galéria megtekintése

Roy arcai: Sneider Tamás útja az alelnöki posztig

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 07. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

A hétfőn parlamenti alelnökké választott Sneider Tamásnak sok alkalommal meggyűlt már a baja a magyar rendőrséggel és igazságszolgáltatással. A kilencvenes évek elején vádolták csoportos garázdasággal, és 2006-ban is eljárás indult ellene a tévészékház ostroma miatt. Az utóbbi években azonban a szakpolitikust is próbálta megmutatni magából.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke – akit pártja most a parlament alelnöki székébe jelölt – az idei országgyűlési választási kampányra készült bemutatófilmjében azt mondja magáról: családja háromszáz éve a Heves megyei Aldebrőn él, és azt szeretné, ha gyerekei, unokái is itt nőnének fel, itt dolgoznának. Büszke a gyökereire – tette hozzá.

Szülei azonban vélhetően kevésbé büszkék rá, főként azután, hogy 2007-ben édesapját és édesanyját is cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá szerette volna helyezni egy, a közös családi gazdaságukat érintő elszámolási vita miatt.

Az Mno.hu beszámolója szerint a képviselő azért kérte ezt, mert komoly aggályok merültek fel benne szüleinek „az ügyek viteléhez való belátási képességét illetően”. Édesanyját ideggyengének festette le, édesapjáról pedig azt állította, hogy egy veszekedés hevében kapával támadt rá, és meg akarta őt ölni.

 

Az igazságügyi pszichológus szakértő később arra a megállapításra jutott, hogy a szülők személyisége egészséges, így a bíróság a pert megszüntette.

Az alakuló ülést figyeli Sneider - Móricz-Sabján Simon

Sneider Tamás Egerben született, 1972-ben, és az itteni mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett szőlő- és gyümölcstermesztőként. Saját közlése szerint a kilencvenes évek elején vezetője volt az „első csonkaországi nemzeti ifjúsági szervezetnek, a Nemzeti Ifjak Egyesületének.”

Leegyszerűsítve: ezt a csoportot annak idején szkinhednek nevezték.

Az egriek visszaemlékezései szerint a Sneider család szépasszonyvölgyi birtokán a kilencvenes évek elejéig minden évben rendeztek összejövetelt szkinhed érzelmű fiatalok. Egerben Sneider Tamást sokan ma is Royként ismerik, az egri „bőrfejű” mozgalom egyik alapítójaként ugyanis ez volt a beceneve.

A kilencvenes évek elején több olyan cselekményben is részt vett, amelyben cigányokra támadtak, csoportos garázdaság miatt nyomozás is indult ellene és társai ellen.

Pár év múlva azonban Sneider elhagyta a csoportosulást, s a MIÉP-be igazolt, ahol egri elnökké választották. Később szavai szerint csalódott a pártban, s 2007-ben csatlakozott a Jobbikhoz, ahol előbb Heves megyei elnökké, 2009-ben pedig országos alelnökké választották.

Az első csörte Schiffer Andrással
Az első csörte Schiffer Andrással
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A rendőrséggel ekkortájt is összetűzésbe került: 2009 augusztusában azért vitték el, s hallgatták ki, mert részt vett az akkor már betiltott Magyar Gárda egri Dobó téri rendezvényén. Ott volt a tévészékház ostrománál is, a rendőrökre támadók között, az első sorokban, emiatt szintén rendőrségi eljárás indult ellene.

Az őt ismerő egri közéleti emberek szerint Sneider Tamás céltudatosan vált „izgága bőrfejűből konszolidált radikális politikussá”, már ha egyáltalán létezik ez az utóbbi kifejezés.

Önkormányzati képviselőként Egerben egy időben a szociális, majd az idegenforgalmi bizottság tagja volt – ebből az időből konstruktív, kompromisszumokra törekvő politikusként határozták meg néhányan, olyan emberként, aki a problémára koncentrál, és nem hagyja, hogy az érzelmek elragadják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.