galéria megtekintése

Rózsa-tüntetés Józsefvárosban

3 komment


Szalai Anna

Kocsis Máté kinevetett engem – motyogja maga elé legörbülő szájjal az óvodás Hunor, aki néhány perccel korábban még vidáman feszített feliratos ingében. De Józsefváros polgármestere ezt már nem hallotta, mert máshol volt sürgős dolga. Helyette Sántha Péterné alpolgármester vette át a kerületi óvodások maroknyi csoportjától a fehér rózsaszálakat, szüleiktől az indítványt.

– Nemcsak a rózsákat szeretem, hanem a kicsiket és a szüleiket is – mosolygott, és segítséget ígért. Az egyik szülő rögtön vérszemet kapott, azt kérte, hogy hallgassák meg őket is a tervezett óvoda-összevonásokkal kapcsolatban. Sőt azt is, vegyék figyelembe azokat a szakmai érveket, amelyeket 700 szülő és 300 támogató aláírásával együtt még a múlt héten átadtak az alpolgármesternek. Sántha Péterné másnapra berendelte az összes óvodavezetőt, és nyomatékosan arra kérte őket: ne bátorítsák a szülőket. A szülők között terjedő hírek szerint azt is kijelentette, minden aláírónak utánanéznek. Az óvodavezetők továbbították az üzenetet a szülőknek, akiknek többsége értett a szóból, és nem jött el a demonstrációra.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– Mi is megvitattuk ezt a családban. Tudja, hogy van ez – gyűrögeti a kék lufi végét egy fiatalasszony. – Mindenki kötődik valahogy az önkormányzathoz. Kinek boltja van, ki bérlakásban lakik, ki segélyt kap, a többinek meg egyszerűen ide jár valahová a gyereke.

 

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– Egy vagyok közületek. Elégedetlen vagyok én is. Nem a változástól tartok, annak állok elébe, ha észérvekkel támasztják alá. De a józsefvárosi óvodák összevonásával kapcsolatban még egy ilyen se hangzott el – mondja a Kálvária téren gyülekező két tucatnyi gyereknek és szülőnek Szatmári Nóra. A résztvevők onnan vonulnak – rendőri biztosítással – a polgármesteri hivatalhoz, amely elől éppen akkor kanyarodik ki egy sötétített ablakú kocsi.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A tiltakozók integetnek, hátha Kocsis Máté ül benne. A polgármester később feltűnik a színen, de értetlenül áll a helyzet előtt. Szerinte ez csupán gazdasági, irányítási kérdés, amelynek semmilyen hatása nincs az óvodák hétköznapjaira. De akkor minek? – replikáznak a szülők, mire Kocsis az alpolgármesterhez irányítja őket, mivel neki rengeteg a teendője. A szülők szerint aligha maradhat minden ugyanúgy, ha a kerület 15 óvodáját ezentúl egyetlen vezető irányítja, aki nem ismeri az egyes intézményeket. A szülői egyeztető fórum létrehozásától azt remélik, némi rálátásuk lesz az átalakulásra, ha már az előkészítésből, illetve a döntéshozatalból kizárták őket.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A szülők az áprilisi fórumon elhangzottakból azt szűrték le, az összevonás fő célja, hogy a fenntartónak ne tizenöt, csak egy vezetővel kelljen tárgyalnia. Megtakarítás nem várható. Hatástanulmány nem készült, a működés részleteiről nincsenek tervek.

Veres Viktor / Népszabadság

A képviselő-testületi ülésen Sántha Péterné azzal indokolta az óvodák összeolvasztását, hogy „ami együvé tartozik, az tartozzon együvé”. Az intézmények közötti „erősebb kohézió” miatt nagyobb lehetőség lesz a jó gyakorlatok átvételére. S ha „sikerül egy jó csúcsvezetőt találni”, akkor nem fognak „uniformist húzni az óvodáinkra”. Az pedig majd menet közben kiderül, min lehet spórolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.