraljaújhely nem célterület 80 kilométeres távolságból, de azért jobb félni, mint megijedni.”

"A kormánynak és a településvezetőknek vérlázító látszatintézkedések helyett végre valódi megoldásokon kellene gondolkodnia."

A polgármesternek megemlítettük, hogy egyszerűbb lett volna, ha kétes rendeletek helyett idejében lebeszélik a szintén jobboldali vezetésű miskolci vezetést a szociális problémáik exportálásáról, a szegények kiszorításáról.

Szamosvölgyi Péter azt mondta: sajnálatosank tartja, hogy maga is csak a sajtóból értesült a tervekről, mert szívesen elmondta volna, hogy nem ért egyet az elképzeléssel, az elmúlt héten történtek után viszont már aligha lenne esély a konfliktust kirobbantó rendelet visszavonására.

Arra a helyi vélekedésre, miszerint a rendelet ötlete egyfajta tiltakozás a miskolci lépés ellen, ráadásul egyúttal jól jön a választási kampányban a Jobbik szavazóinak megnyerésére, úgy reagált: mindkét felvetés teljességgel alaptalan.

Szabó János szocialista képviselő úgy véli, hogy a polgármester azért kerüli a konkrétumokat a rendelet kapcsán, mert maga is tisztában van azzal, hogy a készülő szabály nem állná ki az alkotmányosság próbáját, így nehéz érvelni annak jogszerűsége mellett. Másfelől az ellenzéki politikus biztos abban, hogy a bejelentés elsősorban politikai lépésnek, a kampány részének tekinthető, főként a népszerűségnövelés volt a célja a „demagóg, burkoltan rasszista” határozatnak:

– Az EP-választás és az őszi önkormányzati választás miatt váltott a szokottnál radikálisabb hangnemre a polgármester. A térségben erős a Jobbik is, így lépnie kellett a Fidesznek – vélekedett Szabó János, aki megemlítette, hogy a polgármestertől nem állnak távol a rendhagyó módszerek.

"Minálunk pedig semmi szükség újabb bajkeverőkre, munkanélküliekre."

– Korábban ő volt például az, aki vagyonvizsgálatot indított tucatnyi segélyezett ellen, mert azt sejtette róluk, illegális jövedelemre tesznek szert. A képviselő fontosnak tartotta megemlíteni: azt maga sem vitatja, hogy az önkormányzatot nehéz helyzetbe hozná, ha rászoruló családok tucatjai költöznének a városba, ám erre szerinte nem lehet válasz egy embertelen, jogszerűtlen és igazságtalan rendelet.

Mint fogalmazott, „a kormánynak és a településvezetőknek vérlázító látszatintézkedések helyett végre valódi megoldásokon kellene gondolkodnia.” Azt, hogy a végül milyen rendelettervezet kerül majd a helyi képviselők elé, egyelőre nem tudni, de az már biztos: napok óta beszédtéma az ügy a városban, és a polgármester bejelentését sokan örömmel fogadták. A megszólított helyiek kivétel nélkül úgy vélték, hogy indokolt az önkormányzat lépése.

– Nagyon helyes, amit a polgármester tervez, meg kell védeni a város nyugalmát, biztonságát – jelentette ki a szépen felújított főutcában sétáló nyugdíjas asszony, s úgy érvelt: – Biztosan nehéz emberekről van szó, ha Miskolcnak kétmilliót is megér, hogy távozásra bírja őket. Minálunk pedig semmi szükség újabb bajkeverőkre, munkanélküliekre.

Némileg árnyaltabban látja a helyzetet egy középkorú férfi, aki az egyik belvárosi étterem teraszán sört kortyolgat a napsütésben.

– Egészen elképesztő, amit ebben az ügyben Miskolc művelt. Otromba dolog, hogy pénzzel bírnák távozásra az érintett családokat. Viszont bármennyire is fáj ilyet mondani, nem lehet elvárni, hogy a Miskolcról kiszorítottakról a mi városunk gondoskodjon, igazságtalan lenne, ha az ő gondjaik ami nyakunkba szakadnának. Én tényleg nagyon sajnálom őket, de ide ne jöjjenek. Nem csak a belvárosban akadnak támogatói a rendelettervezetnek. Sátoraljaújhely egyik szélső, romák lakta utcájában – ahol amúgy nem különösebben népszerű a város vezetője – ebben az ügyben a megkérdezettek kivétel nélkül Szamosvölgyi Péter oldalára álltak.

– Jól beszélt a polgármester – mondta a romasoron élő nagyhangú asszony. – Már így sem jut mindannyiunknak munka, ha többen leszünk, még ritkábban kerülünk állásba. Meg aztán ebben a városban már nagyon kinézik a cigányokat, nincs szükség arra, hogy a betelepülők miatt még inkább semmibe vegyenek bennünket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.