Ságvári leváltva, felkészül Ortutay, Károlyi és Zsukov marsall

A Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium nevének elvétele után most az Ortutay Gyula Kollégium, a Zsukov tér, valamint a Károlyi Mihály Kollégium nevét akarja megváltoztatni a szegedi jobboldal.

A pénteki szegedi közgyűlésben durva, személyeskedő vita alakult ki arról, hogy Szeged baloldali többségű önkormányzata ellenzi az Ortutay Gyuláról elnevezett kollégium nevének megváltoztatását. Mint arról korábba beszámoltunk, a szegediek tiltakozása ellenére az Emberi Erőforrások Minisztériuma megváltoztatta a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának nevét.

Haág Zalán, a KDNP-frakció vezetője a Délmagyar.hu tudósítása szerint a közgyűlésben azt mondta: Ortutay kiszolgálta Rákosi és Kádár rendszerét, segítette egyházi emberek vegzálását, az egyházi iskolák államosítását. Botka László polgármester azzal vágott vissza: az a KDNP mondja ezt, amelyik támogatta Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címének megtartását.

Póda Jenő szintén KDNP-s képviselő példátlannak nevezte, hogy Szegeden még mindig közterület (egy külvárosi tér) van elnevezve Zsukov marsallról, aki nemcsak a második világháborúban, hanem az 1956-os forradalom leverésében is szerepet játszott.

Szentistványi István, az LMP képviselője a szegedma.hu tudósítása szerint azt mondta az átnevezésről: fontos, hogy ne egy regnáló rezsim döntése legyen, hogy éppen kiről neveznek el közintézményeket.

A szegedi Jobbik az egyetem Károlyi Mihály Kollégiumát is át akarja neveztetni. Képviselőjük, Tóth Péter a Ságvári nevéről szóló vita idején kijelentette a közgyűlésben: Károlyi felelős az első kommunista diktatúra létrejöttéért és a trianoni országvesztésért. Binszki József, a Demokratikus Koalíció helyi elnöke viszont azt mondta: éppen Károlyi volt az, aki 1916-ban megpróbált különbékét kötni az antanttal, és arra törekedett, hogy Magyarország elfogadható feltételekkel tudjon kijönni a vesztes háborúból.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.