galéria megtekintése

Rubovszky György: Gőzöm sincs

30 komment


Csuhaj Ildikó

Ki hisz ennek az embernek? – kérdezett vissza ­Rubovszky György KDNP-s képviselő, amikor munkatársunk tegnap a Rogán Antalt hírbe hozó Portik-vallomásról kérdezte a véleményét.

A Prisztás-gyilkosság felbujtójaként jogerősen elítélt Portik Tamás a bíróság előtt azt állította: tízmillió forintnak megfelelő eurót adott Rogánnak a Fidesz belvárosi irodájában, amiért a volt polgármester közreműködött, hogy Habony Árpád rokona, Pápa Marianne áron alul szerezhessen meg egy Károly körúti ingatlant. A kereszténydemokrata politikust azért kerestük meg, mert 13 százalékban tulajdonosa a Város FM nevű cégnek, amely a belvárosi ingatlanbecsléseket készítette abban az időszakban, amelyikről Portik beszél.

Rubovszky György
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Rubovszky azt mondta, elképedve hallgatja a nyilatkozatokat, és csodálkozna, ha „bárki is hinne ennek az embernek", hiszen Portik korábban – a nemzetbiztonság vezetőjével folytatott beszélgetéséről árulkodó jegyzőkönyv szerint – azt vállalta, hogy fideszes politikusokról, köztük Rogán Antalról gyűjt lejárató információkat. (Igaz, Révész Máriusz fideszes képviselő az ATV-nek azt mondta, hatósági vizsgálat kell, enélkül „Rogán Antal hiába mond bármit, az emberek jelentős része nem fogja elhinni".)

A KDNP-s politikus – mint szavaiból kiderült – nem aggódik, és felháborodottan utasította vissza, hogy az értékbecslések során tudatosan alulértékelték volna a belvárosi ingatlanokat. Noha Portik azt is állította vallomásában: Rogán járt közben a piaci árnál jóval kedvezőbb értékbecslések elkészülte érdekében.

Amikor munkatársunk emlékeztette arra, hogy sok esetben 200-300 ezer forintos négyzetméterárakat állapítottak meg értékes belvárosi ingatlanoknál, a KDNP-s politikus azt állította: olyan is volt, hogy 200 ezer forint volt egy négyzetméter, de az is megesett, hogy 1 millió 200 ezer.

– Egyéniesítés volt – közölte, hozzátéve, az árakat értékbecslő állapította meg, nem ő. Megkérdeztük azt is, emlékszik-e arra, hogy a Károly körút 26. alatti ingatlan esetében mi alapján állapították meg a négyzetméterárat. Ez volt az az üzlethelyiség, a Képcsarnok korábbi kiállítóterme, amelyet a belvárosi önkormányzat 2011 decemberében eladott a Pápához köthető Classic Immo Kft.-nek, az pedig fél évvel később dupla áron, 52 millió forinttal többért továbbértékesítette orosz vállalkozóknak. ­Rubovszky – aki céges érdekeltsége mellett évekig külsős jogászként dolgozott a belvárosi önkormányzat ingatlanügyekért felelős tulajdonosi bizottságának – úgy válaszolt: Gőzöm sincs.

Nemzetbiztonsági ügy lehet Portik vallomásából

Azonnali tájékoztatást várunk a Belügyminisztériumtól a Rogán–Portik-ügy esetleges nemzetbiztonsági kockázatainak mielőbbi tisztázása érdekében – közölte Molnár Zsolt, a parlament szakbizottságának MSZP-s elnöke. Molnár szerint Portik állításai nemcsak büntető­jogi kérdéseket vetnek fel, „az ügynek komoly nemzetbiztonsági vonatkozásai is lehetnek". A Demokratikus Koalíció a Bild német napilap főszerkesztőjének írt levelet, azt tudakolva, mi lett azzal az interjúval, amelyre hivatkozva Rogán kimentette magát a Portikkal való szembesítés alól. Interjú helyett ugyanis csak egy rövid tudósítás jelent meg Rogán és Markus Söder bajor államminiszter találkozójáról. Tovább akciózik Juhász Péter, az Együtt alelnöke is: meghívta a legfőbb ügyészt egy munkaebédre. Arra utalt, hogy korábban Matolcsy György jegybankelnök is ilyen körülmények között beszélgetett az ügyészség munkájáról Polt Péterrel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.