galéria megtekintése

RTL-vezér: Nincs alku a kormánnyal

8 komment


Bednárik Imre

Az RTL Klub új vezére szerint nem változik a Híradó kritikus hangneme. Interjú Andreas Rudassal.

Nem változik az RTL Klub Híradójának kormánykritikus hangneme, és bár a csatorna tiszteletben tartja mindenkinek a privát szféráját, de nem fog elmenni olyan ügyek mellett, amikor azt látja, hogy valaki azért élvez előnyt, mert egy politikus családtagja - nyilatkozta lapunknak Andreas Rudas, az RTL Klub ideiglenes vezérigazgatója. Rudas szerint nem a reklámadó miatt kritikusabb a híradó hangneme, hanem azért, mert a nézőik több politikára kíváncsiak. Az interjúból kiderül, hogy a volt vezérigazgató, Dirk Gerkens távozik az RTL Csoporttól.

- Az RTL Csoport panasza nyomán az Európai Bizottság múlt héten hatályon kívül helyezte a reklámadóról szóló törvényt, s a vizsgálat lezárultáig ilyen adót nem lehet beszedni Magyarországon. Ezek után nem bánja, hogy az RTL Csoport időközben megegyezett a magyar kormánnyal?

- Nagyon szépen köszönöm ezt a kérdést, mert így végre egyszer már el tudom mondani, hogy nem állapodtunk meg semmiben a kormánnyal. A találkozóinkon elmondtuk a problémáinkat, de semmiben nem állapodtunk meg, semmilyen alkut nem kötöttünk a kormánnyal. A Lázár Jánossal folytatott találkozóinkon rögzítettük az álláspontunkat. A miniszter úr arról beszélt, hogy Magyarországon mindenkinek kell adót fizetnie. Én pedig arról, hogy a reklámadó progresszív kulcsai egyértelműen diszkriminatívak az RTL Klub számára. Csak nekünk kell 40, majd 50 százalékos kulccsal adózni. Mindig elmondtam azt, hogy a reklámadóról szóló törvény versenyellenes, rossz jelzés a nemzetközi befektetőknek.

 

- Ezeken a találkozókon készítették elő Thomas Rabe, a Bertelsmann Csoport vezetője és Orbán Viktor miniszterelnök február végi találkozóját, miután a kormány azonnal jelezte, hogy kezdeményezi a reklámadóról szóló törvény módosítását. A tárgyalás után a Népszabadság és a magyar sajtó jelentős része is azt írta, hogy ezen a találkozón megállapodás született arról, hogy az RTL Csoport a reklámadó csökkentése fejében visszavonja az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszát. Ezt a hírt egyik fél sem cáfolta.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

- Nekünk nem volt fontos, hogy cáfoljuk. Nem voltam ott a beszélgetésen, de Thomas Rabe egészen bizonyosan nem kötött Orbán Viktorral semmilyen szerződést, nem tett pecsétet semmilyen megállapodásra.

- Akkor a reklámadóról szóló törvény módosítása után nem vonják vissza az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszt?

- Amennyiben a magyar parlament az Európai Bizottság számára megfelelő módon változtatja meg a törvényt, akkor a testület azt nyilvánvalóan értékelni fogja.

- Akkor visszakérik, visszaperlik a reklámadóra eddig befizetett több milliárd forintot?

- Meg kell várnunk az Európai Bizottság végleges határozatát és a reklámadóról szóló törvénymódosítást, s csak annak alapján dönthet a vállalat, hogy visszakéri-e a pénzét.

- Ha nincs megállapodás a kormánnyal, akkor miért távozott Dirk Gerkens a vezérigazgatói posztról?

- Én is ismerem azokat a pletykákat, hogy a magyar kormány Dirk Gerkens távozását szerette volna elérni. Ez azonban nem igaz. Dirk Gerkens múlt hét kedden távozott, az Európai Bizottság pedig szerdán hatályon kívül helyezte a reklámadóról szóló törvényt. Ezzel az időzítéssel kapcsolatban miért nincsenek pletykák? Maradjunk csak a tényeknél.

- Ez kevésbé életszerű. Az azonban igen, hogy Lázár János a reklámadó csökkentése fejében kéri a vezérigazgató menesztését.

- Lázár János egyetlen tárgyalásunkon sem kért ilyet. A miniszter mindig azt mondta, hogy a reklámadó nem politikai, hanem gazdasági kérdés, s azt is rögzítette, hogy a magyar kormány nem akar beavatkozni az RTL Csoport tevékenységébe.

- Dirk Gerkensnek 2017-ig szólt a szerződése.

