Rudi Zoltánt már nem gyanúsítják

Nem követett el hűtlen kezelést Rudi Zoltán, az MTV volt elnöke (2004–2008), közölte lapunk érdeklődésére a Fővárosi Főügyészség, ezért a gyanúsítását az illetékes hatóság megszüntette. 2012 nyarán, három év nyomozás után azzal gyanúsították meg a televíziós szakembert, hogy az MTV új Kunigunda útjai gyártóbázisáért a piaci árnál magasabb üzemeltetési és bérleti díjra szerződött a beruházóval.

Az új gyártóbázist azóta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) használja. Az ügyészség válaszából ugyanakkor az is kiderült, hogy az új gyártóbázis bérleti szerződésének vizsgálata során olyan adatok merültek fel, amelyek felvetik a jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúját. Ezért a Fővárosi Főügyészség ez év augusztus 22-én ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

A nyomozás lefolytatásával a főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságát bízta meg. A nyomozás érdekeire való tekintettel az ügyészség nem nyilatkozott arról, hogy az adócsalás mely tranzakcióval, illetve mely szereplőkkel hozható összefüggésbe. Az MTV korábbi elnökét, Rudi Zoltánt 2012 júniusában gyanúsította meg a BRFK az új gyártóbázis üzemeltetési és bérleti szerződése miatt.

A feljelentők és a rendőrség által felkért szakértő a piaci árnál magasabbnak ítélte meg az aláírt üzemeltetési és bérleti szerződésben foglalt díjakat. Hosszúnak találták a bérlet időtartamát, ami 19 plusz 21 év volt. (Az MTV 19 év elteltével mondhatta volna fel az üzemeltetési és bérleti szerződést). A havi üzemeltetési és bérleti díj meghaladta a 300 millió forintot. Ezekben az években az MTV átlagosan 30–34 milliárd Ft-ból gazdálkodott évente. A kialkudott üzemeltetési és bérleti díj a teljes éves költségvetés 10 százalékát sem érte el.

Az MTV Szabadság téri székházat, majd a Kunigunda útjai régi gyártóbázist az első Orbán-kormány idején értékesítette az MTV az ÁPV Rt.-nek. Az ÁPV Rt. a Kunigunda útjai stúdióból és raktárakból alapította a Milleniumi Média Kft.-t azzal a céllal, hogy itt épül majd meg a közszolgálati médiumok közös gyártóbázisa. Az Orbán-kormány 2002-es bukásával a tervek fiókba kerültek.

Nem sokkal később az ÁPV Rt. több szakértő szerint is áron alul értékesítette a Szabadság téri tőzsdepalotát, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nyílt pályázaton eladta a Milleniumi Média Kft. 100 százalékos üzletrészét a Wallis Rt.-nek, azaz a régi gyártóbázis és a beruházás lehetősége került a vásárló birtokába. Az MTV akkori kuratóriuma és az akkori kormány amellett foglalt állást, hogy a Wallis építse fel a Finta stúdió által megálmodott gyártóbázist. Az ügyben kerestük Rudi Zoltánt, aki nem kívánt nyilatkozni. A volt tévéelnök a kezdettől tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt bűncselekményeket.

Első kihallgatására írásos vallomással készült, amely szerint az MTV vezetőjeként az elnöksége idején a hatályos jogszabályok, köztük a médiatörvény és a gazdasági társaságokról szóló törvény előírásainak betartásával járt el, a tulajdonosi jogok gyakorlójának, az MTV Közalapítvány Kuratóriuma döntéseit, valamint a korábbi parlamentek és kormányok kötelező erejű határozatait hajtotta végre.

Az egykori elnök a rendőrség előtt is közölte, hogy szakszerűen jártak el azok a vezető munkatársai is, akik a bérleti szerződés létrehozásáért és a beruházás felügyeletéért voltak felelősek az MTV részéről. Az MTVA azóta 22 milliárd forintért megvásárolta a Kunigunda útjai székházat a Wallis érdekeltségébe tartozó Wing Zrt.-től, az összeg kifizetésére bankhitelt vettek fel. Az MTV egykori Szabadság téri épülete 2009 óta üresen áll, akkori tulajdonosa, egy kanadai cég azóta csődbe ment, az épület luxemburgi tulajdonba került.

A korábbi tervek szerint bevásárlóközpontot, éttermeket, kávéházakat alakítottak volna ki az egykori Tőzsdepalotában, de az átalakításhoz, felújításhoz hozzá sem kezdtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.