RTL-alku: már év közben mérséklődhet a reklámadó

„Jó esély van a reklámadó mérséklésére már év közben” –  mondta a Népszabadságnak egy kormánytag. Természetesen ennek az a feltétele, hogy az RTL-tulajdonosok és a kormány között megszülessen a „méltányos” megegyezés.

A kormány az alku jegyében a novemberre már 50 százalékosra emelt, nyilvánvalóan az RTL-re szabott különadót akkor mérsékelné, ha távozna az RTL Klub vezérigazgatója, Dirk Gerkens is. A kormány nevében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyalt, és több egyeztetési körön is túl van már az RTL Group régiós alelnökével, Andreas Rudassal, valamint Guillaume de Posch vezérigazgatóval – írta tegnap a 444.hu.

Kormányzati részről a kiszivárgott híreket ma délelőtt úgy kommentálták, „nem biztos, hogy kizárólag a magyar kormány érdeke lenne a megegyezés”. A Fidesz milliós népszerűségvesztése „nem tragikus” – állítják, mindazonáltal elvárnák, hogy a csatorna a kötelező kormánykritikus hangütésen túl „a családtagok ügyeivel való foglalkozást mellőzze, mert azzal átlépi a vörös vonalat”. Ez a miniszterelnök szerint sem méltányolható – árulta el lapunknak egy kormányzati forrás.

Egy másik bennfentes forrás szerint az, hogy a tulajdonos Bertelsmann-csoport állítólag panaszkodott a német kancellárián, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennek fényében Angela Merkel kizárólag a magyar kormány számára fogalmazna meg elvárásokat a helyzet konszolidálására. „Az valószínűbb, hogy a kancellária részéről jelzik a médiatulajdonos cégnek is, hogy fontolja meg a kiegyezést”. Azért is – tette hozzá forrásunk – mert egyes nagy német ipari cégek, iparbárók nem panaszkodhatnak a magyarországi befektetéseikre, és akár még lobbitevékenységet is kifejthetnek Budapest mellett.

Informátorunk megerősítette, a magyar kormány részéről a magyarországi csatornát megkerülve, az RTL német tulajdonosával folytatnak megbeszéléseket a helyzet rendezése érdekében.

Lapunk információi szerint ha végül is tető alá hozzák a megállapodást a kormány és az RTL között, akkor Dirk Gerkens távozása valószínűsíthető. Nyilván nem látványos keretek között váltanák le, hanem ahogy azt nemzetközi cégeknél szokás, kaphat egy az eddigieknél is nagyobb presztízsű feladatot az RTL-csoport luxemburgi központjában. Nem is holnap, hanem néhány héttel, hónappal azután, hogy a magyar parlament eltörli a reklámadót vagy jelentősen csökkenti annak mértékét.

Nem reális Kolosi Péter és Kotroczó Róbert leváltása, különösen utóbbit, a hírigazgatót nem meneszthetik, hiszen az egyértelmű jelzés lenne a hazai és a nemzetközi közvélemény számára is, hogy gazdasági előnyökért cserébe az RTL Híradó kevésbé lesz kritikus a kormánnyal. Ez rombolná az RTL-csoport hírnevét és presztízsét, hosszú távon pedig a cég gazdasági érdekeivel is ellentétes lenne.

Észak-Rajna–Vesztfália brüsszeli képviseletén tartott szerdai műhelytanácskozáson Tobias Schmid, az RTL-csoport nevében azt hangoztatta, hogy az RTL nem kíván kivonulni Magyarországról, és bízik abban, hogy jelentős tőkeereje birtokában meg tudja tartani pozícióit.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.