galéria megtekintése

Ez drága lesz: az unió is vizsgálja a Korányi-projektet

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 09. számában
jelent meg.

Danó Anna - Hargitai Miklós
Népszabadság

Több hazai és uniós fórum után az OLAF-hoz (az EU csalás elleni hivatalához) is eljutott a Korányi-projekt elnevezésű budapesti klinikai sürgősségi centrum építésének ügye. A gyanú szerint a kivitelezést számos olyan szabálytalanság kísérte, amely miatt veszélybe kerülhet a beruházás uniós finanszírozása.

A Korányi-projekt a 2007-2013-as uniós finanszírozási időszak egyik legnagyobb egészségügyi beruházásaként indult egy 2011-ben elnyert, 100 százalékos, mintegy 8,1 milliárd forintos EU-támogatással. Az Üllői úti klinikai tömbben lévő sürgősségi centrum építését már 2013-ban be kellett volna fejezni, de még mindig csak egy többé-kevésbé szerkezetkész épületváznál tartanak. Kezdetben egy négyszintes épületről szóltak a tervek (12 900 négyzetméter körüli alapterülettel), ám a kormány a Semmelweis Terv keretében jelentős mértékben kibővítette a beruházást: immár egy nettó 19 400 négyzetméter alapterületű épülettömb készül – a csúszás egyik oka éppen az, hogy a tervezési, engedélyezési eljárásokat újra le kellett folytatni.

Egy belső, a kivitelezésben részt vevő forrás szerint a megvalósítás során „műszaki egyenértékűségre” hivatkozva az eredeti tervekben szereplőnél nagyságrendekkel gyengébb, silányabb minőségű anyagokat, illetve szerkezeteket építettek be, amivel 2014 februárjáig mintegy

400 millió forintot spórolt meg a kivitelező anélkül, hogy a vállalási ár csökkent volna.

 

A bejelentő az egyetemnél, az illetékes építési hatóságnál és a Miniszterelnökségnél is jelezte a problémákat, eredmény nélkül. (Annak ellenére nem történtek korrekciós lépések, hogy lapunk értesülései szerint egy, a Miniszterelnökség részére 2014 májusában készült összefoglaló jelentés is megállapítja: számítani kell rá, hogy az EU nem fogja jóváhagyni a projekt finanszírozását a szabálytalanságok miatt).

Ezután kereste meg Jávor Benedeket, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjét az ügy dokumentumaival, amelyekből a politikus az OLAF számára készített beadványt, egyúttal pedig az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatósága (DG Regio) figyelmét is felhívta az esetre.

A Jávor által az OLAF-nak küldött iratban feltételezett szabálytalanságok sorozata szerepel. A dokumentum rögzíti, hogy a műszaki egyenértékűségre hivatkozó módosításokat az ajánlattétel időpontjában kellett volna jelezni, ez azonban ugyanúgy nem történt meg, mint a projekt költségvetésének hozzáigazítása a megváltozott műszaki tartalomhoz.

Nem elég, hogy szabálytalanságok gyanúja lengi körül az építkezést, két éve csúszik a befejezés
Nem elég, hogy szabálytalanságok gyanúja lengi körül az építkezést, két éve csúszik a befejezés
Mirkó István / Népszabadság

A kivitelezés során szakszerűtlen bontásra, nem megfelelő tűzvédelem beépítésére, illetve résfalazás közben egy szomszédos épület megrogyasztására is sor került. A beadvány szerint a projekt pénzügyei is tisztázatlanok, mivel a 12900 négyzetméteres épületrész fizikailag és műszakilag sincs szétválasztva a kormány által utólag kért 6500 négyzetmétertől, vagyis nem lehet tudni, hogy mit fizet a magyar állam, és mit az EU.

A Semmelweis Egyetem sajtóosztályától kapott írásos válaszok alapján a Korányi-projekttel az egyetemi vezetés szerint lényegében minden rendben van. Mint írják, a beruházás keretében megépült új épület hatósági engedélyeztetési folyamatai zajlanak, a betegellátás elindítását 2015 szeptemberétől több ütemben tervezik.

Állítják: a projekt célja és tartalma a támogatási szerződésben foglaltakhoz képest nem változott, a határidő-módosításokat pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium minden esetben jóváhagyta.

Eddig még csak papíron rendezték be a sürgősségi központot

A Korányi-projekt keretében a fővárosban és a környékén élők számára létesítenének sürgősségi központot. Az épületet fölhúzták, de a létesítménynek még mindig csak papíron van úgynevezett „szakmai tartalma." A beruházás keretében az Üllői úton található Külső Klinikai Tömb területén egy új, hétszintes betegellátó egység létesült helikopter-leszállópályával és központi diagnosztikával. Az új épületbe költözik majd a jelenleg a Karolina úton működő Ortopédiai Klinika is. A központi radiológiai ellátás új, centralizált képalkotó-diagnosztikai részlegének (MR, CT, röntgen) megvalósításával a Külső Klinikai Tömb valamennyi klinikája számára biztosított lesz a minőségi szolgáltatás. (Ezt az állítást az egyetem néhány orvosa kétségekkel fogadja: mint megtudtuk, a központi radiológia gépparkját egy külső telephelyről telepítenék az új sürgősségi centrum épületébe, az ideérkező gépek 8-10 évesek, így még az is kérdéses, hogy a mozgatás után működőképesek maradnak-e.)

A sürgősségi ellátás egyik lényegi orvosszakmai területe a traumatológia. Az eredeti tervek szerint a Fiumei úton lévő baleseti központot telepítették volna ide, ám időközben kiderült, hogy a teljes intézet nem fér be, egyes részleteit beköltöztetni viszont nincs értelme. Utóbb fölmerült, hogy esetleg az Egyesített Szent István és Szent László kórház Merényi utcai traumatológiája kerülhetne az egyetemi sürgősségi központba, csakhogy ezt éppen a Szent István kórház menedzsmentje opponálja, mert az intézmény távlati célként szintén sürgősségi ellátó hellyé kíván válni, amire traumatológiai kapacitás nélkül esélytelen lenne.

Lapunknak erről a dilemmáról az egyetem azt írta: „a jelenlegi tervek szerint helyet kap traumatológia is, de ennek részleteiről még folynak az egyeztetések.” Úgy tudjuk, a traumatológiai részleg berendezéséhez – ágyszámtól függően – további 3,5 vagy 6 milliárd forintos kiegészítő állami támogatásra lenne szükség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.