- A váltásban több szempont vezette az RTL-t. Dirk Gerkens tizennégy évig volt az RTL Klub vezérigazgatója, ez nagyon sok idő. Ráadásul Magyarországon nem érezte igazán jól magát. Féltette a családját, ezért ők külföldre költöztek, ő is védelmet kért, ezért jártak vele testőrök. Az RTL Csoport azt érzékelte, hogy bár az RTL Klub a legsikeresebb, legnézettebb televízió Magyarországon, a cég budapesti felső vezetése részéről volt egyfajta távolságtartás a magyar társadalomtól. Ezért most olyan új vezetőt keresünk, aki beszél magyarul, beleszületett ebbe a kultúrába. Mi magyarok kicsit speciálisak vagyunk, kell érteni a humort, a kultúrát, a gondolatokat.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

- Luxemburgban ajánlottak más állást Dirk Gerkensnek?

- Nagyon szerettem volna, ha Dirk Gerkens ázsiai és afrikai vezérigazgatóként segítette volna az RTL Csoport fejlesztését.

- Jól értem, hogy Dirk Gerkens nem vállalta ezt a felkérést?

- Nagyon sajnálom, ha azt nyilatkozta a magyar sajtóban, hogy nem vállalja.

- Mikor nevezik ki az RTL végleges vezérigazgatóját? Megvárják a döntéssel azt, hogy a parlament módosítja a reklámadóról szóló törvényt?

- Egy-két hónap múlva várható a végleges vezérigazgató kinevezése.

- A magyar sajtó szerint két esélyes jelölt van, Kolosi Péter programigazgató és Vidus Gabriella, az RTL Klub és a tematikus csatornák reklámidejét értékesítő R-Time média-kereskedőhálózat vezetője. Ön kit ajánl a luxemburgi központ figyelmébe?

- Mindkét kolléga nagyon fontos az RTL Csoport számára. Kolosi Péter az RTL Csoport egyik legjobb programigazgatója, én hívtam meg két éve a horvát RTL Igazgatóságába is, amelynek szintén elnöke vagyok. Vidus Gabriella munkáját pedig az RTL csoport és a Bertelsmann is nagyra értékeli. Tudom, hogy ők mindig nagyon jól együtt fognak működni, bármilyen pozícióban is lesznek.

- A magyar közvélemény árgus szemekkel figyeli majd, hogy a reklámadó csökkentése után változik-e az RTL Klub Híradójának kormánykritikus hangneme.

- Nem fog változni a Híradó hangneme. Az RTL Csoport összes televíziójának híradója egész Európában közszolgálati hangnemet üt meg. Kritikusak vagyunk a kormánnyal és az ellenzékkel, s leginkább azokkal a témákkal foglalkozunk, amelyek érdeklik a nézőket, mert befolyásolják, alakítják az életüket. Mindig nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a kritizált fél is elmondhassa az álláspontját.

- Azért a reklámadó tavaly nyári elfogadása óta az RTL Híradója a korábbinál jóval kritikusabb a kormánnyal.

- Ez nem így van. Nem mi változtunk, hanem a nézőink.

- Tessék? Nézői igényt elégítettek ki?

- Azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt négy-öt évben a nézőink nem voltak kíváncsiak a politikára. Unták, utálták. A TV2 híradója meg is előzött bennünket, mert ők sokkal kevesebbet foglalkoztak a politikával. Magánemberként ez nekem ugyan nem tetszett, mert érdekel a közélet, de egy kereskedelmi tévé egyik vezetőjeként tudomásul kellett vennem a nézői igényeket. A 2014-es választások után azonban a helyzet alapvetően megváltozott. Azt érzékeltük, hogy az embereket egyre inkább érdeklik a politikai hírek is. Mi erre reagáltunk, s újra piacvezetők lettünk a Híradó idősávjában is.

Így néz ki a valóságban a Híradó stúdiója
Így néz ki a valóságban a Híradó stúdiója
Reviczky Zsolt / Népszabadság

- A Fideszt leginkább az háborítja fel, hogy az RTL Klub Híradója foglalkozik kormánypárti politikusok családtagjainak ügyeivel is. Ebben sem lesz változás?

- Mi tiszteletben tartjuk minden embernek a privát szféráját. Az olyan ügyek mellett azonban nem mehetünk el, amikor kiderül, hogy bárki amiatt élvez előnyt, mert ő egy politikus családtagja.

- A kormány tavaly blokkolta, hogy a két vezető kereskedelmi televízió terjesztési díjat szedhessen a kábelszolgáltató cégektől. Lát reményt arra, hogy változik ez a szabály, s fejenként 6-8 milliárd forintos pluszbevételhez jussanak?

- Minden alkalommal elmondtam Lázár Jánosnak, hogy ez a tiltás diszkrimináció az RTL Csoporttal szemben, mert mi nagyon sok pénzért programot állítunk elő, s ebből más úgy húz hasznot, hogy velünk nem osztozik azon. Ez nem tisztességes.

- Kaptak ígéretet a változásra?

- Csak annyit, hogy értik az érveinket, s átgondolják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.