„Ságváris voltam. Vagyok. Maradok”

Át akarja neveztetni a humántárca a Ságvárit, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) patinás gyakorlóiskoláját. A dél-alföldi városban nagy a felháborodás, közel nyolcezren kedvelik a Ne nevezzék át a Ságvárit! Facebook-oldalt.

A szélsőjobboldal a rendszerváltás kezdete óta követeli, hogy nevezzék át a szegedi egyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumát. Az egyetemi autonómia korábban lehetővé tette, hogy elhárítsák a követelőzést. A jobbikos Szávay István nemrég azt kérdezte Balog Zoltán humánminisztertől, miért viseli még mindig „kommunista rendőrgyilkos” nevét az iskola. A szélsőjobb most már biztosra mehetett: 2014 januárja óta cég, civil szervezet és közintézmény sem viselheti olyan személy nevét, akinek vezető szerepe volt a XX. századi önkényuralmi rendszerek megalapozásában.

Rétvári Bence államtitkár válaszolt Szávaynak, sem a személyes véleménye, sem a hatályos jogszabályok szerint nem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézmény van elnevezve. Később közölték, felvették a kapcsolatot az SZTE vezetőivel, mert a minisztérium eltökélt a névváltoztatás mellett. Az SZTE is kiadott egy közleményt: mindenben együttműködnek a minisztériummal.

Szegeden azonban óriási felháborodást váltott ki a hír. Rengeteg híres tudós, vállalkozó, számos politikus –nem is feltétlenül baloldaliak – alma matere volt a Ságvári. Amikor világossá vált, hogy a minisztérium erőből akarja megoldani a kérdést, volt ságvárisok „Ne nevezzék át a Ságvárit!” címmel Facebook-oldalt hoztak létre, amelyet néhány nap alatt közel nyolcezren lájkoltak.

Barok István, a Ságváriban 37 éve tanító pedagógus Facebook-oldalán azt írta: Ságvári „a fennálló rezsim szemében Bűnös!” Első és legsúlyosabb bűne, hogy zsidónak született, és ahelyett, hogy önként felszállt volna az Auschwitzba indított marhavagonok egyikébe, harcolni merészelt. A másik fő bűne a baloldalisága volt. A pedagógus Orbán Viktorra is megengedett magának egy célzást: egy bányász párttitkár fiaként „kizavarta egyedül a szovjeteket, hogy most behívhassa az oroszokat”.

A bejegyzés kiverte a biztosítékot a volt ságváris diák Répássy Róbert államtitkárnál, aki hétfőn a Szeged Ma jobboldali hírportálon azzal vádolta meg a tanár urat, hogy nemcsak az iskola jó híréért harcol, hanem azonosul Ságvári Endrével és azzal az eszmével, amit ő képviselt. Zokon vette, hogy a tanár úr fölemlegette Ságvári zsidó származását, de legfőképpen az zavarta, hogy Orbán Viktort is belekeverte a vitába.

Haág Zalán önkormányzati képviselő, a KDNP városi elnöke lapunknak azt mondta: az iskola neve „márkavédjegy”, a tiltakozók ehhez ragaszkodnak. Most a tiltakozók hangja erősebb, de a KDNP-t azok is megkeresték, akik szerint Ságvári Endre nem méltó arra, hogy egy iskola névadója legyen. Szerinte sem méltó rá, de van Szegeden ennél súlyosabb probléma is – még mindig tér viseli a magyar forradalmat leverő Zsukov marsall nevét. Haág Zalán bízik abban, hogy az iskolafenntartó a változtatáskor figyelembe veszi mindenkinek a véleményét.

Szegeden azt hallani, egy kompromisszumos javaslat szerint az iskola renoméját hordozó Ságvári maradna, csak a konkrét személyre utaló keresztnév tűnne el. Az iskola nem nyilatkozik a sajtónak. Az SZTE szóvivője is csak a korábbi nyilatkozatukra utalt. Híres egykori ságváristák, Kulka János és Jáksó László nyilvánosan kiálltak az iskola neve mellett. Még Csúri Ákos, aki egyes hírek szerint egy új, kormánypárti hírportál főszerkesztője lesz, is azt írta: „Ságváris voltam. Vagyok. Maradok.”

Solymosi Frigyes akadémikus, a Professzorok Batthyány Köre tagja a Népszabadságnak azt nyilatkozta: abszolút nem tartja szükségesnek a névváltoztatást. „Ez a név bevonult a köztudatba, nagyon jó iskola, kiváló embereket nevelt. Sok mindent kellene csinálni az országban, de hogy most azon tépelődjön a kormány, mire nevezze át ezt az iskolát, amely ezen a néven szerzett hírnevet magának, nem hiszem, hogy ez olyan nagyon fontos lenne” – mondta.

Hasonlóan vélekedtek, akiket az utcán megkérdeztünk – csak nem ilyen szépen mondták. Meg nem erősített hírek szerint az öregdiákok demonstrációt szerveznek iskolájuk nevének védelmében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.